Primul restaurant subacvatic din Europa se va deschide în Norvegia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europa va avea în curând primul său restaurant subacvatic. Construcţia va include o fereastră panoramică lată de 12 metri şi este proiectată să devină parte din mediul marin. Restaurantul va fi finalizat în anul 2019, fiind amplasat în cel mai sudic punct al ţărmului norvegian.

Proiectul restaurantului este opera cunoscutei firme de arhitectură norvegiene, Snøhetta, cunoscută pentru proiectele sale anterioare spectaculoase, precum Opera Naţională a Norvegiei sau Biblioteca Alexandrina din Egipt.

Restaurantul, ce va numit „Under”, se va afla la o adâncime de cinci metri, cu ziduri groase, capabile să reziste la cele mai vitrege condiţii meteorologice. 

„Unul dintre efectele spectaculoase ale acestei clădiri este modul în care realizează o legătură între natură şi suprafaţă, şi modul în care poţi să ajungi, într-un mod foarte dramatic prin acest tub de ciment, la natura şi viaţa marină din mare şi să experimentezi ceea ce în mod normal nu poate fi experimentat”, a declarat pentru CNN, Rune Grasdal, arhitectul şef al acestui proiect.

Restaurantul va avea trei nivele şi o capacitate de 100 de locuri. Sub intrare va exista un bar pentru şampanie, ce marchează tranziţia dintre coastă şi ocean. La ultimul nivel va fi principala sală a restaurantului, dominată de fereastra acrilică lată de 12 metri.

Grasdal, care a asemuit clădirea cu un periscop, a afirmat că unul dintre lucrurile cele mai importante pentru el a fost ca oamenii să se simtă în siguranţă. Pentru acest proiect, echipa de arhitecţi a ţinut cont de mai multe element, precum materialele naturale utilizate precum lemnul de stejar, şi luminozitatea existentă.

   

„Cei ce vor veni aici vor avea o experienţă palpitantă dar, la fel de important, aceştia trebuie să se simtă în siguranţă”, a afirmat Grasdal.

Considerentele de mediu au jucat şi ele un rol în acest proiect, corpul de beton al clădirii fiind acoperit la rândul său cu un material care va permite ataşarea scoicilor, pentru integrarea completă a structurii în ecosistemul marin.

image
Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite