S-a terminat sezonul de vară, vin sărbătorile de iarnă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Revelion 2018 2

Acum, la începutul lunii octombrie, ultimele grupuri de români se bucură de sezonul de vară prelungit, în destinaţii precum Spania, Grecia, Turcia sau Portugalia. În curând, mai precis, începând cu noiembrie-decembrie, vor începe rezervările tip early booking pentru vara următoare.

De asemenea, în perioada septembrie-martie sunt în plină derulare programele tip seniori, cu reduceri mari pentru persoanele care au peste 55 de ani, alături de însoţitori. Să nu uităm nici de city break-uri, care au „prins” la români cam pe toată durata anului. În România, turiştii aleg, în această toamnă, pensiunile rurale, staţiunile balneare şi montane, oraşele turistice.

Revelion 2018 1

Însă, în această perioadă, cei mai mulţi turişti se pregătesc de Crăciun şi de Revelion şi încep să-şi rezerve vacanţele de sărbători. Este drept, ca să parafrazez celebra vorbă, „iarna nu-i ca vara”, majoritatea turiştilor au concedii şi pleacă în sezonul cald, dar şi iarna, în special în timpul sărbătorilor, de ani de zile este o cerere turistică mare.

Înainte de 1989 şi imediat după Revoluţie, românii erau obişnuiţi să plece vara, în staţiuni montane, balneare sau de Litoral, precum şi în Turcia sau Grecia după ce au dobândit libertatea de a circula. De obicei, Crăciunul era petrecut în familie, iar Revelionul, cu prietenii, în vizite sau, în cel mai fericit caz, la restaurante. Oricum, iarna, foarte puţini români îşi părăseau localitatea de domiciliu. Iar cei care o făceau, aveau câteva opţiuni: staţiunile de pe Valea Prahovei, Poiana Braşov, Voineasa (care sper să renască vreodată), Păltiniş... Asta dacă mai aveau loc în faţa turiştilor străini, care atunci chiar veneau în număr mare.

Apoi, în ultimii 15-20 de ani, au apărut din ce în ce mai multe oferte, iar românul a căpătat dreptul de a circula liber. După staţiunile montane, în România s-a dezvoltat enorm turismul rural, din ce în ce mai mulţi turişti alegând această variantă de petrecere a sărbătorilor, atât de Crăciun, cât şi de Anul Nou. În ultimii 15 ani, au venit în forţă Austria şi Bulgaria, cu ofertele de ski, oraşele europene, dar şi destinaţiile exotice sau croazierele. Mai mult, au apărut şi oferte inedite, precum Litoralul bulgăresc, după care a început să intre în peisaj şi Litoralul românesc.

Dar cum stăm în prezent? Potrivit consultanţilor Paralela 45, unul dintre cei mai importanţi touroperatori din România, primele destinaţii de Revelion vândute au fost destinaţiile externe calde. Aici vorbim de Dubai precum şi, mai nou, de alte state din cadrul Emiratelor Arabe Unite (Ajman, Sharjah, Abu Dhabi), dar şi de Maroc sau de Iordania. De asemenea, printre primele se rezervă şi destinaţiile exotice, precum cele din Extremul Orient (Thailanda, Singapore, India, Hong Kong şi Macao), Oceanul Indian (Mauritius, Maldive, Seychelles), Caraibe (în principalele destinaţii, precum Republica Dominicană, efectul uraganului Irma a trecut deja) dar şi Africa de Sud. De Crăciun, pentru turiştii cu venituri peste medie, face furori în continuare Laponia, „Patria lui Moş Crăciun”. De asemenea, îşi revin ca destinaţie Antalya, inclusiv de Revelion, precum şi Egiptul, pentru care Paralela 45 a pregătit, de Revelion, un circuit de 13 zile / 12 nopţi, care include sejur în Hurghada şi o croazieră pe Nil.

Revelion 2018 3

Alte preferinţe externe ale românilor de Revelion sunt insulele de la Oceanul Atlantic, precum Madeira, Cabo Verde şi Tenerife, precum şi principalele oraşe europene (Lisabona, Amsterdam, Varşovia, Moscova, Stockholm, Madrid, Praga, Atena, Paris, Roma, Valencia, Viena, Budapesta).

Pe partea de turism intern, rezervările au început încă din iulie-august pentru pensiunile rurale şi pentru staţiunile balneoclimaterice. Valea Prahovei, Poiana Braşov şi alte staţiuni montane de top vor fi cu siguranţă pline de Revelion şi de Crăciun, însă, aşa cum obişnuieşte românul, rezervările continuă, până pe la jumătatea lunii noiembrie.

Atenţie, pentru anumite hoteluri de calitate şi care se promovează bine, inclusiv prin intermediul agenţiilor de turism, deja s-au rezervat între 50% şi 75% din locuri. De obicei, majoritatea turiştilor îşi rezervă, de câţiva ani, pachetele turistice pentru Revelion şi Crăciun până la jumătatea lunii octombrie, iar o altă parte amână până la jumătatea lunii noiembrie. Fireşte, există şi categoria de turişti care se hotărăsc să-şi rezerve pachetul turistic de sărbători în decembrie, dar nu recomand această opţiune. De sărbători nu există oferte speciale de reduceri gen „last minute” sau dacă sunt, acestea se întâlnesc foarte rar. De ce? Simplu. Pentru că de sărbători vorbim doar de o perioadă de câteva zile, locurile de cazare sunt limitate la acele zile, atât în România, cât şi în toată lumea, iar cererea este mare oricum. Sărbătorile de iarnă sunt doar o dată pe an, logic.

Atmosfera de Crăciun cuprinde, şi pentru români, tot parcursul lunii decembrie, de când Pieţele de Crăciun sunt promovate de către agenţiile de turism. Deja, au început să fie de succes circuite ale Pieţelor de Crăciun, precum Budapesta-Viena sau Budapesta – Praga – Dresda – Bratislava – Viena.

Paralela 45, una dintre cele mai mari agenţii de turism din România, înfiinţată în 1990, estimează că încheie anul cu o cifră de afaceri în creştere cu 22%, la peste 50 de milioane de euro. Proprietarul touroperatorului Paralela 45, Alin Burcea, este preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) din 2016 şi a mai deţinut această funcţie la înfiinţarea asociaţiei, între 1990 şi 1993.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite