STUDIU Cele mai ieftine şi cele mai scumpe destinaţii de vacanţă. România vs. străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bugetul aproximativ pentru acoperirea cheltuielilor de bază ale unei vacanţe în România este puţin peste 200 de lei, se arată într-un studiu realizat de momondo.ro în 23 de state. La polul opus, cea mai scumpă ţară pentru români a devenit Islanda, dar şi Elveţia, ţările scandinave şi Luxemburg.

Potrivit unui studiu realizat de momondo.ro, care clasifică cele mai scumpe şi mai ieftine ţări în comparaţie cu România, aproximativ 60% din români anticipează cheltuieli aproximative pentru întreaga călătorie, calculând inclusiv transportul şi mâncarea. 

 „Conform datelor momondo, 28% din călătorii români preferă să facă economii la mesele şi gustările din timpul vacanţei şi 18% la transport după ce au ajuns la destinaţie", spune Mircea Giurcă, reprezentantul momondo în România.

Top 5 destinaţii scumpe şi ieftine pentru călătorii

Rezultatele analizei arată că bugetul aproximativ pentru acoperirea acestor cheltuieli de bază în vacanţa în România este puţin peste 200 de lei. 

Comparativ cu această sumă, cea mai scumpă ţară pentru călătorii români a devenit Islanda, unde costul pentru aceleaşi produse este de patru ori mai mare. Pe lista primelor cinci cele mai scumpe destinaţii se numără Elveţia, ţările scandinave şi Luxemburg.

Ţările cele mai convenabile ca preţ sunt Ucraina, India şi Tunisia. În funcţie de distanţa pe care fiecare în parte este dispus să o parcurgă şi de interesul faţă de o cultură diferită sau mai degrabă similară, toate aceste trei destinaţii permit relaxare şi descoperirea culturii locale la costuri asemănătoare, cu aproape 36% mai mici decât în România.

India şi Egipt, costuri cu 34-36% mai mici decât în ţară

Printre destinaţiile populare anul acesta în rândul românilor, cele mai atractive costuri de cumpărături sunt în India şi în Egipt, unde este posibil să cheltuiţi cu 36%, respectiv 34% mai puţin decât în România pentru bunuri şi servicii similare. În acelaşi timp, preţurile din ţările învecinate cu România, precum Polonia, Cehia, Turcia, corespund pe deplin celor din ţară. Pentru cei care vor să plece pe un continent îndepărtat, Mexic este destinaţia a căror costuri de bază se apropie de cele din România (chiar cu -3% mai mici).

Din top 10 destinaţii căutate de către români în 2017, costul minim pentru cumpărături este în Thailanda şi Portugalia, iar cel maxim în Marea Britanie şi Franţa. În acelaşi timp, ţările care presupun costuri ridicate, dar în continuare populare în rândul călătorilor români sunt Italia, Statele Unite ale Americii şi Germania, totodată Spania şi Grecia, acestea având costuri asemănătoare.

Diferenţe pentru anumite categorii de bunuri şi servicii

Preţurile pentru bunuri şi servicii folosite în mod obişnuit diferă pentru turiştii din România şi din străinătate. „De exemplu, costul unui prânz într-un restaurant românesc ieftin este de aproximativ 20 de lei, în timp ce în Elveţia, Norvegia şi Islanda e aproape de patru ori mai mult. Pe de altă parte, prânzul cel mai accesibil ca preţ este oferit în Sri Lanka şi în Vietnam”, se arată în studiu.

Preţul unui cappuccino în România este asemănător cu cel din Italia, berea locală la 0,5 litri are acelaşi cost cu cea din Egipt, iar o sticlă de vin obişnuit are un cost similar cu cel din Cehia. Pentru călătorii români, un preţ semnificativ mai mic pentru un litru de benzină se găseşte în Egipt şi Emiratele Arabe Unite, iar pentru o cursă cu taxiul – în Egipt şi în India.

„Pentru cei care se întreabă dacă e mai avantajos să petreacă un concediu în ţară sau în străinătate, întrebarea rămâne una deschisă pentru răspunsuri multiple pentru că depinde de mai mulţi factori şi, mai ales, de ce caută fiecare. E important să ştim că, pe lângă costurile de zbor şi de cazare, cheltuielile care vin la pachet cu o astfel de călătorie fac parte din bugetul pentru vacanţa aleasă. Poate fi vorba de obiceiuri zilnice sau de dorinţe spontane, cum ar fi o cafea sau un pahar cu vin, prânzul în oraş sau un drum cu taxiul. Ţările latine, în special Italia, Spania şi Portugalia atrag constant turişti din România, atât prin istoria şi cultura familiare şi fascinante pentru mai multe categorii de vârstă, cât şi prin nenumărate oferte de călătorie accesibile ca preţ. Cu toate acestea, cheltuielile la faţa locului pot ajunge şi de două ori mai mari faţă de un concediu petrecut în România. Pe de altă parte, destinaţii din Africa şi Asia, precum Sri Lanka, Maroc, India sau Egipt pun la dispoziţie servicii de bază care pot ajunge cu 36% mai ieftin decât cele din ţară. De aceea, în ceea ce priveşte planificarea călătoriei, comparaţiile de acest tip sunt utile pentru a găsi varianta cea mai potrivită între bugetul personal şi costurile necesare înainte şi în timpul unei vacanţe cât mai plăcute", adaugă Mircea Giurcă.

Studiul, făcut în 23 de ţări

Studiul a fost iniţiat de momondo în 2017 în rândul consumatorilor din 23 de ţări: Rusia, Austria, Belgia, Brazilia, Canada, China, Germania, Danemarca, Spania, Finlanda, Franţa, Italia, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Suedia, Turcia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii. Sondajul a implicat 24.700 de persoane, inclusiv aproximativ 1.000 de respondenţi din România cu vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani, atât bărbaţi, cât şi femei.

Cele 50 de destinaţii au fost alese pe baza căutărilor efectuate pe site-ul momondo.ro în perioada 1 ianuarie - 11 septembrie 2017.

Preţul pentru servicii şi produse incluse în coş au fost găsite în baza de date despre consumatori de pe site-ul numbeo.com pe 13 septembrie 2017. 

   

captura
Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite