Topul ţărilor din Europa cu cea mai curată apă pentru scăldat: ce loc ocupă România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
70% din zonele de îmbăiere din ţara noastră au primit calificativul „excelent“
70% din zonele de îmbăiere din ţara noastră au primit calificativul „excelent“

Agenţia Europeană de Mediu (AEM) a publicat raportul anual privind calitatea apelor pentru scăldat, iar în România au fost înregistrate rezultate bune.

Peste 85% din zonele pentru scăldat monitorizate la nivel european în 2016 au primit calificativul „excelent“, în timp ce 96% au îndeplinit cerinţele minime de calitate stabilite în conformitate cu normele Uniunii Europene, arată Raportul AEM.

Evaluarea reuneşte analize ale unor eşantioane de apă prelevate din peste 21.000 de zone pentru scăldat, atât costiere, cât şi interioare, şi oferă bune indicii în legătură cu amplasarea probabilă a zonelor cu cea mai bună calitate a apei în această vară, scrie vocea.biz.

În 2016, din cele 50 de zone de îmbăiere din ţara noastră, 35 (70%) au primit calificativul „excelent“, iar 15 (30%) – calificativul „bun“. Totuşi, în 2015, un raport al AEM ce măsoară nivelul de bacterii fecale din apă arăta că în sezonul estival doar 30,6% din locurile de îmbăiere de pe zona litorală din România prezentau o calitate „excelentă“ a apei, faţă de media europeană de 85,5%.

image

Pe primul loc în topul ţărilor cu cele mai curate ape pentru scăldat este Luxemburg, singura care a obţinut un procentaj de 100%. Clasamentul este completat de Cipru (99% din totalul zonelor au obţinut calificativul „excelent“), Malta (99%), Grecia (97%) şi Austria (95%).

Cele mai multe locuri clasificate ca având o calitate a apei „nesatisfăcătoare“ au fost înregistrate în Italia (100 de zone), Franţa (82 de zone) şi Spania (39 de zone). Totuşi, cele mai mari rate ale zonelor pentru scăldat cu o calitate „nesatisfăcătoare“ a apei au fost constatate în Irlanda (4,3%), Marea Britanie (3,2%) şi Slovacia (3%).

image
Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite