TRAVEL FOTO Escapadă la Tel Aviv: boemie, artă şi viaţă de noapte, în cel mai liberal oraş din Orientul Mijlociu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă Ierusalimul aminteşte de „pământul făgăduinţei“ şi de pildele biblice din zorii monoteismului pe pământ, Tel Avivul are o vibraţie opusă. Este „oraşul israelian al păcatelor“, prin contrast. Este recomandat hedoniştilor care apreciază mai ales artele, viaţa de noapte şi, în general, estetica nonconformistă.

E miez de toamnă, iar plaja la Marea Mediterană e ticsită de oameni întinşi la soare, pe şezlonguri sau prosoape, după posibilităţi. Sunt bătrâni care îşi vorbesc şoptit şi rar, mai mult captivaţi de gânduri şi de marea albastră, sunt copii care fac câte o gropiţă în nisip, cu folosinţă numai de ei ştiută, şi care aleargă jucăuş valurile care se retrag de la mal, sunt grupuri de tineri care râd şi dorm şi citesc şi se sărută şi sunt băieţi care le cer fetelor ţigări doar ca să se bage în seamă. Acesta e Tel Avivul într-o după-amiază oarecare de noiembrie, la un prim contact. Contrazice toate etichetele conservatoare care ar putea fi lipite Israelului. E tineresc, e relaxat, e liber şi fără de griji.

O escapadă la Tel Aviv – probabil că un city break de trei-patru zile este suficient pentru a înţelege pe deplin despre ce e vorba – este o bună ocazie de a vedea faţa nediscutată a Orientului Mijlociu. Tel Avivul îmbină perfect noncoformismul cu istoria veche a regiunii, lăsând să se întrevadă pe ici şi colo şi mici urme ale tragediilor care au brăzdat ultimele decenii. În alte cuvinte, se poate spune că oraşul israelian este o combinaţie fericită a exotismului à la Miami, cu boemia Soho-ului londonez şi cu luxul şi viaţa de noapte agitată a New York-ului. Are de toate Tel Avivul şi nu degeaba s-a spus despre el că ar fi cel mai liberal oraş din Orientul Mijlociu. Să le luăm pe rând.

tel aviv plaja

Oameni care au şansa de a se relaxa la soare în miez de toamnă.

Tonul distracţiei

Mâncarea, înainte de toate. Tel Avivul este presărat cu zeci de restaurante care îmbină ingenios toate influenţele culinare din zonă, căci Israelul e la răscruce de drumuri între spaţiul mediteranean, Africa de Nord şi Orientul Mijlociu. În plus, Tel Avivul este cunoscut şi drept „capitala mondială a veganilor“. Deşi bucătăria israeliană este oricum uşoară şi bazată pe legume şi fructe, numărul vegetarienilor este relativ mare. Aşa că se găsesc zeci de restaurante vegane, aprovizionate cu legume de la ferme bio, aflate în apropierea oraşului, sau din numeroasele pieţe din oraş. Una dintre cele mai populare astfel de pieţe este Levinski (pe strada cu acelaşi nume, la intersecţia cu strada Ha-Aliya), unde se găsesc zeci de tarabe, pline cu produse de patiserie, condimente, legume, fructe, haine, sucuri naturale şi multe altele. Aici se găseşte orice. Însă, pentru o bună dispoziţie pe timp de zi sau de noapte – dar mai ales de noapte – este bine de vizitat bulevardul Rothschild, unde se găsesc cârciumi, baruri, puburi, restaurante şi cluburi pentru toate gusturile. În aceeaşi măsură, recomandabile sunt şi barurile chic din Neve Tzedek, precum şi localurile alternative şi underground din cartierul Florentin. 

Tel Aviv la pas

Există câteva cartiere în Tel Aviv cu o personalitate aparte, fiecare în sine reprezentând o atracţie. Cartierul Florentin, de pildă, este un centru hip al tinerilor artişti underground din Tel Aviv, iar asta se poate observa cu uşurinţă. Pereţii oraşului sunt pictaţi pe toate părţile cu graffitiuri – unele, amuzante; altele, cu conţinut social –, într-atât, că după o scurtă vreme de ţinut ochii pe pereţi, începi să recunoşti stilul unui artist, tuşa personală ori pseudonimul. Pentru curioşi şi pasionaţi, sunt disponibile tururi ghidate ale acestor zone împânzinte cu graffitiuri realizate de artişti locali şi internaţionali (informaţii pe www.visit-tlv.co.il). 

Districtul Noga, pe de altă parte, se scaldă într-o atmosferă mai elevată, e plin de cafenele, buticuri de îmbrăcăminte, magazine de discuri şi alte asemenea nimicuri mic-burgheze.

Neve Tzedek este o zonă plină de galerii de artă – pe care, de altfel, le găseşti la tot pasul prin Tel Aviv – şi de restaurante moderne, fiind un cartier uşor mai scump decât altele. Arta israeliană se găseşte şi ceva mai bine organizat şi instituţionalizat, în Muzeul de Artă din Tel Aviv, care găzduieşte o colecţie permanentă de opere de artă modernă şi contemporană, dar şi diferite alte colecţii temporare. 

Jaffa este partea antică a oraşului Tel Aviv. Aici e toată istoria şi este cam musai de văzut. Măcar că dacă, prin absurd, călătorul nu s-ar sensibiliza la clădiri vechi ori la străzi largi pe care a călcat odinioară Napoleon Bonaparte, atunci poate fi atras de un târg de vechituri plin de viaţă până spre lăsarea nopţii, de unde se pot achiziţiona bijuterii frumoase şi vintage, de pildă, sau de o privelişte panoramică asupra Tel Avivului. Sau, de ce nu, poate încheia o zi plină de descoperiri pe o faleză amenjată corespunzător, de unde să poată privi la întinsul negru al mării şi să tresară numai uneori, la loviturile puternice ale câte unui val. De ce nu?

tel aviv

Vedere de la intrarea în centrul vechi din Jaffa, la lăsarea serii. 

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite