VIDEO Transbucegi: aventuri pe „Drumul lui Udrea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Transbucegi, într-unul din punctele cu cea mai mare vizibilitate FOTOGRAFII Iulia Maria Roşu
Transbucegi, într-unul din punctele cu cea mai mare vizibilitate FOTOGRAFII Iulia Maria Roşu

Pe 31 august va fi inaugurat Transbucegi, principalul drum de acces în Munţii Bucegi. Echipa „Adevărul“ a testat calitatea unei şosele care a fost asfaltată acum trei ani, când Elena Udrea era ministrul Turismului.

În jur de 16 km din Drumul Judeţean 713, din judeţul Prahova, au fost asfaltaţi în ultimii trei ani. Transbucegi, aşa cum a fost supranumit, duce până la cabana Babele şi Sfinx, fiind o alternativă la călătoria cu telecabina din Buşteni, având aceeaşi destinaţie. Transbucegiul se desprinde din Drumul Judeţean DN71 (care face legătura între Sinaia şi Târgovişte), cu puţin înainte ca acesta să ajungă la Cabana Cota 1000.

Deşi, oficial, nu a fost deschis încă, Transbucegiul a făcut posibilă o altă afacere turistică încă de când au început lucrările de reabilitare, în 2010. Circuite de off-road, oferite de şoferi cu maşini de teren, mereu disponibili în Buşteni. O aventură de sfârşit de săptămână, o experienţă care poate fi testată cu familia, asta dacă ştii cum să o găseşti. Trebuie doar să-ţi faci apariţia într-o dimineaţă de weekend, în parcarea hotelului Silva din Buşteni. Cum am făcut şi noi.

„Un leu mai mult decât telecabina“

Un tânăr ne acostează cum coborâm din maşina noastră. Nu este nimic special cu noi, de fapt, aşa face cu orice turist pe care-l vede. Este unul dintre zecile de şoferi care-şi fac veacul acolo, în căutarea turiştilor pe care să-i plimbe cu jeep-ul prin Bucegi. Totul a început de la un Aro, acum patru ani. Maşina ridica turiştii din parcarea aceluiaşi hotel şi îi plimba până la Sinaia, Cabana Dorului, Şaua Dichiului, Babele şi înapoi.

Nu exista un cadru organizat, un indicator sau o promovare de vreun fel. Patru ani mai târziu, în jur de 70 de maşini de teren sunt parcate în aceeaşi zonă, cu şoferii pe lângă ele, racolând turişti. Acelaşi cadru neorganizat, aceeaşi lipsă de indicatoare. Doar că acum există un drum bine pus la punct. Teoretic, ei nu există. Practic, îi găseşti zilnic acolo, dispuşi să te plimbe, tot prin Sinaia, până la Babele sau până la Peştera Ialomicioarei, pentru suma de 65 de lei, „un leu mai mult decât telecabina”.

De la Hotelul Silva ai posibilitatea să iei telecabina până la Babele, unde ajungi în aproximativ 15 minute. Asta ar însemna să ratezi însă traseul off-road Lacul Bolboci – Padina – Peştera Ialomicioarei, şi apoi Babele, toate pentru suma de 100 de lei, care combină ambele trasee.

Jeep Busteni

„Sistemul” creat de ei funcţionează pe baza unei autorizaţii de taximetrie în valoare de 200 de lei, pe care le-o acordă Primăria din Buşteni. Motivul pentru care nu li se permite o organizare mai amplă este faptul că platoul Bucegilor este o zonă protejată, iar accesul auto nu este permis mai departe de Cabana Piatra Arsă. Dar atunci nu s-ar mai numi off-road.

Maşini de teren aduse din Anglia

Afacerea a înflorit în ultimii patru ani graţie turiştilor aflaţi din întâmplare acolo, care au fost agăţaţi de şoferii ce se comportă şi ca ghizi. „Sunt maşini aduse din Anglia, cumpărate cu 2 – 3.000 de lire, în care nu se mai bagă mulţi bani. Nici n-ar avea de ce. Sunt aduse special ca să fie urcate pe coclauri”, ne spune Marian, unul dintre zecile de şoferi care aşteaptă să plece în cursă pe munte.

Târguiala şi modul în care eşti „agăţat” au aerul românesc deja familiar. Dar dacă treci peste scepticismul invariabil, ai parte de o experienţă care ar merita să fie nu doar mai bine organizată, ci şi promovată. Pentru că, în realitate, pentru contravaloarea biletului de telecabină poţi să te bucuri de întreg peisajul montan până la Babele, plus zdruncinăturile jeep-ului şi glumele şoferului care te ghidează pe tot parcursul. Iar pentru câteva zeci de lei în plus, ai parte de toată aventura, pachet pe care l-am ales şi noi.

Drum impecabil, parapeţi lipsă pe alocuri

Plecarea se face din Buşteni spre drumul care duce la Cota 1000 din Sinaia, până la intersecţia cu cabana Cuibul Dorului. La nici doi kilometri mai departe, se intră pe Şaua Dichiului, noul Transbucegi, cunoscut aici drept „Drumul lui Udrea”. 

Este vorba de un fost drum forestier asfaltat în trei luni, în timpul mandatului Elenei Udrea. Deşi nu a fost inaugurat încă, iar bariera este coborâtă, de obicei, în mijlocul săptămânii, în weekend este circulat ca un drum obişnuit. Nu s-a aflat de el la nivel naţional până de curând, dar în zonă i s-a dus vorba, din turist în turist. De altfel, tocmai acest drum face mai prosperă afacerea cu maşini de teren în ultimii ani. Chiar dacă parapeţii lipsesc pe alocuri, drumul este impecabil.

La primul şi singurul nod auto, drumul se împarte în două. Stânga duce spre fosta cabană Zănoaga, Padina, Lacul Bolboci şi într-un final, Peştera Ialomicioarei. Iar cel din dreapta, Şaua Dichiului, te poartă spre Cabana Mioriţa, Piatra Arsă şi Babele. Până la răspântie, am mers 16 kilometri prin pădure, pe un drum lin care poate fi confundat uşor cu unul naţional. Este, de fapt, Drumul Judeţean 713.

traseu drumul lui udrea

Termenul off-road începe să capete sens odată cu intrarea pe drumul forestier spre Peştera Ialomicioarei, când zguduiturile din maşina 4x4 devin tot mai puternice. Cu toate astea, experienţa este, de fapt, o aventură cuminte, care poate fi testată şi împreună cu familia.

Lacul Bolboci şi barajul cu acelaşi nume sunt primele care ies în cale. Barajul a fost dat în folosinţă în 1988, construit pe vremea lui Nicolae Ceauşescu, cu piatră adusă de mai sus, din cariera de la Podul cu Flori, de pe muntele Zănoaga. Traseul gândit de şofer ne duce şi acolo, pe un platou de alb, unde se adună toate locurile, cât vezi cu ochii: de la crucea de pe Caraiman până la Cota 2000.

Ca o recompensă oferită de natură, la finalul acestui traseu găseşti ce-i mai bun: Peştera Ialomicioarei şi mănăstirea ridicată chiar la intrare, în secolul al XVI-lea. Aflată la altitudinea de 1.503 metri, peştera nu este nici cea mai lungă, nici cea mai adâncă din ţară, dar asta nu o face mai puţin captivantă.

Lăsăm în urmă cabanele, lacurile şi locurile sfinte şi ne întoarcem la nodul auto, unde, de data asta, o luăm la dreapta şi continuăm „Drumu’ lui Udrea” până sus, la Piatra Arsă. Abia acum începe adevăratul off-road, spre prea slăvitele Babe, printre bolovani şi ceaţă, pe cărări incerte, la înălţimi friguroase.  Nicuşor , şoferul nostru, ne-a scuturat bine de praful urban şi ne-a purtat prin toate punctele-cheie din Parcul Natural Bucegi.
Afacerea care a înflorit la poalele muntelui este o idee bună, care ar putea readuce Platoul Bucegilor printre preferinţele turistice.

Cărăuşii off-road din Bucegi

UPDATE 

Elena Udrea nu va fi prezentă la inaugurare, pe 31 august 

elena udrea mic

Deşi construcţia drumului Transbucegi, care a însemnat o investiţie de peste 50 de milioane de lei, a demarat în timpul mandatului Elenei Udrea, ce se afla pe atunci la cârma Ministerului Dezvoltarii Regionale şi Turismului (MDRT), fostul ministru spune că nu va fi prezentă la tăierea panglicii: 

Am fost invitată iniţial şi am acceptat cu drag să merg. Înţeleg acum că Premierul României a cerut în mod special să nu fiu prezentă. Probabil ca să nu i se reamintească faptul că, spre deosebire de el, am avut rezultate în activitatea ministerială.

Dacă n-a făcut nimic în viaţa lui, măcar să se laude cu munca altora. Nu este, însă, prima dată când Premierul taie panglici investiţiilor realizate de mine. Mi-aduc aminte cum a dat startul FOTE 2013, deşi Guvernul lui a pus în pericol organizarea celei mai importante competiţii sportive organizate în România”. 

Cu toate că a fost criticată de adversarii politici pentru finanţarea acestui proiect, Elena Udrea îşi arată încrederea în potenţialul turistic al noului drum, care poate fi comparat cu Transfăgărăşanul sau Transalpina.

Am fost pe acolo. E o zonă absolut superbă, care îţi oferă un peisaj incredibil. De altfel, el a fost denumit chiar Transbucegi. Mi se pare extraordinar că poţi ajunge acum la Babele, cu maşina. Cred că este o mină de aur pentru cei care investesc în turismul din zonă, dar şi o bucurie foarte mare pentru turişti”, a spus Udrea. 

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite