Înmormântarea Fărşangului: Localnicii din Rimetea au îngropat astăzi iarna

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sicriul alb este însoţit de alaiul colorat pe uliţele satului Foto: Mihai Lazăr
Sicriul alb este însoţit de alaiul colorat pe uliţele satului Foto: Mihai Lazăr

Înmormântarea Fărşangului a fost sărbătorită astăzi cu mult fast în localitatea Rimetea în prezenta a câtorva sute de oameni. Ceremonialul de la Rimetea este un obicei păstrat de secole într-o comunitate maghiară

Sărbătoarea de astăzi este unul dintre cele mai vechi şi bizare obiceiuri ale maghiarilor din Transilvania, cu originile în Evul Mediu. În fiecare an, la Rimetea, localnicii şi participanţii „îngroapă“ în mod simbloic de 300 ani încoace iarna şi se pregătesc de un nou an agrar.

„În preajma lăsatului secului de Paşte se instalează dezechilibrul, iar toate regulile sunt încalcate. Cei mai importanţi oameni ai localităţii, respectiv primarul, preotul şi medicul sunt vorbiţi în gura mare de bine sau de rău, în funcţie de cum s-au comportat în anul care a trecut“, a explicat Francisc Szocs, primarul comunei Rimetea.  

Înmormântarea Fărşangului interzice practic orice distracţie cu toate că alaiul este similar cu cel al unei nunţi, însă care are în centru un căşciug alb. „Un alai colorat, compus exclusiv din baieţi îmbrăcaţi tradiţional sau deghizaţi, transportă prin tot satul coşciugul alb. În această zi în sat nu mai există nicio regulă, fiecare face ce vrea“, a afirmat Ştefan Kerekeş, 65 ani, localnic din Rimetea.

Primarul, doctorul şi preotul traşi la răspundere

În fruntea alaiului este transportat coşciugul cu o căruţă trasă de un măgar, iar în urma acestuia două fete bătrâne care bocesc poartă o radacină de copac care simbolizează sterilitatea. Toate personajele care formează alaiul sunt reprezintă draci, clovni, ţiganci sau cerşetori, care murdăresc pe faţă cu roşu sau negru toţi localnicii sau turiştii care asistă la sărbătoare.

„Gălăgia pe care o fac au rolul de a alunga tot ceea ce înseamnă murdărie şi anotimpul rece. După ce întregul sat este străbătut de alaiul gălăgios, oamenii se strâng la izvorul din localitate unde se spun necazurile şi bucuriile care tocmai s-a încheiat. De fapt este o lista întocmită dinainte, dar care prima dată trece prin mâna primarului şi a poliţiei pentru a fi semnată“, a spus Olivia Goarnă, localnică din Rimetea. Femeia de 73 ani spune că participă la acest ceremonial de când se ştie şi că ea nu ar avea ce să le reproşeze nici primarului, nici doctorului şi nici preotului. „Eu cred că îşi dau silinţa. Am fost poştăşiţă şi îi cunosc pe toţi oamenii din sat de o viaţă“, a completat Olivia Goarnă. 

fărşang

Sărbătoarea se încheie seara la Căminul Cultural din localitate unde are loc un bal. „Având în vedere că doar comuna Rimetea are 1.240 de locuitori, iar turiştii sunt de ordinul sutelor, în fiecare an străzile localităţii şi Căminul Cultural se dovedesc a fi neîncăpătoare pentru toţi cei care iubesc această sărbătoare“, a mai spus Francisc Szocs, primarul comunei Rimetea.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite