Ştirile false şi impactul lor asupra oamenilor. Dezbateri şi soluţii într-o conferinţă la Universitatea din Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Participanţii la conferinţă au aflat cum pot să verifice o ştire falsă
Participanţii la conferinţă au aflat cum pot să verifice o ştire falsă

Ştirile false şi impactul lor asupra oamenilor. Aceasta a fost tema unei dezbateri organizată în 22 aprilie 2017, la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, de noua organizaţie civică „Forum Apulum”. Discuţiile au vizat, în principal, termenul „fake news”, nou intrat în teoriile comunicării de masă, devenit o provocare pentru furnizorii de informaţii corecte din întreaga lume.

Dezbaterea a fost moderată de Diana Filimon şi s-a purtat în jurul noţiunilor de manipulare, propagandă, informaţie, post-adevăr (post-truth). Rezultatul a fost o propunere inedită: realizarea unui ghid de recunoaştere a ştirilor false în limba română. Temele au fost susţinute de Ciprian Cucu, lector universitar doctor în cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia şi jurnalistul Dorin Ţimonea. Cei doi vorbitori s-au axat pe abordarea teoretică a acestor concepte, dar nu au lipsit nici exemplele şi elementele practice, jocurile, prin care publicul a avut ocazia să vadă în ce măsură clişeele şi tiparele culturale sau de altă natură influenţează formarea unor opinii. 

„Suntem predispuşi să găsim modele predefinite şi să construim poveşti explicative (chiar unde nu există). «Fugim» de efortul intelectual, ne formăm convingeri mai degrabă intuitiv, influenţaţi de oamenii cărora le acordăm încrederea noastră şi de măsura în care informaţiile noi se potrivesc pe convingerile deja existente. Mai apoi apelăm la raţiune să ne justificăm opţiunile şi cercul vicios e gata. Soluţia este pe cât de evidentă, pe atât de dificilă: trebuie să fim dispuşi să ne provocăm în mod constant propriile convingeri, să încercăm întotdeauna să înţelegem mai bine ce spun convingerile noastre, să ne străduim să înţelegem mai bine ce zic ceilalţi şi să fim dispuşi să ne antrenăm gândirea critică. Pe scurt, să fim dispuşi să depunem efort!”, a spus Ciprian Cucu.

conferinta alba iulia

Lectorul universitar dr. Ciprian Cucu

„Fake news nu sunt doar ştiri false, ci false intenţionat, folosite ca armă în diferite situaţii. Au devenit parte din cotidian, de când meseria de jurnalist este la îndemâna oricui are o tastatură şi o platformă unde poate să scrie ceea ce gândeşte. Fenomenul a devenit o provocare pentru mass-media în general. Sunt redacţii care au oameni care verifică tot timpul dacă ştirile noibce apar sunt adevărate sau nu. În România nu există studii cu privire la efectul ştirilor false, dar s-a constatat o creştere a sentimentelor anti-europene odată cu dezvoltarea acestui fonomen. Cu alte cuvinte, ştirile false alimentează euroscepticismul”, a afirmat Dorin Ţimonea.

În cadrul dezbaterii a fost prezentat şi modul în care poate fi verificată o ştire falsă. Astfel, orice persoană ce citeşte o informaţie preznetată bombastic ar trebui să fie atent şi să verifice câteva lucruri: A auzit de site-ul respectiv până atunci? Are o casetă redacţională sau o adresă de contact? Există mai mult decât o sursă de verificare a ştirii? Autorii pot fi identificaţi? Există o documentare proprie sau se citează surse şi autori ce nu pot fi verificaţi? Organizatorii dezbaterii au editat şi distribuit ziarul „Fake News”, care cuprinde un rezumat al celor două prezentări precum şi un articol realizat de Marius Rusu privind soluţiile tehnice aplicate în mediul online pentru combaterea ştirilor false.

conferinta alba iulia

Diana Filimon, reprezentantul organizaţiei civice Forum Apulum

Organizaţia civică Forum Apulum este o iniţiativă a unui grup de tineri care îşi propun să contribuie la îmbunătăţirea implicării şi educaţiei civice din Alba Iulia. „Vrem să învăţăm împreună cu comunitatea din care facem parte ce drepturi avem, cui trebuie să ne adresăm pentru o problemă locală, să facem diferenţa între instituţii şi atribuţiile lor şi să învăţăm cum putem face ca relaţia dintre cetăţean şi stat să fie mai transparentă, mai eficientă şi mai bună. De asemenea, vom crea proiecte care să contribuie la creşterea nivelului de educaţie civică, în special a tinerilor, îi vom provoca să îşi pună întrebări şi să fie interesaţi de mediul în care trăiesc. Cu siguranţă nu vom putea schimba tot peste noapte, dar credem că vom putea schimba puţin câte puţin, în fiecare zi, fiecare dintre noi. Ne propunem să vă ţinem la curent cu toate proiectele noastre şi ne puteţi găsi pe site-ul nostru, www.forumapulum.ro.”, a declarat în cadrul conferinţei, moderatorul evenimentului, Diana Filimon.

Citiţi şi:  

Povestea româncei de 25 de ani care conduce TIR-ul de 40 de tone prin toată Europa: „Devine mult mai uşor dacă o faci din pasiune“

Povestea celor zece englezi care au venit să facă curăţenie într-o livadă din Alba în schimbul unei mese îmbelşugate

FOTO Accidente rutiere ieşite din comun: maşini agăţate în copaci sau încălecate peste sensuri giratorii

Un farmacist de 27 de ani din Alba Iulia face concurenţă marilor companii: produce 7 tipuri de creme ce tratează afecţiuni ale pielii

Idee de business: mică afacere cu haine produse din lână românească

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite