Şacalul auriu ameninţă fondurile de vânătoare. Prădătorul a migrat din Ungaria pe valea Mureşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şacal din Delta Dunării Sursa Facebook Antal Boncoi

Sătenii din localităţile traversate de râul Mureş au toate şansele să dea nas în nas cu şacalul auriu, prădător intermediar între vulpe şi lup. Poreclit „micul  distrugătoar“, şacalul a fost vâzut şi pe fondurile de vânătoare din Alba.

Şacalul auriu a ajuns să fie inamicul numărul unu pentru vânătorii din Alba. Creşterea numărului de exemplare în pădurile judeţului este privită cu îngrijorare de specialişti, întrucât animalul pune în pericol atât fondurile de vânătoare, cât şi gospodăriile sătenilor.

Vânătorii cred că micul prădător a ajuns în Alba pe valea Mureşului, din Ungaria. Specialiştii estimează că pe fondurile de vânătoare din Alba sunt acum aproximativ 20 de exemplare şi spun că vânătorii pot interveni fără reţineri, întrucât nu este o specie ocrotită de lege. Vânătorii cred  că războiul cu micuţul, dar ferocele prădător, este abia la început.

„Sătenii ne-au spus de mai multe ori că au văzut nişte lupi mai mici, dar de fapt erau şacali. Vestea bună este că prădătorul nu atacă omul. Dacă numărul lor creşte, fac ravagii, de aceea suntem obligaţi să intervenim, altfel o să atace gospodăriile oamenilor“, a încheiat Bogdan Dragomir. Animalul a mai fost văzut în zona comunelor Meteş şi Cricău, dar şi în satele Telec şi Drâmbar din comuna Ciugud.

„Este foarte greu de vânat. Tentative au fost mult mai multe, dar au scăpat de fiecare dată. Unii vânători l-au rănit dar animalul a reuşit să fugă. Este foarte rapid“, a mai spus reprezentantul AJVPS Alba. Şacalul umblă foarte mult şi într-un timp scurt. Poate fi găsit la intervale de o zi, la distanţe de peste 100 de kilometri.

image

Este văzut mai ales pe lângă gospodăriile din apropierea cursurilor de apă. Primăvara atacă turmele de oi sau de capre şi ucide miei şi iezi. Exemplarul vânat de Bogdan Dragomir a fost împuşcat după ce alţi trei vânători l-au confundat cu un lup şi au evitat să tragă asupra lui.

Migraţie favorizată de schimbările climatice

Prezenţa şacalului la noi în ţară este pusă  de specialişti pe seama schimbărilor climatice accentuate din ultimii ani. Cele mai multe eexemplare  trăiesc în zona de răsărit a câmpiei Bărăganului, unde au întâlnit condiţii prielnice pentru a înlocui populaţiile de lupi, dispărute din zona de câmpie.

Din punct de vedere ştiinţific, şacalul este un mamifer carnivor sălbatic din familia Canidae, asemănător cu lupul, dar mai mic decât acesta, cu coada mai scurtă şi cu botul ascuţit. Trăieşte de obicei în nordul Africii, în sudul Asiei şi în sudul Europei.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite