Alba Iulia: Portret. Ioan Galdea deţine un tezaur filatelic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai importante „exemplare” din colecţia de timbre româneşti a albaiulianului Ioan Galdea sunt mărcile de mare valoare, tipărite în 1864, care îl reprezintă pe Alexandru Ioan Cuza. Acestă emisiune filatelică este cea de-a doua apărută în România după celebra serie „Cap de bour”.

Colecţia albaiulianului este aranjată în ordine cronologică şi este practic brodată pe marginea evenimentelor istorice, ştiinţifice şi culturale importanete. „Prima mea întâlnire importantă cu timbrele a avut loc în 1975, eram la Timişoara la vremea aceea şi am participat la o expoziţie filatelică care reflecta lupta de independenţă a românilor.
Mi-au plăcut nemaipomenit de mult timbrele şi am început mai apoi să colecţionez. De atunci nu m-am mai oprit. Am înţeles importanţa acestora, timbrul, moneda, drapelul şi imnul sunt însemne naţionale. Mărcile poştale prezintă imaginea României în lume”, a spus Ioan Galdea.

Alba Iulia în filatelie

Dacă la început a fost doar un vizitator al expoziţiilor filatelice, albaiulianul a devenit în timp, un organizator al acestor evenimente. Cea mai recentă participarea a fost la salonul EFIRO 2008, de la Bucureşti. Ioan Galdea a fost de asemenea invitat şi la expoziţii filatelice la Sibiu, Cluj, Târgu Mureş, Deva, Craiova şi în alte oraşe din ţară.
Una dintre cele mai dragi expoziţii pe care le-a semnat este „Alba Iulia şi judeţul Alba în filatelie”, unde au fost expuse o serie de timbre în care apar personalităţi sau evenimente ce au marcat viaţa şi istoria Cetăţii Marii Uniri. „Pentru a realiza un exponat filatelic trebuie să ai timbrul, scrisoarea şi înscrisuri, să spui ce reprezintă. În expoziţia filatelică dedicată oraşului Alba Iulia am prezentat mai multe timbre care reprezintă personalităţile ce şi-au legat destinul de acest oraş, cum ar fi Horea, Cloşca şi Crişan, Mihai Viteazul sau Lucian Blaga. De asemenea am prezentat imagini de la Marea Unire”, a afirmat filatelistul albaiulian.

Întâlnire cu Corneliu Coposu

Viaţa filatelică nu constă doar în aranjarea unui clasor sau realizarea unei expoziţii. Filateliştii din Alba Iulia urmăresc calendarul emisiunilor filatelice care vor apărea şi de asemenea se întâlnesc în prima şi în a treia duminică din fiecare lună pentru a face schimb de timbre şi a comenta ultimele emisiuni apărute.
„Sunt destul de mulţi filatelişti în Alba Iulia, o parte dintre ei sunt activi, adică continuă să îşi îmbogăţească colecţia, alţii s-au oprit fie din motive financiare, fie din alte motive.
Îmi aduc aminte că am avut ocazia să stau de vorbă cu Corneliu Coposu, care de asemenea a colecţionat mult timp timbre, dar mai apoi a renunţat. I-am spus că sunt şi eu filatelist şi l-am întrebat de ce s-a oprit. Mi-a povestit că în timpul în care era încarcerat i-a ars casa în care avea toată colecţia de timbre”, a povestit Ioan Galdea.

Care sunt cele mai valoroase timbre româneşti?
I.G.: „Mai toată lumea a auzit de faimoasele timbre „Cap de Bour”. Sunt foarte rare. În colecţii mai există aproximativ 1.000 de timbre de acest fel, în toată lumea. Este interesant însă, faptul că nimeni nu deţine o emisiune completă, nimeni nu are toate cele patru timbre”. 

Pentru a-şi păstra valoarea timbrele trebuie păstrate în condiţii speciale?
I.G.
: „Mărcile nu trebuie să fie rupte, îndoite sau deteriorate în nici un fel. De asemenea trebuie păstrate în clasoare şi în spaţii uscate pentru a nu fi atacate de mucegai. Valoarea timbrelor scade în unele cazuri şi cu 80-90% dacă sunt deteriorate, din această cauză e mai bine să le păstrezi în condiţii bune”.

Ce-i place: „Îmi place istoria şi cultura, de altfel timbrele îţi dau ocazia să îţi îmbunătăţeşti cunoştinşele în mai multe domenii. Dacă te pasionează natura, flora şi fauna poţi afla mai multe despre animale şi plante din timbre. Dacă eşti interesat să afli mai multe despre un eveniment istoric, sau despre o personalitate, poţi găsi răspunsuri în mărcile poştale. Filatelia, istoria, cultura, ştiinţa, toate se întâlnesc şi toate îmi plac”. 

Ce nu-i place: „Eu cred că am reuşit să îmi fac viaţa frumoasă, am o grădină plină de cireşi şi alţi pomi fructiferi, flori care sunt înflorite tot anul. Nu sunt lucruri care să mă deranjeze atât de tare, lucruri care să nu îmi placă, să mă afecteze negativ”.

Alba Iulia frumoasă: „Îmi place istoria şi ca urmare îmi place Alba Iulia, ceea ce reprezintă ea pentru conştiinţa neamului nostru. Îmi plac monumentele istorice şi tot ce este legat de Mihai Viteazul,  Unirea cea Mare de la 1918. Alba Iulia a devenit realmente la 1 Decembrie 1918 capitala de suflet a neamului nostru. Este un oraş care se poate mândri cu foarte multe lucruri frumoase. Un oraş la care nu ai ce să-i reproşezi”.

Alba Iulia urâtă: „Mie îmi place totul la Alba Iulia, dar presupun că pot fi unii care au alte păreri. Viaţa pentru mulţi este destul de grea şi poate că ar avea şi motive  pentru care să se plângă. Şomajul este destul de mare acum la Alba Iulia şi în judeţ, dar cred că vom rezista”.

PROFIL

NĂSCUT : 10 iulie, 1952, născut în Stremţ
STUDII:  Şcoala Militară de ofiţeri activi de artilerie din Sibiu
EXPERIENŢĂ: locotenent colonel în rezervă
FAMILIE: este bunicul unui băieţel de două luni şi jumătate

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite