Alba Iulia, premiul întâi din partea Ambasadei Franţei pentru regenerarea urbană a celei mai mari cetăţi din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul premiat se încadrează într-o strategie de ansamblu a Municipiului Alba Iulia de peste 15 ani, care a vizat numeroase initiative  urbane şi patrimoniale. Rezultatele s-au concretizat în schimbarea la faţă a celei mai mari cetăţi din România, prin regenerare urbană.

Festivitatea de decernare a premiilor pentru concursul de proiecte „Oraşe durabile” a avut loc la Bucureşti, la  Ambasada Franţei,  luni, 14 mai, în prezenţa doamnei Ambasador Michèle Ramis.

Municipiul Alba Iulia a câştigat locul I, la categoria „Valorificarea construcţiilor şi reabilitarea patrimoniului”.  Proiectul cu care s-a înscris Municipiul în competiţie-„Reabilitarea centrului istoric al oraşului Alba Iulia, fortificaţie de tip Vauban, drumuri de acces, iluminat exterior şi mobilier stradal, spaţiu interior”-, a adus în atenţie rezultatele amplului proces de reabilitare a zonei interioare a Cetăţii Alba Carolina, lucrări finanţate din fonduri europene.

Regenerare urbană

La această categorie a concursului a fost şi cea mai strânsă competiţie, 9 proiecte, faţă de 5-6 proiecte la celelalte trei secţiuni ale concursului. Alba Iulia s-a aflat în competiţie cu municipii şi oraşe precum: Cluj Napoca, Craiova, Roman, Sinaia, Slatina.

Juriul şi-a justificat alegerea proiectului Municipiului Alba Iulia prin aceea că s-a reuşit punerea în valoare a tuturor atuurilor Cetăţii Alba Carolina, cea mai mare cetate din România,  prin amenajarea de spaţii urbane. De asemenea, s-a apreciat că proiectul se încadrează într-o strategie de ansamblu a municipiului de peste 15 ani, care a vizat numeroase iniţiative urbane şi patrimoniale. Rezultatele s-au concretizat în schimbarea la faţă a Cetăţii Alba Carolina, prin regenerare. Punctajul obţinut (46 de puncte) este mai mare decât punctajele maxime obţinute de proiectele de la celelalte trei categorii.

Imagine indisponibilă

Ambasadorul Franţei în România, Michèle Ramis (stânga imaginii), în momentul înmânării diplomei şi trofeului viceprimarului Municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleşa

Pe lângă diplomă şi trofeu, Municipiul Alba Iulia a primit şi un premiu care se va materializa într-o  vizită de studiu în Franţa, în cadrul căreia vor fi prezentate  situri cu exemple de bune practici din domeniul valorizării şi reabilitării patrimoniului.

„Peste tot în lume, oraşele sunt cele care generează creştere economică: aici apar inovaţiile şi noile tehnologii. Mediul urban este o sursă de bogăţie, de locuri de muncă dar şi de probleme de mediu, de poluare, de încălzire globală. Nu avem la dispoziţia noastră decât o singură planetă, şi trebuie să acţionăm fără întârziere şi să răspundem acestor provocări. De aceea, este necesar să accelerăm tranziţia ecologică a oraşelor europene: colectivităţile teritoriale se găsesc în prima linie a acestui demAtât în Franţa cât şi în România, ele sunt cele care deţin experienţa în domeniu, elaborează proiecte care fac ca oraşele să devină mai durabile, care să determine o creştere sănătoasă“, Ambasadorul Franţei în România, Michèle Ramis

Despre competiţie

Organizatorii concursului, Ambasada Franţei în România, în parteneriat cu Business France şi Camera franceză de Comerţ şi Industrie din România,  şi-au propus punerea în valoare a iniţiativelor pozitive ale colectivităţilor locale din România. Mai mult, recompensarea celor cu implicare în dezvoltarea durabilă şi în lupta împotriva schimbărilor climatice pentru acţiunile lor în domeniile cheie care se circumscriu „oraşului durabil”. Vorbim de: apă, canalizare şi gestionarea deşeurilor; mobilitate urbană; eficienţă energetică; valorificarea construcţiilor şi reabilitarea patrimoniului. (Articol scris de Nicu Neag)

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite