Cazul Berbeceanu: ipoteza unei răfuieli prinde contur. „Comisarul Cattani“ îşi asumă scrisoarea din arest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisarul şef pe vremea când oferea declaraţii presei în legătură cu dosarele instrumentate
Comisarul şef pe vremea când oferea declaraţii presei în legătură cu dosarele instrumentate

Faptele pe care comisarul-şef Traian Berbeceanu le impută celor care i-au orchestrat arestarea arată că în această afacere s-ar putea să nu existe doar „băieţi buni“ şi „băieţi răi“, ci că e vorba despre o răfuială între două grupări de „oameni ai legii“

Evoluţia dosarului „Berbeceanu“ scoate la lumină mari disfuncţionalităţi în relaţia dintre procurorii DIICOT şi BCCO Alba Iulia. Cele două structuri erau obligate să colaboreze pentru cercetarea şi anihilarea grupărilor din sfera criminalităţii organizate. În realitate, cele două structuri se urmăreau reciproc pentru a găsi fapte ilegale săvârşite în timpul activităţii. A fost şi este o luptă de „care pe care“, având în vedere gravitatea faptelor care sunt invocate de fiecare tabără. 

O SCRISOARE PREGĂTITĂ DIN TIMP

Activitatea de urmărire a procurorilor şi a ofiţerilor de informaţii din cadrul SRI şi DIPI (fostul „doi ş-un sfert“) s-a concretizat prin dosarul penal deschis împotriva comisarului-şef Traian Berbeceanu. Poliţistul a fost arestat preventiv pentru acuzaţii de sprijinire şi favorizare a unor grupări infracţionale din Hunedoara. Comisarul-şef, devenit între timp erou printre colegii lui, a replicat prin apariţia în mediul online a unor scrisori în care formulează acuzaţii la adresa unor procurori DIICOT şi a unui coleg din cadrul BCCO  Alba Iulia. 

Berbeceanu ştia că este urmărit, că i se pregăteşte ceva, şi şi-a pregătit din timp „contraatacul“. Acuzaţiile sale sunt îndreptate, în principal, asupra a trei persoane: procurorul Ioan Mureşan, şeful DIICOT Alba Iulia, procurorul Nicolae Cean, fost la  DIICOT, în prezent la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, şi subcomisarul Alin Muntean, din cadrul  BCCO Alba Iulia.

ITALIANUL SCAPĂ ÎN MOD SUSPECT

În scrisoarea respectivă, Berbeceanu face referire la câteva dosare care nu ar fi fost „lucrate“ cum trebuie de DIICOT Alba Iulia. Unul dintre acestea este dosarul „Pomponio“.  Un număr de 13 inculpaţi au fost trimişi în judecată pentru organizarea unui grup infracţional nestructurat specializat în infracţiuni de evaziune fiscală. Printre aceştia, doi foşti directori de la DGFP Alba şi liderul grupării, omul de afaceri Italian Luca Anversa. Italianul a recunoscut faptele şi a primit în final 3 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare, el plătind şi daune de circa 1 milion de euro.

„Ciudat a fost faptul că, deşi era considerat lider al grupării infracţionale, Luca Anversa nu a fost reţinut şi propus pentru arestare, împreună cu ceilalţi inculpaţi. Încă de atunci am discutat cu Man Victor (poliţist care a decedat între timp – n. r.) care se arată surprins şi mi-a spus că aşa a decis procurorul-şef  Mureşan Ioan. Chiar şi colegii care au participat la escortă mi-au comunicat că judecătorul care a judecat propunerea de arestare a întrebat în sala de judecată, cum de liderul grupării nu a fost reţinut şi propus pentru arestare“, se afirmă în scrisoare. După derularea procesului, italianul a mutat firma în judeţul Hunedoara, unde potrivit documentului ar fi angajat la firmă persoane apropiate unor procurori din DIICOT.

 „Luca Anversa era cunoscut dinainte procurorilor  DIICOT şi subcomisarului Muntean Alin. Acesta fusese cercetat anterior în dosarul 6D/P/2010 (cunoscut în mass-media că dosarul «Prostituate pentru VIP-uri») pentru şantaj, fiind trimis în judecată în stare de libertate. A fost condamnat la 1 an de închisoare cu suspendarea executării pedepsei. Hotărârea instanţei nu a fost atacată cu recurs de DIICOT Alba Iulia, fiind considerată că îndestulătoare“, se mai susţine în scrisoare. 

Faptul că procurorii nu au mai atacat cu recurs i-a permis italianului să nu fie condamnat la închisoare cu executare. În ambele dosare, omul de afaceri a recunoscut faptele. „Aşa a apreciat procurorul-şef Mureşan pericolul social pentru faptele cetăţeanului italian, deşi din ordinele acestuia din urmă, membri ai grupării infracţionale au atacat în trei rânduri cu cocteiluri Molotov incendiind locuinţele unor părţi vătămate!“, se afirmă în scrisoarea comisarului-şef. 

ACUZATUL VIP SCAPĂ ŞI EL

Traian Berbeceanu mai face legături şi cu alte persoane controversate din Alba. Este vorba despre omul de afaceri Ion Lazăr din Alba Iulia despre care spune că ar fi fost implicat în activităţi ilegale. În dosarul „Prostituate pentru VIP-uri“ este judecat un fost angajat al acestuia. „În cadrul interceptărilor convorbirilor telefonice ale membrilor grupării infracţionale, au fost interceptate şi discuţiile purtate de Lazăr Ion din Alba Iulia. Faţă de acesta s-a dispus disjungerea şi trimiterea pentru continuarea cercetărilor la Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, odată cu emiterea rechizitoriului. Lazăr Ion nu a mai fost trimis în judecată vreodată“, se precizează în scrisoare. Omul de afaceri obişnuia să meargă la vânătoare cu procurorii Mureşan, Cean şi cu poliţistul Muntean.

Un alt dosar invocat de comisarul-şef este cel în care este cercetată o grupare infracţională din Hunedoara, suspectată de evaziune fiscală în valoare de mai multe milioane de euro. Este vorba despre gruparea coordonată de omul de afaceri Dorin Cupeţiu. De remarcat că Berbeceanu este acuzat, la rândul lui, de procurorii DIICOT că l-ar fi ajutat pe Cupeţiu prin deconspirarea unei percheziţii ce urma să aibă loc la domiciliul său. Cupeţiu a stat în arest preventiv timp de 8 luni. Au existat în legătură cu această grupare două dosare, unul instrumentat de DIICOT Alba Iulia şi al doilea de DIICOT Deva în colaborare cu Berbeceanu.

„În dosarul meu, din probele administrate la dosar a rezultat că liderul grupării era Ilisei Mircea din Hunedoara, apropiat al lui Cupeţiu Dorin. În cadrul activităţilor desfăşurate au fost interceptate zeci de posturi telefonice utilizate de membrii grupării infracţionale. De asemenea, au fost dispuse controale încrucişate efectuate de funcţionarii DGFP Hunedoara, la societăţile implicate în activităţile infracţionale. Încă de la început a rezultat preocuparea liderului grupării, Ilisei Mircea, de a găsi funcţionari în structurile locale şi centrale de aplicare a legii, pentru a stopa controalele şi a soluţiona favorabil cercetările declanşate. La un moment, dat au fost interceptate convorbiri telefonice purtate de Ilisei Mircea cu procurorul Cean Sergiu, din cadrul cărora rezultă dincolo de orice dubiu că cei doi se află în relaţii foarte apropiate, că procurorul DIICOT avea cunoştinţă de existenţa dosarului de la DIICOT Hunedoara şi de faptul că problemele lui Ilisei sunt tot mai grave“, se mai afirmă în scrisoarea atribuită fostului şef al BCCO Alba Iulia. 

Concluzia referirilor la acest dosar este că prin intermediul procurorilor DIICOT, Mircea Ilisei ar fi aflat de efectuarea percheziţiei la domiciliul său, fiind deja treaz la ora 6 dimineaţa atunci când au sosit poliţiştii, cărora le-a reproşat ironic că „au întârziat câteva minute“. ;

O afacere tip „care pe care“

Toate aceste relatări arată că cele două structuri rivale se filau reciproc, iar membrii acestora căutau lucruri cât mai compromiţătoare despre ceilalţi. Procurorii nu au mai stat pe gânduri şi l-au „ridicat“ pe Berbeceanu, poate şi de teamă să nu „cadă“ ei primii. 

„Suntem supravegheaţi, ni se ascultă telefoanele, suntem fotografiaţi şi filmaţi la întâlniri cu persoane care ar putea să ne furnizeze informaţii de mare valoare. Ulterior toate acestea sunt transformate de procurori abili prin ticluire de probe, în «material probator» care pot să distrugă imaginea, cariera profesională, familia oricăruia dintre noi… În final, nici procurorul, nici ofiţerul DIPI nu răspund… iar noi putem să pierdem totul“, este una dintre concluziile poliţistului de la BCCO Alba Iulia. 

Actorii din filmul de la Alba Iulia

Propunerea de arestare preventivă a lui Traian Berbeceanu a fost judecată de magistratul Dana Ghiţoaica, de la Curtea de Apel Alba Iulia. Aceasta a fost procuror DIICOT, în perioada 2005 – 2006, când a lucrat chiar şi cu Berbeceanu. Cei doi au destructurat o grupare interlopă importantă din Alba Iulia, denumită „Sibişean“. Membrii grupării au fost trimişi în judecată 2006, dar dosarul este încă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În 2007, Dana Ghiţoaica a optat pentru cariera de judecător.

Procurorul Ioan Mureşan, care apare în scrisoarea lui Berbeceanu, are 40 de ani şi conduce DIICOT Alba Iulia din septembrie 2011. Anterior a fost adjunctul acestei structuri. Mureşan activează la DIICOT din 2006. Timp de doi ani, în perioada 2007 - 2009,  a fost detaşat în funcţia de director al Penitenciarului Aiud. 

Procurorul Nicolae Cean, acuzat de Berbeceanu, în aceeaşi scrisoare, că ar fi încercat să acopere nişte interlopi, locuieşte în Deva, dar activează la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, unde a revenit la 1 septembrie 2013. A lucrat la DIICOT Alba Iulia circa patru ani. În afară de scandalul cu comisarul Berbeceanu, Cean nu a mai fost implicat în alte evenimente controversate. Şi-a solicitat revenirea la fostul loc de muncă după ce a aflat că era urmărit operativ. 

Subcomisarul Alin Muntean, despre care Berbeceanu susţine că ar fi fost „cârtiţa“ din BCCO Alba Iulia, lucrează în această structură de mai mulţi ani, devenind, în timp, preferatul procurorilor DIICOT. În ultimele şase luni, DIICOT Alba Iulia s-a mai folosit în activitatea operativă de doar doi poliţişti din cei peste 50 pe care îi are. Unul dintre ei este Muntean.

Mureşan, Cean şi Muntean nu au dat declaraţii referitoare la scrisoarea lui Traian Berbeceanu. Structura centrală DIICOT a emis, însă, luni, un comunicat de presă prin care susţine că cercetarea lui Traian Berbeceanu nu creează probleme în relaţia de colaborare între procurori şi poliţiştii de la Crimă Organizată şi cataloghează cazul drept ”unul izolat”. 

Comisarul îşi asumă scrisoarea

Paginile comisarului Traian Berbeceanu de pe reţeaua Facebook au publicat marţi seara un mesaj despre care se susţine că este al poliţistului. Fostul şef al BCCO Alba Iulia îşi asumă scrisoarea apărută imediat după ce a fost reşinut şi mulţumeşte colegilor şi jurnaliştilor pentru susţinerea arătată.

Mesajul poliţistului: "În luna iulie a anului 2013, am sesizat Inspectoratul General al Poliţiei Române cu privire la mai multe nereguli care existau la nivelul conducerii DIICOT - Biroului Teritorial Alba, dar şi anumite fapte de natură penală comise atât de şeful structurii Alba a DIICOT, în strânsă colaborare cu ofiţerii de informaţii şi cu unul dintre ofiţerii BCCO Alba, Alin Muntean. Cu speranţă, am crezut că odată cu raportul meu, susţinut de probe, instituţiile abilitate vor cerceta cele semnalate de mine. Deşi faptele menţionate sunt extrem de grave, nimeni nu a încercat să afle adevărul. Tăcerea lor şi lipsa unei reacţii din partea instituţiilor abilitate, m-au făcut să înţeleg că singur nu am nicio şansă să opresc situaţia extrem de gravă pe care am descoperit-o.

Tocmai de aceea, am decis să informez, printr-o scrisoare, mai mulţi colegi de încredere, din ţară. Unul dintre aceştia a ales să o facă publică în momentul în care am fost reţinut de procurori. Nici astăzi nu ştiu cine este acel coleg, însă îi mulţumesc pentru încrederea pe care mi-o acordă. Eu mi-aş fi dorit ca informaţiile pe care le cunoşteam să nu ajungă în acest fel publice, crezând până în ultimul moment că instituţiile vor lua atitudine împotriva celor semnalate de mine, pe cale oficială. În final, vreau să multumesc tuturor colegilor din ţară, oamenilor care sunt alături de mine şi nu în ultimul rând jurnaliştilor, care au prezentat obiectiv mârşăvia care mi-a fost înscenată. Vă promit tuturor că nu vă voi dezamăgi niciodată. Rămân acelaşi om al legii pe care l-aţi cunoscut".

Citiţi aici integral scrisoarea comisarului şef Traian Berbeceanu

Alte texte pe aceeaşi temă: 

Motivarea judecătorilor: „Comisarul Cattani”, prea periculos pentru procurori

Contraatacul „Comisarului Cattani”

Referatul procurorilor în dosarul comisarului Berbeceanu. Care sunt acuzaţiile aduse poliţistului

Stenograma unei discuţii între comisarul Berbeceanu şi şeful DIICOT Alba Iulia. Poliţistul avea tehnică de înregistrare în birou

Mesaj impresionant de la fratele comisarului Berbeceanu: Eşti mândria mea, eroul copiilor mei, binele care învinge răul

Comisarul Traian Berbeceanu, şeful BCCO Alba Iulia, a fost arestat preventiv. Colegii poliţistului au strigat „Ruşine“ în sala de judecată

Mii de oameni transmit pe Facebook mesaje de susţinere pentru comisarul Traian Berbeceanu

Reacţia interlopilor din Alba după arestarea comisarului Berbeceanu

Colegii poliţistului Berbeceanu: „Comisare fii puternic. Pe noi nu ne pot păcăli infractorii“

Scrisoarea comisarului-şef Berbeceanu: Acţiune mârşavă organizată de procurori şi de ofiţeri de informaţii

Şeful BCCO Alba Iulia, comisarul-şef Traian Berbeceanu, a fost reţinut de procurorii DIICOT

Patimile „Comisarului Cattani“, şeful BCCO Alba Iulia. Cum a învrăjbit şi protejat grupările de interlopi poliţistul Traian Berbeceanu

Povestea lui Traian Berbeceanu, superpoliţistul care i-a trimis în puşcărie pe interlopii din Alba, Hunedoara şi din Sibiu

Şeful de la Brigada de „Crimă Organizată“ Alba Iulia: „Indivizi de cea mai joasă speţă au penetrat instituţii importante ale statului“

Şeful BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, poliţistul anului în 2007, cercetat într-un dosar de crimă organizată

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite