Promovarea Încoronării Regilor României Mari la Alba Iulia, în regimul lui Carol al II-lea EXCLUSIV VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fotografia si cinematograful au „trecut“ Încoronarea de la Alba Iulia, din 15 octombrie 1922, dincolo de graniţele ţării, făcând-o cunoscută în intreaga lume.

Încoronarea Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria, din 15 octombrie 1922, în Catedrala Încoronării din Alba Iulia s-a bucurat şi de o mare atenţie vizuală. Pe lângă numărul mare de fotografii realizate cu această ocazie, evenimentul a fost imortalizat şi pe peliculă.

Imagini de la Încoronarea de la Alba Iulia

Filmul cinematografic, în fapt, un Jurnal sonor,  a fost realizat la două decenii de la Încoronare, în 1939, de Oficiul Naţional al Cinematografiei din Bucureşti.

Pelicula are o durată de 4 minute si 11 secunde. Primele 60 de secunde sunt acoperite cu imagini filmate la Alba Iulia în ziua Încoronării. În prima imagine a filmului apare caleaşca trasă de patru cai, care i-a adus pe Regele Ferdinand şi Regina Maria de la gara oraşului până în  Cetate. Ulterior, centrul de greutate al imaginii gravitează în jurul Catedralei ridicata (în 9 luni) special pentru Încoronare.

La Alba Iulia au fost prezenţi în ziua de 15 octombrie 1922 oaspeţi care reprezentau casele regale ale Angliei-viitorul rege George al VI-lea (n.a. tatăl actualei Regine Elisabeta a II-a), Italiei - ducele de Genova, Spaniei- infantele de Bourbon; figuri militare de talie europeană: generalul Henry Berthelot; miniştrii plenipotenţiari din 13 ţări, printre care SUA şi Japonia; reprezentantul Vaticanului.

Viitorul Rege George al VI-lea al Angliei, tatăl actualei Regine Elisabeta a II-a, la Catedrala Încoronării, în 15 octombrie 1922/ Sursa foto Muzeul Naţional al Unirii 

image

Evenimentul din 15 octombrie 1922 a reunit peste 30.000 de români şi 15.000 de soldaţi. Asta, în condiţiile în care Alba Iulia avea atunci o populaţie de 10.000-11.000 de locuitori.

Familia regală a României

Membri ai familiei regale a României. În stânga imaginii- viitorul rege Carol al II-lea/Sursa: Muzeul Naţional al Unirii

La 15 octombrie 1922, la Alba Iulia se desfăşura ceremonia Încoronării Regelui Ferdinand I si a Reginei Maria, supt a căror domnie s-a făurit pentru vecie Unirea tuturor romanilor“, se spune în Jurnalul sonor.

Filmul face trimitere si la legătura simbolică pe care o are Alba Iulia cu Mihai Viteazul, dar şi la momentul 1 Decembrie 1918, ziua în care aici s-a decis Unirea Transilvaniei cu România. „Alba Iulia, unde voievodul Mihai Viteazul, primul înfăptuitor al unităţii naţionale intra victorios ca domn al tuturor Ţărilor româneşti şi unde veacuri mai târziu poporul ardelean proclama într-un singur glas alipirea Transilvaniei la Regatul român va rămâne pe veci pentru români simbolul Unirii“.

Partea a doua a filmului este „dedicată“ regimului autoritar instaurat de cel mai controversat Rege al României, Carol al II-lea, în 1938, şi primului partid de masă din România, Frontul Renaşterii Naţionale.

„Se cădea deci ca şi în acest an (1939), ziua de 1 Decembrie, serbarea Unirii Transilvaniei să se desfăşoare în cetatea simbolică. În cadrul Frontului Renaşterii Naţionale s-a organizat, cu acest prilej, o întâlnire la care au luat parte ,în prezenţa membrilor guvernului, reprezentanţii populaţiei din tot cuprinsul Transilvaniei, veniţi să fie mărturie de unire pentru ţară şi Rege“, spun autorii filmului.

Filmul digitalizat, prezentat pentru prima dată publicului larg, este deţinut de Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia. (Articol scris de NICU NEAG)

Citiţi şi:

Legenda „Julietei de Transilvania“, mireasa obligată să se mărite cu un bărbat pe care nu îl iubea

Tăbliţa secretă de la Tărtăria. Ce conţine obiectul arheologic descoperit în 2014 şi de ce semnele erau ascunse privitorilor

Teoria conspiraţiei: care este adevărata semnificaţie a culorilor de pe ambalajul de pastă de dinţi

Povestea medaliei de aur cu chipul lui Constantin Brâncoveanu bătută la Alba Iulia, folosită drept cap de acuzare la decapitarea domnitorului

Odiseea episcopului Áron Márton: salvatorul a mii de evrei, persecutat de Securitatea comunistă

Femeia română în urmă cu 150 de ani, descrisă de călătorii francezi: foarte iubăreaţă, geloasă şi leneşă

Misterul tăbliţelor de la Sinaia. Teoriile care privilegiază falsul ordinar în dauna cronicii originale a istoriei dacilor

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite