Foraje în Gheţarul de la Scărişoara pentru a se cerceta microorganismele din cele mai vechi bloc de gheaţă din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cercetări în Gheţarul de la Scărişoara, cel mai mare bloc de gheaţă subterană din lume
Cercetări în Gheţarul de la Scărişoara, cel mai mare bloc de gheaţă subterană din lume

O echipă de cercetători români a recoltat noi probe din Gheţarul Scărişoara, în cadrul unui proiect prin care sunt studiate microorganismele din cel mai vechi şi mai mare bloc de gheaţă subterană din lume. Forajele au ajuns la o adâncime de 25.33 m.

Gheţarul Scărişoara a fost, recent, gazda unei echipe de cercetători care, în cadrul unui proiect european coordonat de Institutul de Biologie Bucureşti al Academiei Române, director de proiect dr. Cristina Purcarea, studiază microorganismele din acest bloc de gheaţă, reprezentând o direcţie de cercetare originală pe plan mondial. Gheţarul Scărişoara se află în Munţii Apuseni, în comuna Gârda de Sus, judeţul Alba şi în Parcul Natural Apuseni. Este un deosebit obiectiv turistic, care este important nu numai pentru publicul larg, ci şi pentru cercetători.

Peştera Gheţarul Scărişoara adăposteşte cel mai vechi (peste 10.500 ani) şi cel mai mare bloc de gheaţă subterană din lume. Are o grosime maximă de 36 de metri, stabilită prin metoda GPR (Ground Penetrating Radar – metodă indirectă). Pe baza grosimilor gheţii stabilite şi a suprafeţei vizibile a blocului de gheaţă s-a estimat volumul la peste 12.000 de metri cubi, punându-l pe primul loc în lume ca volum de gheaţă subterană.

România este ţara care şi-a perfecţionat tehnica de studiere a acestei gheţi subterane şi, în cadrul acestei dezvoltări ştiinţifice, este gazda unor proiecte internaţionale europene pentru studiul gheţii din peşteri.

image

La această recoltare de probe au participat dr. Cristina Purcărea, cercetător Gradul I la Institututul de Biologie al Academiei Române, dr. Alexandra Hillebrand-Voiculescu, cercetător Gr. II la Institutul de Speologie ”Emil Racoviţă” Bucureşti, dr. Aurel Perşoiu, cercetător Gr. II la Institutul de Speologie ”Emil Racoviţă” departamentul Cluj, drd. Antonio Mondini din Napoli, doctorand SCOSAAR în cadrul Institutului de Biologie Bucureşti, drd. Cătălina Haidău, masterand Victoria Ioana Păun de la Institutul de Biologie al Academiei Române, drd. Carmen Andreea Bădăluţă, drd. Viorica Nagafciuc, Gică Mitrofan de la Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava.

image

”Suntem aici pentru un proiect internaţional Orizont 2020 ERANET-LAC care tratează microbiologia din gheţurile de peşteră. Este un proiect coordonat de institutul nostru, în parteneriat cu Institutul de Speologie al Academiei Române, Universitatea Bergen din Norvegia, Universitatea Antofagasta din Chile şi Consiliul Naţional de Cercetare Ştiinţifică şi Tehnică din Argentina. Suntem interesaţi de diversitatea structurală şi funcţională şi activitatea microorganismelor din blocul de gheaţă perenă a peşterii Scărişoara prezente până la o vârstă de 10.000 de ani, în contextul investigării comparative a ecosistemelor glaciare de peştera din Europa şi a gheţarilor din America de Sud. Este o cercetare de pionierat în domeniul microbiologiei şi al studiilor glaciare”, a explicat Cristina Purcărea.

Citiţi şi:

 

Final fericit în povestea „doamnei cu pantofi albaştri“, judecătoarea care a încântat România

 

Alternativă „melodioasă“ la telefoane şi tablete: copiii care fac cursuri gratuite de chitară

 

Omul care tratează cărţile vechi de boala trecerii timpului: lucrează în Cetatea Alba Carolina

    

Cum i-au umilit austriecii pe capii Răscoalei de la 1784-1785: plimbaţi în lanţuri prin satele româneşti

 

Gabriel Resources vs. România, procesul cu o miză de 4 miliarde de euro. Un fond de pe Wall Street pariază împotriva Statului Român

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite