Ideea inedită a unui sucevean care s-a mutat în Apuseni: a făcut un magazin online de produse din lână pentru a salva Roşia Montană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciorapi de lână croşetaţi la Roşia Montană. Foto: madeinrosiamontana.ro
Ciorapi de lână croşetaţi la Roşia Montană. Foto: madeinrosiamontana.ro

Un tânăr din judeţul Suceava stabilit la Roşia Montană a dechis un magazin online prin care sunt vândute obiecte de îmbrăcăminte realizate din lână, de către femei din comună. Tică Darie are 22 de ani şi este implicat activ în campania de salvare a Roşiei Montane. Prin tot ceea ce face, vrea să arate că se poate trăi şi din altceva în localitatea din Apuseni, nu doar din minerit.

Tică Darie s-a mutat la Roşia Montană în toamna anului 2013, în gazdă la un localnic care i-a lăsat o căsuţă mică în grijă. Tânărul este, de loc, din Suceava şi în prezent este cetăţean cu domiciliul în comuna din Munţii Apuseni. De mai mulţi ani este implicat activ în campania de salvare a Roşiei Montane, iniţiată de câteva asociaţii ce se opun proiectului minier privat. 

”M-am născut în Suceava unde mi-am petrecut o mare parte din viaţă, iar după terminarea liceului am ajuns în Copenhaga unde am studiat multimedia design. După două călătorii pe bicicletă din Copenhaga la Roşia şi multe maratoane sau ultra maratoane în care mintea mea era conectată doar la Roşia Montană, am decis să mă mut în acest loc minunat şi să ma implic direct în comunitate”, astfel descrie Tică Darie decizia de a se stabili în Munţii Apuseni. În 2012 a pedalat aproape 3.000 de kilometri din Copenhaga până în Roşia, de unul singur, pentru cauza Roşia Montană. În 2013, a făcut drumul în doi, tot pe biciclete, din Germania, şi tot pentru campania Salvaţi Roşia Montană.

În perioada de când locuieşte în Roşia a reuşit să pună bazele singurului centru local al cercetaşilor din toată zona Munţilor Apuseni. ”Sunt 20 de copii înscrişi, din care 15 activi mereu şi patru adulţi care ne ocupăm de ei, din Roşia şi din Câmpeni. Alte activităţi nu prea sunt prin zonă, pentru copii, avem cereri şi din Câmpeni să vină, sper ca pe viitor să putem să ne dezvoltăm, dacă se implică mai mulţi adulţi. Peste cinci ani, dacă ar fi să plec, să zicem, mi-aş dori ca acest centru de cercetaşi să meargă mai departe, poate chiar copiii pe care îi pregătim acum să îl ducă mai departe, dar pentru asta e nevoie de implicare pe termen lung, nu doar pe un an”, afirmă tânărul, citat de totb.ro. În toama anului 2014 a organizat şi prima ieşire a cercetaşilor, într-un camp organizat în localitatea Nocrich din judeţul Sibiu.

Ultimul proiect pus la punct de Tică Darie este site-ul de vânzări online madeinrosiamontana.ro de unde pot fi achiziţionate obiecte de îmbrăcăminte din lână confecţionate de femei care locuiesc în satele comunei. Oferta cuprinde ciorapi, bentiţe, căciuli, covoraşe, veste mănuşi şi alte obiecte originale făcute de mâinile pricepute ale doamnelor din Roşia. Preţurile sunt cuprinse între 19 lei şi 160 de lei, în funcţie de obiect şi complexitatea acestora. Toate produsele au imprimată sigla ”made în Roşia Montană”, iar pachetele transmise clienţilor conţin şi instrucţiuni cu privire la îngrijirea hainelor de lână.

Povestea produselor de lână de la Roşia Montană spusă de Tică Darie:

„Totul a început după Crăciunul din 2013, pe picior de plecare din spitalul Câmpeni unde am fost internat pentru amigdalită. Nici bine ce am ajuns acasă la Roşia Montană am rugat-o pe tanti Eta, vecina mea, să îmi facă o pereche de ciorapi pe care să scrie Roşia Montană. De cand am întâlnit-o pe tanti Eta am aflat ca îi e mai mare dragul să croşeteze.

După două zile mi-a arătat ciorapii, i-am luat în picioare şi mi-au plăcut foarte mult, aşa că m-am hotărât să iau iniţiativă şi să-i fac cunoscuţi lumii întregi, căci poate îşi doresc şi alţii. Tanti Eta a compus şi o poezioară atunci. Am publicat-o, impreună cu o fotografie şi un anunţ. Imediat a început nebunia. Nici nu îmi imaginam ce avea să urmeze. Două zile mai târziu primisem 100 de comenzi. Când i-am spus lui tanti Eta, chiar nu ştiam ce o să facem. Urma revelionul şi totuşi ne-am mobilizat în ultimul ceas, am căutat în sat şi alte doamne care ştiu să tricoteze ciorapi şi aşa am cumpărat ceva lână toarsă. Soţul lui tanti Eta a făcut andrele pentru celelalte ajutoare, iar noi le-am arătat modelul. Fiecare şi-a intrat în ritm rapid, rezultatul fiind multe perechi minunate de ciorapi de lână.

Nu făcusem nici un calcul pentru lână, pentru transport, pentru ambalare, pentru nimic. Practic am pus un preţ  pentru ciorapii de lână fără să ţin cont de toate cheltuielile şi am luat astfel o comandă de aproape 300 de perechi. Trebuia să le onorez, nu era drept pentru clienţi să schimb preţul. Am făcut practic  voluntariat zilnic timp de două luni, uneori până noaptea târziu pentru a  trimite  cele 300 de perechi comandate. Pe 6 februarie 2014 mă aflam în Bucureşti la Muzeul Ţăranului Român pentru a sărbători Ziua Roşiei Montane. După prezentarea filmului “Roşia Montană există datorită vouă” am povestit celor prezenţi de aventura noastră cu ciorapii de lână şi le-am promis că într-o bună zi va apărea un magazin online de unde se vor putea comanda ciorapii de lână produşi în Roşia Montană.

Acum e începutul lui 2015 şi după un an de zile de la acea experienţă, am deschis primul magazin online, cu produse de lână din România, din inima unei localităţi ai cărei moţi participă la protejarea patrimoniului cultural şi natural pentru generaţiile următoare. Anul acesta am reuşit să ne organizăm mult mai bine. În jur de 30 de doamne din comuna Roşia Montană, din satele Ţarina, Vîrtop, Bălmoşeşti, Ignăţeşti, Gura Roşiei, Cărpiniş şi Roşia Montană tricotează şi croşetează cu dragoste tot felul de articole din lână şi o fac cu dragoste. Nu e o iniţiativă din care să ne îmbogăţim, ne place ce facem şi în acelaşi timp vrem să încurajăm oamenii să poarte lână pentru că este ecologică, respiră, absoarbe umezeala, nu ţine rece dacă este udă, nu devine urât mirositoare, este rezistentă la foc, se curăţă singură şi este antibacterială.

Lână provine din judeţul Vrancea, apoi este toarsă în judeţul Braşov şi transportată direct la noi în satul Roşia Montană, unde cu răbdare şi cu îndemânare este transformată în articole de mare calitate. Într-adevăr lâna de calitate nu este ieftină, datorită proprietăţilor sale este considerată un produs “de lux”. Totuşi, noi încercăm să oferim un preţ bun celor care vor să poarte articolele noastre din lână naturală, lucrate manual“.

CITIŢI ŞI:

Acţiunile Gabriel Resources, finanţatorul proiectului Roşia Montană, la minim istoric pe Bursa din Toronto

Gabriel Resources nu renunţă la Roşia Montană. Compania a atras pe bursă 35 de milioane de dolari canadieni

Avizul de mediu pentru planul urbanistic zonal al proiectului Roşia Montană, anulat de Tribunalul Covasna

Gabriel Resources solicită implicarea lui Iohannis în problema „Roşia Montană” şi ameninţă cu arbitrajul internaţional

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite