O femeie de 78 de ani diagnosticată cu gripă a murit la Spitalul Judeţean Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacienta a decedat la Spitalul Judeţean Alba
Pacienta a decedat la Spitalul Judeţean Alba

O pacientă diagnosticată cu gripă de tip B în vârstă de 78 de ani a decedat prin stop cardio-respirator la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia în data de 11 martie 2018.

Pacienta a fost internată la secţia de contagioase a spitalului, în 26 februarie, fiind diagnosticată, la Institutul Cantacuzino, cu gripă de tip B. În spital a urmat tratament, iar starea ei s-a ameliorat în ceea ce priveşte afecţiunea respiratorie. Pe parcursul spitalizării, afecţiunea cardiacă cronică s-a agravat, a fost transferată la secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă unde a decedat prin stop cardio-respirator, în 11 martie.

Femeia nu a fost vaccinată împotriva gripei. Infecţiile acute ale căilor respiratorii superioare şi pneumoniilor sunt în scădere în judeţul Alba.  Medicii informează că simptomele gripei sunt asemănătoare cu cele ale altor infecţii virale respiratorii. Spre deosebire de o răceală obişnuită, gripa este produsă de virusurile gripale şi prezintă un risc crescut de complicaţii şi chiar decese, la persoane cu vârsta de peste 65 de ani, cu afecţiuni medicale cronice, precum diabet, boli cardiovasculare, boli respiratorii, obezitate, la copii cu vârste fragede şi femei gravide.

Pentru a preveni contactul cu virusul gripal se recomandă a se evita persoanele cu simptomatologie gripală, evitarea aglomeraţiilor, spălarea şi dezinfectarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun. De asemenea, măsurile de igienă personală, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii şi în special prin gripă.

În ciuda înmulţirii cazurilor de îmbolnăviri cu gripă, autorităţile din România nu declară epidemie. Specialiştii spun că nu sunt întrunite, deocamdată, criteriile pentru declararea unei epidemii, stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii: cel mai important dintre acestea este înregistrarea a 1.500 de cazuri la fiecare 100 de mii de locuitori, România fiind departe de aceste cifre. De asemenea, măsurile de preventie nu difera foarte mult în cazul în care ar fi declarată o epidemie, explică specialiştii Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite