Pe ce se cheltuia bugetul României în 1929. Alocarea pentru Educaţie ajungea în perioada interbelică la 13%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bancnota de 20 de lei, emisă de Banca naţională în anul 1929
Bancnota de 20 de lei, emisă de Banca naţională în anul 1929

Bugetul de stat al României (sau bugetul public) este un document, un plan sau o balanţă în care se prevăd sumele de bani strânse la dispoziţia statului, surse de provenienţă a acestora precum şi direcţiile lor de utilizare. Definirea juridică a bugetului este intâlnită în România, pentru prima dată, în anul 1929, odata cu adoptarea Legii asupra contabilităţii publice şi asupra controlului bugetului şi patrimoniului public.

Bugetul de stat, este o componentă de bază a bugetului general consolidat şi a finanţelor publice în general. Termenul de buget îşi are originea în limba latina desemnând un sac cu bani, fiind regăsit cu acelaşi sens si în limba franceză, semnificând sau ca pungă sau cufar în care se păstrau obiecte personale sau banii atunci când intreprindea o călatorie. 

Bugetul total al României în anul 1929 era de 37.300 milioane de lei. Cea mai importantă sumă era alocată Ministerului de Finanţe, respectiv 15.593 milioane de lei. Din această sumă 6.453 milioane de lei reprezenta datoria publică, 2.852 milioane - Reia, 3.004 milioane de lei - pentru pensii.

Pentru restul ministerelor, cel mai mult era alocat Apărării, adică 7.930 milioane de lei, ceea ce reprezenta 21% din buget. Pe locul următor se afla ”Instrucţia”, adică Ministerul Educaţiei, care cheltuia 4.848 milioane de lei, adică apropae 13% din buget. Ministerul de Interne a cheltuit în 1929 suma de 1.916 milioane de lei, iar ”Agricultura” a avut la dispoziţie suma de 1.536 milioane de lei. În continuare, banii bugetului au fost alocaţi către Culte şi Arte - 1.343 milioane de lei, Justiţie - 1.146 milioane de lei, Sănătate - 1.143 milioane, Comunicaţii şi Lucrări Publice - 1.102 milioane şi Muncă - 251 milioane de lei. Domeniul ”Muncă” reprezenta cheltuielile cu administraţia centrală, administraţia corporaţiilor, a cooperativelor şi administraţia bancilor populaţiei. 

buget 1929

Economia României era în plin avânt în anul 1929, dar curând avea să resimtă puternic efectele crizei globale declanşată în SUA. Criză economică a ajuns în România cu întârziere, undeva la finalul anului 1929 începutul anului 1930. După un deceniu de creştere economică şi de mari speranţe România intra în criză. Bursele se prăbuşesc, companiile care erau mândria ţării au început să se confrunte cu probleme financiare şi rata şomajului a început să crească într-un ritm alarmant. 

Economia României mergea "că pe roate" în 1929 aşa că nu s-a considerat că este nevoie să se aplice măsuri pentru prevenirea crizei, dar în câteva luni producţia de bunuri a scăzut substanţial, şomajul era în creştere, profesorii în greva. Din cauza crizei economice şi a efortului de achitare a datoriei externe, deficitul bugetar a suferit o creştere continuă şi  guvernul a sperat că va anula efectele negative prin creşterea produsă de recolta bună din anul respectiv. 

Citiţi şi:

Foşti studenţi români şi vietnamezi, din nou împreună după 40 de ani. Cât de iubită e România în Hanoi, la 10.000 km distanţă

Cum au apărut şi cine a inventat notele muzicale. Rolul cuvântului „Dumnezeu“ în conceperea portativului

Ce înseamnă „early booking“ şi „last minute“. Avantajele ofertelor lansate de agenţiile de turism

Poveştile ultimilor meşteri dogari care fac ciubere în Ţara Moţilor. „Împreună cu tata şi cu calul nostru, Iancu, ajungeam şi până la Dunăre”

Fascinanta lume a „Tăului fără fund” de la Băgău, satul din Transilvania unde trăiesc jumate unguri, jumate români

Meşteşugarii din Ocna Mureş: cizmarul, geamgiul şi ceasornicarul care fac viaţa mai uşoară locuitorilor din oraş

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite