Piese din aur din tezaurul Muzeului Unirii, păzite zi şi noapte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bijuterii din cele mai vechi epoci descoperite pe teritoriul judeţului Alba, de 122 ani până în prezent, au fost scoase în premieră într-o expoziţie la Muzeul Unirii din Alba Iulia.

Cele 150 de bijuterii şi monede care fac parte din tezaurul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia provin dintr-o vastă perioadă de timp ce se întinde din epoca bronzului până la sfârşitul secolului al XX-lea. Cele circa 20 kilograme de aur au fost descoperite în siteuri arheologice de pe teritoriul judeţului Alba sau recuperat de pe piaţa neagră.

Zestrea Muzeului Unirii cuprinde peste 300.000 de piese de tezaur şi fond, documente, colecţii de arheologie, sculpturale sau artă romană, piese din metale preţioase şi colecţii numismatice. Din categoria pieselor din metale preţioase fac parte şi cele 150 de bijuterii şi monede din aur. „Cele mai vechi sunt datate în urmă cu 4500 ani şi reprezintă trei inele de păr, descoperite la Cimitirul Tumular de la Ampoiţa şi la Pianu“, a precizat Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia. De acum 2400 ani provin şi 24 de verigi de aur folosite în comerţ care respectă ca şi greutate etaloanele de măsurare a aurului în Egipul Antic.

Colier cu pandantiv şi cercei

image

Printre exponatele inedite obiecte se numără un colier cu pandantiv şi doi cercei, datat în perioada dacilor şi descoperite la Căpâlna. „Sunt nişte piese deosebite prin lucrătura aplicată. Colierul cântăreşte 74 grame, iar cerceii 28 grame. Anul trecut au fost recuperate de pe piaţa neagră şi donate muzeului“, a afirmat Gabriel Rustoiu. Din perioada romană, în colecţia muzeului albaiulian există mai multe monede de aur, însă o piesa de „rezistenţă“ este o plăcuţă recuperată de la Germisara (Geoagiu) care a fost aruncată în apele termale în cinstea Zeiţei Sănătăţii.

Piesele de inventar funerar descoperite în Alba Iulia confirmă faptul că  obiectele aparţineau unor persoane înstărite. „Un om de rând la acea vreme nu îşi permitea bijuterii de aur. Acestea erau purtate de nobili la evenimete şi ocazii festive“, a spus Gabriel Rustoiu. Muzeul mai are în colecţia neexpusă alte piese din aur sau argint. „Avem piese din mormintele descoperite la Cricău datate în secolul XVII din argint aurit şi monede care au circulat în Imperiul Austro-Ungar până în 1918.

Din cauza lipsei de fonduri nicio piesă din colecţia bijuteriilor de aur expuse până pe 16 iunie 2010 nu este asigurată. Expoziţia este păzită 24 ore, iar accesul în instituţie se face între orele 10.00 şi 19.00.


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite