Povestea primei vizite a Regelui Mihai la Alba Iulia, după exilul regal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regele Mihai s-a întors la Alba Iulia în 1997, după aproape 70 de ani de la prima vizită în oraşul Unirii şi al Încoronării. Suveranul a venit  însoţit de Regina Ana.

După al Doilea Război Mondial, a urmat un „îngheţ“ în legătura Casei Regale cu Alba Iulia, Oraşul Unirii şi al Încoronării, după impunerea în România a regimului comunist.

 După aşa-zisa abdicare a regelui Mihai, la 30 decembrie 1947, el a fost supus unui complot al uitării, încât, după ani, adulţii neinformaţi şi copiii nu ştiau dacă regele mai este în viaţă. „Dezgheţul“ s-a produs abia după 1989, dar treptat şi anevoios. Prima reprezentantă a Casei Regale a României care a vizitat Alba Iulia, în 1994, a fost regina Ana. Ea a fost primită atunci de Andrei, episcopul ortodox al Alba Iuliei şi de György Jakubini, arhiepiscop romano-catolic de Alba Iulia.

Participarea la Serbările Încoronării de la Alba Iulia

Anul 1997, a fost unul de cotitură pentru Regele Mihai. Şi-a reprimit cetăţenia română retrasă de regimul comunist român, dar şi paşaport românesc.

În octombrie 1997, regele Mihai s-a întors la Alba Iulia după 68 de ani de la prima vizită (n.a. 20 mai 1929, la Serbările Unirii). Suveranul a venit însoţit de data aceasta de regina Ana, pentru a participa la aniversarea împlinirii a 75 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria la Alba Iulia.

image

Regele Mihai la Alba Iulia în 1929/Sursa foto: Proiectul Memoria Urbis, finanţat de Primăria Alba Iulia

Încercăm să reconstituim atmosfera vizitei din 1997 cu ajutorul istoricului Valer Moga, conferenţiar la Universitatea „1 Decembrie 1918“ din Alba Iulia, implicat în organizarea evenimentelor de la Alba Iulia de acum 20 de ani.

„Regele Mihai a fost impresionat de bustul său din bronz, reprezentandu-l ca şi copil, în 1929 la serbările Unirii,  la care a participat, alături de Regina Maria,  Regina mamă Elena, Regina Maria a Iugoslaviei, fostă principesă a României, principele Nicolae şi principesa Ileana“, povesteşte istoricul Valer Moga.                                     

„Impresionat până la lacrimi“ a fost Regele Mihai şi de Cartea de Aur a Serbărilor Unirii.

„În această carte, portretul Regelui Mihai  apare alături de cele ale regelui Ferdinand şi Reginei Maria. Pe aceeaşi filă  se află semnătura sa de copil, tot de la Serbările Unirii, din 1929“.

Valer Moga, istoric

Atât bustul din bronz, cât şi Cartea de Aur a Serbărilor Unirii se păstrează la Muzeul Naţional al Unirii.

„Organizarea vizitei din 1997 a fost mult mai complexă, de vreme ce au putut fi aduse la Muzeul Unirii coroanele regale“, concluzionează istoricul Valer Moga.

Cetăţean de onoare al oraşului Alba Iulia

După zece ani, la 23 decembrie 2007, în Sala Unirii, Regelui Mihai i s-a acordat titlul de cetăţean de onoare al oraşului Alba Iulia.

Legătura specială pe care Regele Mihai I a avut-o cu Alba Iulia este exploatată şi în filmul documentar „Amprente celebre în #AlbaIulia“, realizat prin proiectul „Alba Iulia-O istorie vizuală prin «amprente» celebre“, derulat de Municipiul Alba Iulia, cofinanţat de #AFCN. Mai jos, secvenţa video dedicată personalităţii Regelui Mihai I.

Chiar dacă pe parcursul exilul regal (1947-1997), legătura Regelui Mihai cu Alba Iulia s-a refugiat în memoria colectivă a românilor, faptul că Alba Iulia este un loc de referinţă în viaţa regalităţii româneşti rămâne o realitate vie. (Articol de Nicu Neag).

În articol s-au folosit informaţii din proiectul „Memoria Urbis“, finanţat de Primăria Alba Iulia.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite