Primele probleme după mărirea salariilor în primării: incapacitate de plată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul din Ceru Băcăinţi caută soluţii pentru a reuşi să plătească salariile celor şapte angajaţi
Primarul din Ceru Băcăinţi caută soluţii pentru a reuşi să plătească salariile celor şapte angajaţi

Mai multe comune din Alba au mari probleme în ceea ce priveşte asigurarea resurselor financiare pentru plata salariilor mărite ale funcţionarilor şi ale persoanelor din conducere. În unele cazuri situaţia este atât de gravă încât funcţionari ai primăriilor au fost trimişi prin sate ca să le ceară oamenilor să plătească impozitele datorate la bugetul local.

La Ceru Băcăinţi, o comună cu mai puţin de 300 de locuitori, administraţia a locală a găsit cu mare greutate bani ca să plătească salariile pentru luna august. De acum încolo nu mai au speranţe să primească ceva bani, decât în situaţia unei rectificări bugetare prin care să le fie suplimentat bugetul. Ceru Băcăinţi este cea mai săracă localitate din Alba, majoritatea locuitorilor fiind persoane cu vârsta mai mare de 60 de ani. Consiliul local nu a majorat impozitele de ani de zile, dar chiar şi aşa, oamenii nu se ”înghesuie” la casieria instituţiei. 

”Dacă nu primim nimic la rectificare până la sfârşitul anului, suntem terminaţi. Nu avem bani pentru salarii, pentru facturi, pentru nimic. Suntem, practic, în incapacitate de plată. Dacă nu ne vin bani la rectificare, singura soluţie este un împrumut”, spune primarul Ioan Trif. Primăria care are cinci angajaţi fără primar şi viceprimar. Sunt patru referenţi şi un consilier superior, care se ocupă de registrul agricol, casierie, asistenţa socială, starea civilă şi arhivă. Trei dintre ei au avut salariul 1.250 de lei, iar la doi a crescut la 1.700 de lei, respectiv 2.000 de lei. De asemenea, la ceilalţi doi angajaţi, salariile au crescut de la 1.750 de lei, la 2.000 de lei.

Primarul câştigă ceva mai mult de 4.000 de lei, iar viceprimarul cu circa 1.000 de lei mai puţin. Potrivit noii legi a salarizării, Consiliul local avea posibilitatea să stabilească salariile angajaţilor primăriei între limita de 1.450 lei şi un maxim reprezentând salariul viceprimarului. Primarul Ioan Trif afirmă că el s-ar fi mulţumit şi cu un salariu mai mic, dar nu a avut ce face, a trebuit să aplice legea care prevede că un primar de comună trebuie să primească de patru ori salariul minim.

Din cauză că are puţini contribuabili la bugetul local, Primăria comunei Ceru Băcăinţi, a rămas, şase luni de la alegerile locale, fără viceprimar. Consiliul local a ales viceprimarul abia în decembrie 2016. De asemenea, contabilitatea este externalizată, iar postul de secretar nu a mai fost scos la concurs, atribuţiile fiind preluate de unul dintre angajaţi. Primăria nu a fost capabilă nici să plătească inemnizaţiile cuvenite consilierilor locali. Pentru a mai avea o speranţă că poate plăti ceva facturi, primarul a decis să trimită angajaţii prin sate pentru a le cere oamenilor să plătească impozitul.

În acceaşi situaţie critică se află alte câteva administraţii locale din Alba, din zona Apusenilor, unde nu există investiţii care să aducă venituri suplimentare la buget. Primăriile din Întregalde, Rîmeţ, Ponor, Poiana Vadului, Poşaga sunt la limita incapacităţii de plată. ”Mai avem bani de salarii doar pentru luna septembrie şi poate octombrie. Aşteptăm o rectificare sau o altă soluţie de la guvernanţi. Dacă ne-au obligat să mărim salariile, ar trebui să ne dea şi banii cu care să le plătim. Suntem o comună săracă, nu avem investiţii, drumul de acces este greu. Suntem izolaţi aici pe vârf de munte”, afirmă Vasile Raica, primarul din Rîmeţ. Comuna are ceva mai mult de 500 de locuitori răsfiraţi în 13 sate şi cătune din Munţii Trascău.

Citiţi şi:

Bătălia de lângă Muntele Mare, dintre românii „glotaşi“ şi „honvezii“ maghiari. Moţii lui Avram Iancu au oprit invazia ungurilor

Cetatea Urieşilor de la Gârbova. Legenda unei comori îngropate în zidurile din pădure

„Minunea de la Bălgrad“. Cum i-a convins Mihai Viteazul pe catolici să îl lase să ridice o biserică ortodoxă la Alba Iulia  

O limbă ”moartă” pune probleme în procesul privind Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia.  Hotârâri vechi de 200 de ani, probe în instanţă

Contradicţii pe un contract de 5 milioane de euro. Licitaţia pentru întreţinerea spaţiilor verzi, anulată de Primăria Alba Iulia

Zonele în care se poate exploata aur aluvionar în România. Care sunt râurile cele mai bogate în preţiosul metal galben

    

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite