FOTO VIDEO UPDATE Ziua Naţională a României la Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de oameni din România şi străinătate participă duminică, 1 Decembrie, la manifestaţiile de la Alba Iulia dedicate Zilei Naţionale a România. Organizatorii evenimentelor, Primăria Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba, au pregătit un „Festival de România”. În paralel se desfăşoară un program solemn, dedicat momentelor şi personajelor istorice ale Marii Uniri.

UPDATE ora 15.00 Un steag uriaş, lung de 400 de metri şi în suprafaţă de 1.400 de metri pătraţi a fost întins în Cetate, între Porţile III şi IV. În continuare au loc spectacole de muzică populară, lansare de lampioane, concerte pop-rock şi un foc de artificii în culorile drapelului naţional. Artistul basarabean Nicolae Botgros susţine un concert extraordinar pe scena din Piaţa Cetăţii. Organizatorii au mai pregătit pentru participanţi concerte cu Galax, Anda Adam şi Vama.

UPDATE ora 14.00: După ceremonialul de la statuia lui Mihai Viteazul a avut loc momentul primirii soliilor la Sala Unirii, de către primarul Mircea Hava. În afară de primarul din Alba Iulia, a susţinut un discurs şi primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă.

Unul din cele mai emoţionante momente l-au reprezentat declaraţiile venite de la soliile Cetăţii din Târgovişte, care au fost interpretate de actriţa Carmen Tănase şi Bogdan Jianu. „Aici, la Alba, fiecare piatră poartă porunca marelui rege Burebista, a lui Decebal, a lui Mihai Vodă şi a altor minţi luminate care au ştiut să întoarcă din drum istoria imperiilor. Aici, la Alba, fiecare dintre noi vine să înveţe cântecul <Deşteptaţi-vă români>”, au fost o parte din declaraţiile care au reuşit să impresioneze publicul prezent pe platoul Sălii Unirii.

image

Foto Romulus Oprişcan

Bogdan Jianu, care l-a interpretat pe Vlad Ţepeş, a ţinut şi el un discurs emoţionant despre protejarea neamului românesc: „Să păstraţi ţara noastră liberă şi în credinţa noastră creştină. Juraţi. Şi eu am să jur. Iar, de va fi la ceas de primejdie, să aud chemarea Valahiei mele, am să cobor iarăşi printre voi şi am să mă fac iar voievod din vânt şi din piatră şi o să stăm iar împreună la hotarul ţării. Asta vă jur”, au fost cuvintele sale.

Dorin Chirtoacă: “Din păcate am fost despărţiţi fără voia noastră în 1912, în 1940. Acum apropae 20 de ani România a păşit pe un drum cu sens unic spre Europa. În 1993 a semnat acordul de asociere. Acum, după 17 ani, Repubica Moldova păşeşte pe acelaşi drum cu sens unic spre Europa. În cadrul Europei trebuie să ne întâlnim din nou. Nu putem merge în Europa cu identitatea care ne-a atribuit-o Stalin! Putem merge în Europa naţiunilor, în Europa demnităţii şi în Europa prosperităţii. Or identitatea celor de dincolo de Prut este una românească şi o ştie toaă lumea! Doar cei care nu au curaj nu vor să o mai spună astăzi! Mesajul nostru este următorul: La mulţi ani şi unitate! Într-o zi va fi dreptate! La mulţi ani şi fiţi pe pace, din sânge, 

apă nu se face!”

Mircea Hava: “Fac lucrul acesta de 19 ani şi în fiecare an sunt la fel de emoţionat. Sunt atât de bucuros când văd atâţia români că vin la Alba Iulia de 1 Decembrie. Sunt bucuros când văd că în fiecare an cetăţile de scaun sunt aici, când văd că atâţia buni basarabeni sunt aici şi au venit să spună că vrem România Mare. Noi şi voi trebuie să facem lucrul acesta, nimeni nu îl va face în locul nostru! Vă mulţumesc tutoror că aţi venit la Alba Iulia! La mulţi ani România!”

După primirea soliilor, Sala Unirii a fost gazda semnării unui acord de cooperare între judeţul Alba şi raionul Cahul din Republica Moldova. Ion Dumitrel şi Avram Micinschi au semnat o înţelegere de cooperare între cele două unităţi administrative.

UPDATE ora 13.00: Ceremonialul depunerilor de coroane s-a transformat într-un „spectacol” cu huiduieli şi urlături la statuia lui Mihai Viteazul. Profitând de „concentraţia” de politicieni, în jurul statuilor s-au format „tabere” de manifestanţi care voiau să îşi facă auzite mesajele pentru diverse cauze, Unirea Basarabiei cu România, restaurarea monarhiei, Roşia Montană sau împotriva regionalizării.

Ceremonialul depunerilor de coroane a fost acompaniat, aproape pe toată durata, de „corul” manifestanţilor. În

 timp ce se intona imnul naţional şi se rosteau discursuri despre semnificaţia Unirii din 1918, grupurile de manifestanţi îşi strigau „cauzele”: „Trăiască România dodoloaţă”, „Trăiască regele”, „Trădarea de ţară în aur se măsoară”, „Uniţi salvăm toată România”, sunt doar câteva dintre sloganurile scandate de protestatari. În momentul în care politicienii au început să depună coroane la statuia lui Mihai Viteazul, din public au început să răsune huiduilei, „hoţii”, „trădătorii”. Grupul „Roşia Montană” nu s-a oprit din huiduit atâta timp cât prin faţa statuii s-au perindat reprezentanţii Senatului, al Camerei Deputaţilor, USL, PDL, Consiliul Judeţean Alba, Instituţia Prefectului Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia. Singurul grup primit cu urale pozitive a fost cel al Academiei Române şi al Asociaţiunii ASTRA.

UPDATE ora 10.00: Manifestările de la Alba Iulia au început în cursul dimineţii cu ceremonialuri solemne la statuile lui IIC Brătianu şi Iuliu Maniu, doi dintre oamenii de stat implicaţi în Marea Unire de la 1918. Sunt prezenţi la manifestări miniştrii de Externe şi Educaţiei, Titus Crolăţean şi Remus Pricopie. 

Participă la manifestări preşedintele PDL Vasile Blaga, liderul Partidului Poporului Dan Diaconescu, preşedintele partidului Forţa Civică, Mihai Răzvan Ungureanu, fost premier al României, precum şi un alt fost prim-ministru - Victor Ciorbea. Este prezent un grup circa 200 de persoane, care scandează lozinci privind unirea României cu Basarabia. De altfel, este prezent şi primarul din Chişinău, Dorin Chirtoacă.

Tururi ghidate gratuite ale Cetăţii Alba Carolina, spectacole de muzică populară, defilare cu steaguri tricolore de mari dimensiuni, primirea soliilor din cetăţile de scaun, lansare de lampioane, spectacol extraordinar de artificii, concert Vama, toate acestea sunt câteva dintre atracţiile pregătite de organizatori în cadrul ”Festivalului de România”. Partea solemnă cuprinde depuneri de coroane la statuile lui IIC Brătianu, Iuliu Maniu, Mihai Viteazul şi la busturile Regelui Ferdinand şi Reginei Maria, precum şi un Te Deum la Catedrala Ortodoxă. Manifestările oficiale au început sâmbătă, 30 noiembrie, prin ridicarea drapelului national pe catargul din Cetate.

Artificii în culorile drapelului naţional

Momentul culminat al manifestărilor este spectacolul pirotehnic eveniment, ”Emotion Romania”. Realizatorul show-ului este Pyro Events Team - Fireworks Design, care, din 2006, a realizat peste 650 de spectacole pirotehnice, atât în ţara noastră, cât şi în Uniunea Europeană. Spectacolul va include efecte pirotehnice deosebite, o coloană sonoră adecvată momentului, iar artificii albastre, galbene şi roşii vor forma pe cer, deasupra Porţii a III-a a Cetăţii Alba Carolina, steagul României. Efectele speciale vor fi generate de 24 de reflectoare uriaşe. ”Am creat acest proiect absolut unic tocmai pentru a marca aşa cum se cuvine acest moment sublim din istoria ţării şi a Cetăţii. Suntem convinşi că acest spectacol va încânta audienţa şi va trezi spiritul românesc din fiecare dintre noi. Am pregătit efecte vizuale ce nu s-au mai văzut în România şi tot spectacolul va avea o puternică amprentă românească, autentică', au declarat organizatorii”. Costurile spectacolului se ridică la 7.500 de euro, plus TVA. 

În cifre, Festival de România înseamnă 3.500 de mp de tricolor, 400 de torţe cu flăcări tricolore purtate de cercetaşi, 30 kg de confeti roşii, galbene şi albastre, 2.000 de seturi de fulare şi căciuli tricolore, 2.000 de steguleţe tricolore, 2.000 de steguleţe de maşină, 500 de umbrele tricolore, 9 reflectoare tricolore de mare putere (tip skytracer), 1.000 de artificii şi efecte pirotehnice tricolore, 200 de artişti pe scenă. La 95 de ani de la Marea Unire, pe 1 Decembrie, albaiulienii şi oaspeţii lor vor avea 950 de minute de sărbătoare continuă: de la prima oră, până la ultimul sunet din Concertul Vama. A fost pregătită şi o masă populară cu 5.000 de porţii ce vor fi distribuite în Piaţa Cetăţii.

Concerte şi lansare de lampioane

”Plini de bucurie vom primi la 11.30, la Sala Unirii, soliile din cetăţile de scaun, mesageri autentici asemnea celor de acum 95 de ani, ai căror înaintaşi au fost prezenţi la Alba Iulia în 1918 pentru a fi de faţă la actul cel mai măreţ al istoriei românilor. La ora 14.00 vă invităm în linia întâi a evenimentelor ce descriu cel mai bine mândria de a fi român. Cu mic, cu mare Uniţi sub tricolor vom purta steagul de 1400 de mp pe traseul Poarta a IV a – Poarta a III-a. Iubitorii de folclor autentic vor avea parte începând cu orele 13.00 şi 17.30 de un spectacol eveniment susţinut de Centrul de Cultură Augustin Bena şi invitaţi din toate provinciile istorice, iar de la 19.00 pe scenă vor fi prezenţi “Lăutarii din Chişinău”, orchestra maestrului Nicolae Botgros, un gest de preţuire oferit locuitorilor Cetăţii de către reprezentanţii administraţiei din Chişinău, oraş înfrăţit cu Alba Iulia. Concertul este prefaţat de o lansare aniversară de lampioane, 95, câte unul pentru fiecare an. Finalul zilei aparţine concertelor pop-rock. Anda Adam şi Vama vor desăvârşi atmosfera de sărbătoare într-un stil neconvenţional şi electrizant”, afirmă orgnizatorii manifestărilor.

După ceremonialul de la statuia lui Mihai Viteazul va avea loc o defilare militară, la care participă 200 de cadre ale Ministrului Apărării şi Ministerului Afacerilor Interne. Vor defila 6 plutoane formate din ofiţeri şi subofiţeri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Alba, jandarmi de la IJJ Alba, elevi de la Liceul Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia şi militari de la Batalionul 811 ”Dragonii Transilvani” Dej şi de la Batalionul 26 Vânători de Munte ”Avram Iancu” Brad.

Aproximativ 250 de jandarmi, din care 75 de la Gruparea de Jandarmi Mobilă 'Regele Ferdinand I' Târgu-Mureş, vor avea misiunea de a asigura buna desfăşurare a activităţilor şi siguranţa participanţilor. Totodată, pe lângă dispozitivul curent existent în fiecare localitate, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba va acţiona cu peste 200 de poliţişti din structurile de ordine publică, rutieră, investigaţii criminale şi alte formaţiuni, care vor folosi 56 de mijloace auto, în dispozitive mixte de ordine şi siguranţă publică. Costurile totale ale manifestărilor se ridică la 400.000 de lei, alocaţi de Primăria Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba. Guvernul şi-a amintit de Alba Iulia cu un chilipir de 15.000 de lei.

Programul evenimentelor de la Alba Iulia:

Festival de România: 

11.00 – Turul Ghidat al Cetăţii Alba Iulia – tur gratuit – punct de întâlnire Hotel Cetate

11.30 – Primirea soliilor din cetăţile de scaun – Terasa Sălii Unirii

13.00 – Cânt şi suflet românesc – spectacol de muzică populară – Piaţa Cetăţii

13.00 – Turul Ghidat al Cetăţii Alba Iulia – tur gratuit – punct de întâlnire Hotel Cetate

14.00 – Uniţi sub tricolor – defilare cu steaguri tricolore de mari dimensiuni – Poarta a IV-a – Poarta a III-a

15.00 – Turul Ghidat al Cetăţii Alba Iulia – tur gratuit – punct de întâlnire Hotel Cetate

18.00 – Salonul Naţional de Artă – Galeria de Artă

18.00 – Cânt şi suflet românesc – spectacol de muzică populară – Piaţa Cetăţii

18.50 – Lansare 95 de lampioane – Piaţa Cetăţii

19.00 – Dorul Basarabiei – concert extraordinar de muzică populară cu orchestra maestrului Nicolae Botgros – Piaţa Cetăţii

20.00 – Concert Galax – Piaţa Cetăţii

20.20 – Emotion Romania – focuri de artificii – Poarta a III-a – Pietonala Mihai Viteazul

20.30 – Concert Anda Adam – Piaţa Cetăţii

21.15 – Concert Vama – Piaţa Cetăţii

Program solemn:

09.30 – Depuneri de coroane la statuia lui I.I.C. Brătianu – Piaţa I.I.C. Brătianu

10.00 – Depuneri de coroane la statuia lui Iuliu Maniu – Piaţa Iuliu Maniu

10.30 – Depuneri de coroane la statuile Reginei Maria şi Regelui Ferdinand – Catedrala Încoronării

10.45 – Ceremonial militar la statuia lui Mihai Viteazul – statuia lui Mihai Viteazul

11.30 – Primirea soliilor din cetăţile de scaun – Terasa Sălii Unirii

12.00 – Te Deum – Catedrala Încoronării

Citiţi şi:

DOCUMENT Ce program au avut cei 100.000 de români veniţi la Alba Iulia acum 95 de ani

FOTO DOCUMENT „Paşapoartele“ cu care au intrat în Sala Unirii delegaţii veniţi la Alba Iulia în 1918

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite