Eleva olimpică internaţională la o materie care nu se studiază în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulia Marinescu
Iulia Marinescu

PASIUNE Patru elevi români s-au calificat la Olimpiada Internaţională de Lingvistică de la Beijing, deşi în şcolile din România nu se studiază această materie. Iulia Marinescu, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Unirea“ din Turnu Măgurele (Teleorman), este unul dintre tinerii care vor participa la competiţia din China.

Iulia Marinescu a obţinut locul al doilea la faza naţională a Olimpiadei de Lingvistică, o olimpiadă atipică la care elevii ajung doar în urma unui aprofundat studiu individual, pentru că la şcoală nu studiază această disciplină. 

Tânăra este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Unirea“ din Turnu Măgurele şi se numără printre cei patru tineri români care vor participa la Olimpiada de Lingvistică din China. Competiţia este destinată doar elevilor de liceu. 

Concursul are ca scop rezolvarea unor cerinţe folosind datele lingvistice oferite, fără a cunoaşte însă limbile care apar în subiecte. Elevilor li se cere ca, prin analogii, să găsească reguli pe baza cărora se construiesc anumite aspecte din gramatica unei limbi. Mai exact, liceenii trebuie să traducă texte din limbi necunoscute, doar pe baza analogiilor care reies din informaţiile oferite în cerinţe. 

În lipsa unei baze teoretice, elevilor pasionaţi de lingvistică li se recomandă romane poliţiste, sudoku, puzzle şi scrabble. Cu cât mai multe exerciţii care ţin de logică, cu atât cresc şansele.

Iulia Marinescu spune că a ajuns la performanţă prin studiu individual şi foarte mult exerciţiu. Celor care consideră că lingvistica este o joacă fata le explică faptul că este, înainte de orice altceva, multă muncă. 

„Mulţi colegi cred că nivelul este cel de la şcoală, însă nu este aşa. Nivelul este mult, mult mai ridicat. Eu am muncit zilnic, am făcut probleme, am lucrat subiecte din alte ţări. Am tradus cerinţele, pentru că în România nici măcar nu ni s-au pus la dispoziţie destule modele pentru a repeta. Este un efort foarte mare“, povesteşte Iulia.

Subiecte în chineză şi vietnameză

Esenţa concursului de lingvistică stă în logică, iar cheia succesului – în muncă şi concentrare, spune eleva olimpică. La faza naţională a Olimpiadei de Lingvistică, elevii ajunşi aici au avut subiecte în vietnameză sau chineză, limbi pe care nu le cunoaşteau. 

„Trebuia să traducem când în vietnameză, când în chineză, pe baza anumitor analogii dintre cele două limbi“, povesteşte Iulia despre faza naţională a Olimpiadei de Lingvistică, fază la care s-a clasat pe locul al II-lea.

Eleva a fost ajutată de doi profesori de informatică: Ştefania Panea şi Nicoleta Marinescu din Turnu Măgurele, a doua profesoară fiind chiar mama fetei. Ambii dascăli se declară, la rândul lor, pasionaţi de ştiinţa limbilor. 

Profesoarele amintesc faptul că, în alţi ani, la lingvistică s-au dat traduceri din limbi care nu mai sunt vorbite în acest moment pe Glob (sumeriana sau babiloniana) sau limbi care mai sunt vorbite doar de câteva sute de locuitori. 

Nicoleta Marinescu, mama Iuliei, povesteşte că „la această olimpiadă, practic elevii nu trebuie să înveţe ceva anume. Trebuie să lucreze foarte mult. Primesc nişte texte scrise în anumite limbi. Unele limbi sunt vorbite de 500 de persoane în momentul ăsta pe Glob şi trebuie să găsească nişte reguli prin care trebuie să traducă textul respectiv. Să găsească reguli pentru formarea pluralului, pentru scrierea unor numere în limba respectivă. Pe baza unor analogii, li s-a cerut să traducă dintr-o limbă în alta. În general, toate subiectele sunt bazate pe analogii între limbi, nu pe cunoaşterea limbilor respective“.

Română sau matematică

Deşi pare o olimpiadă la care ar avea mai mult succes copiii  de la profil uman, lingvistica necesită mai degrabă cunoştinţe de matematică decât noţiuni de limba română. 

Iulia Marinescu este singurul copil care provine de la profilul uman ajuns în lotul naţional de lingvistică. Mama ei spune că a colaborat cu profesoara Ştefania Panea pentru performanţa Iuliei. „Lingvistica înseamnă multă căutare, multă muncă. Este o olimpiadă atipică, deoarece această disciplină nu se studiază în liceu. Presupune multă logică matematică. Iulia este singurul dintre cei patru copii din lot care vine de la profil uman, Filologie. Ceilalţi copii sunt de la profil real. Chiar declara unul dintre profesorii unui alt copil calificat că nu prea poţi să ajungi la Olimpiada Internaţională de Lingvistică de la un profil uman, pentru că îţi trebuie foarte multă matematică. Şi Iulia a muncit foarte mult pe această parte. Pregătirea presupune multă perseverenţă şi foarte multă căutare“,  mai spune profesoara Nicoleta Marinescu, de la Colegiul Naţional „Unirea“, din Turnu Măgurele.

Iulia se pregăteşte pentru Beijing lucrând subiecte care s-au dat la fazele naţionale din alte ţări, în anii trecuţi, şi subiecte date la Olimpiada Internaţională de Lingvistică. Eleva ştie că numai prin exerciţiu va ajunge să fie pregătită pentru competiţia din China. „Trebuie să facem cât mai multe exerciţii, să fim puşi faţă în faţă cu diverse metode de rezolvare, ca să avem şanse să ne vină ideea“, spune Iulia. 

Exerciţiul îi ajută pe olimpici şi să capete rapiditate în găsirea analogiilor, pentru că olimpiada presupune rezolvarea cerinţelor într-un anumit interval de timp. Aşadar, rapiditatea cu care olimpicii găsesc rezolvarea contează foarte mult.

Premiată cu 90 de lei

Olimpica din Turnu Măgurele a primit un premiu de 90 de lei de la Ministerul Educaţiei pentru locul al II-lea obţinut la Olimpiada Naţională de Lingvistică. Totuşi, Iulia spune că banii au interesat-o prea puţin, fiind vorba de o muncă pe care a depus-o din pasiune. ;

Pregătiţi pentru Beijing

Iulia Marinescu pleacă  luna aceasta la Beijing (China), alături de Mircea Dan Mirea (clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“ din Craiova), Vlad Neacşu (clasa a XI-a la Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti) şi Ioana Bouroş (clasa a X-a la Colegiul Naţional „Costache Negri“ din Galaţi). Aceştia sunt primii patru elevi clasaţi la Olimpiada Naţională de Lingvistică admişi în lotul naţional. „Merg în China de pe 21 iulie până pe 25 iulie. Înainte de asta, vom face o pregătire de cinci zile la Bucureşti, cu profesori universitari“, a explicat Iulia Marinescu. La faza internaţională  a Olimpiadei de Lingvistică, elevii vor participa atât la proba individuală, cât şi la proba pe echipe. Acesta este al doilea an în care România are reprezentanţi la Olimpiada Internaţională de Lingvistică.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite