Există dragoste la prima vedere? Care sunt hormonii responsabili pentru magia pe care o simţim la începutul unei relaţii - explicaţiile specialiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ne îndrăgostim în cel mult patru minute
Ne îndrăgostim în cel mult patru minute

Ne îndrăgostim în cel mult patru minute, iar starea de euforie pe care o trăim este similară cu efectul consumului de droguri. Dragostea la prima vedere este o pasiune şi o atracţie puternică în care partenerul nu este ales conştient.

Dragostea la prima vedere chiar există. Aşa cred aproximativ trei sferturi dintre români, potrivit unui sondaj de opinie realizat de o firmă de cercetare. 51,7% dintre românii chestionaţi cu privire la dragostea la prima vedere au afirmat că au trăit deja această exprienţă. Bătăi accelerate ale inimii, transpiraţie, afazie, creşterea tensiunii, senzaţie de descărcare electrică sau o senzaţie de căldură, atracţia inexplicabilă faţă de o persoană de sex opus, uneori senzaţia de deja-vu, acestea ar fi ”simptomele” dragostei la prima vedere.

Sentimentul este perceput atât prin stări fizice, cât şi psihice. Odată lovit de săgeata lui Cupidon, centrul universului se mută în persoana de care te-ai îndrăgostit şi de cele mai multe ori raţiunea dispare.Specialiştii susţin însă că, între îndrăgosteala la prima vedere şi dragostea adevărată este o mare diferenţă.

”Dragostea este mai mult decât emoţie, mai mult decât atracţie fizică. Este un sentiment profund. Dragostea este dincolo de îndragosteală. Dragostea matură implica sentimente profunde şi o alegere conştientă”, explică psihoterapeut Adriana Neda.

Dragostea la prima vedere este o fantasmă a partenerului”

Specialiştii susţin că dragostea la prima vedere este, de fapt, o pasiune sau o atracţie inconştientă. Nu alegem conştient şi nici nu cunoaştem persoana de care ne îndrăgostim. O dragoste la prima vedere presupune idealizarea inconştientă a celeilalte persoane. ”În loc de dragoste la prima vedere, aş spune mai degrabă pasiune, atracţie puternica. Pasiunea este inconstienta, se bazează pe o fantasma a partenerului”, mai spune specialistul. Fluturii din stomac sau fiorul asociat îndrăgostelii afectează raţiunea. 

”Nu vedem vulnerabilităţi, slăbiciuni, incompatibilitati”

"Inima are propriile-i raţiuni pe care raţiunea nu le cunoaşte deloc”, spunea Pascal, iar teoria se aplică perfect în cazul  dragostei la prima vedere. Loviţi de pasiune nu mai vedem nimic altceva decât dorinţa faţă de persoana de care ne-am îndrăgostit. ”Ne atrage aspectul fizic, mirosul, atitudinea celuilalt, tot. Nu vedem vulnerabilităţi, slăbiciuni, incompatibilitati”, a mai spus psihoterapeut Adriana Neda.

Potrivit specialistului experienţa dragostei depinde de personalitatea fiecăruia: ”Felul în care ne îndrăgostim diferă in funcţie de personalitate, de nivelul de maturizare afectivă, de nivelul iubirii de sine”.

Nu există o vârstă anume şi nici particularităţi pentru persoanele ce se îndrăgostesc. Nu e nevoie de un loc romantic sau de un moment deosebit. ” Depinde de mulţi factori. Depinde de disponibilitatea pe care o aveam , de starea emoţională pe care o avem la un moment dat, de credinţele personale despre iubire, de suma experienţelor anterioare trăite”, mai spune specialistul.

image

Explicaţii ştiinţifice

Când spunem dragoste la prima vedere ne imaginăm un Cupidon cu săgeata îndreptată către inima victimei. În realitate, nu inima, ci creierul este organul responsabil de senzaţiile şi trăirile asociate îndrăgostelii. Creierul controlează toate stările şi emoţiile noastre activate involuntar de sistemul nervos. Dopamina, oxitocina şi endorfinele numite ”moleculele fericirii ” sunt ”cupidonii” din organism responsabil de starea de îndrăgosteală, potrivit specialiştilor.  

Îndrăgostirea durează cel mult 4 minute

Procesul de îndrăgostire durează între 90 secunde şi 4 minute, potrivit studiilor efectuate de cercetătorii care au analizat fenomenul dragostei la prima vedere. Se spune că ne îndrăgostim în primul rând de limbajul corpului şi de vocea celuilalt. Sentimentul este unul de euforie pe care cercetătorii l-au asemuit administrării de droguri. 12 zone ale creierului nostru lucrează în acelaşi timp pentru a elibera dopamina, oxitocina sau adrenalina, substanţele responsabile de starea de euforie.  

Alexandria



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite