Liviu Dragnea şi Adrian Simionescu, cei doi parlamentari de Teleorman puşi sub urmărire penală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liviu Dragnea, deputat de Teleorman, vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale, este inculpatul principal în procesul ” Fraudă la referendum”. Dosarul împlineşte luna viitoare un an de când a ajuns la Curtea Supremă. Deputatul Adrian Simionescu, administrator al Fan Speed Nikopole a fost pus sub urmărire penală, acuzat de efectuare de acte de comerţ incompatibile cu funcţia deţinută şi complicitate la evaziune fiscală.

Liviu Dragnea a intrat în vizorul DNA după referendumul din 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. DNA l-a acuzat pe Dragnea, preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman la vremea respectivă că, în calitatea sa de  secretar general al PSD şi şef de campanie, şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa pentru a obţine o prezenţă de minimum 60 %  la vot, care să garanteze validarea referendumului. 

După aproape un an întreg de drumuri şi audieri la DNA, Liviu Dragnea a fost trimis în judecată la data de 7 octombrie 2013 . Procurorii DNA l-au acuzat pe Dragnea că, în calitate de secretar general al PSD,  cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte partidul pe care îl reprezentat. 

Concret, DNA a susţinut că Dragnea a coordonat un întreg mecanism menit să asigure o prezenţă de peste 60% la referendum, voturile fiind obţinute şi pe alte căi , în afara celor legale.

” În concret, folosirea influenţei şi autorităţii s-a făcut în următoarele modalităţi: 1. ca un prim pas, inculpatul Nicolae-Liviu Dragnea, în calitate de secretar general al partidului pe care îl reprezenta, dar şi de coordonator al campaniei electorale, a emis două adrese, la 12 şi 13 iulie 2012, destinate organizaţiilor judeţene de partid, respectiv preşedinţilor şi directorilor de campanie, dar şi primarilor din ţară ai acelui partid, adrese prin care, pentru obţinerea participării la vot a alegătorilor, în proporţie de 60%, li se solicita să ia măsuri incriminate de către Legea nr. 3/2000 (în fapt, promisiuni de foloase materiale în scopul de a determina alegătorii să voteze) şi, de asemenea, să propună prefecţilor înfiinţarea de secţii de votare în staţiunile turistice, care nu sunt ele însele unităţi administrativ-teritoriale” au arătat procurorii DNA în comunicatul emis la data trimiterii în judecată.

 Procurorii DNA l-au acuzat pe Dragnea că a coordonat fraudarea referendumului printr-un sistem informatic complex

Procurorii l-au acuzat pe Dragnea că a coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul căruia a transmis mesaje, ordine şi recomandări legate de stimularea participării cetăţenilor la vot prin mijloace interzise de lege, către coordonatorii judeţeni de campanie ,primarii sau activiştii de partid.

 ”Acest sistem informatic asigura comunicarea în fiecare oră a prezenţei la vot a cetăţenilor, lucru care permitea coordonatorilor de partid să identifice secţiile de vot cu o prezenţă slabă la urne, comunicarea de mesaje, conţinând ordine sau recomandări coordonatorilor şi/sau membrilor secţiilor de votare şi altor persoane, în vederea luării de măsuri pentru creşterea artificială a numărului de votanţi în secţiile deficitare prin folosirea de mijloace interzise de lege, obţinerea de informaţii precise, în timpul procesului de votare (şi nu după orele 23:00 ale zilei de 29 iulie 2012, când votarea se închidea) despre modul cum s-a votat în secţiile de votare de pe tot cuprinsul ţării, respectiv câte voturi „Da” şi câte „Nu” au fost exprimate. De altminteri, cerinţa a fost îndeplinită, astfel că au rezultat un număr de circa 4400 de comunicări de acest tip, recepţionate în timpul desfăşurării votului”, au mai arătat procurorii DNA.

Direcţia Naţională Anticorupţie l-a acuzat pe Dragnea că, în ziua scrutinului, şi-a îndemnat subalternii din partid să facă orice pentru a aduce oameni la vot . ”De asemenea, Nicolae-Liviu Dragnea a trasat sarcini unor apropiaţi ai săi (membri de partid din judeţul Teleorman, unde îndeplinea funcţia de preşedinte al Consiliului judeţean) să facă tot ce le stă în putinţă, inclusiv prin încălcarea prevederilor legale, pentru a scoate oamenii la vot pentru îndeplinirea pragului de participare de care asigura validarea referendumului”, au mai arătat procurorii DNA.

Vicepremierul a respins toate acuzaţiile, acuzând că dosarul său este unul politic 

Liviu Dragnea a respins întotdeauna acuzaţiile aduse în dosar. Sprijinit de colegii de partid şi de guvernare, Dragnea nu a luat în calcul varianta demisiei din funcţia de vicepremier în care ajunsese între timp. Dragnea  a acuzat în permanenţă că dosarul său este unul politic. ”Sunt acuzat ca am trimis niste SMS-uri pe care nu le-am trimis, sunt acuzat ca am facut un sistem informatic pe care nu l-am facut, sunt acuzat ca am utilizat un sistem informatic pe care nu l-am utilizat si asta nu o spun eu acum, exista probe clare la dosar si declaratii sub juramant care sigur ca n-au fost luate in seama", declara Dragnea în urmă cu un an când dosarul a ajuns în instanţă.

Procesul a ajuns la al doisprezecelea termen

Procesul legat de fraudarea referendumului în care vicepremierul Dragnea este principalul inculpat se află în continuare pe rol la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. Cel de-al unsprezecelea termen s-a derulat luna aceasta şi s-a finalizat cu o amânare. Al doisprezecelea termen, care marchează şi un an de la debutul procesului va avea loc la începutul lunii noiembrie. 

Deputatul Adrian Simionescu, pus sub urmărire pentru acte de comerţ incompatibile cu funcţia şi evaziune fiscală

Deputatul Adrian Simionescu, coleg de partid cu Liviu Dragnea, se află la primul mandat de parlamentar. El a  intrat în vizorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, alături de cumnatul lui , omul de afaceri Marian Fişcuci, un alt apropiat al vicepremierului Dragnea.

Procurorii DNA au descins în data de 25 septembrie la firma lui Fişcuci din Alexandria şi la domiciliul lui Simionescu din Turnu Măgurele. 

Procurorii aveau indicii că cei doi sunt implicaţi într-un dosar de evaziune fiscală cu prejudicii importante aduse statului român. Deşi mascaţii au plecat cu mâna goală în ziua descinderilor, deputatul şi cumnatul lui au fost chemaţi a doua zi la DNA pentru audieri.

image

 În aceeaşi zi , procurorii DNA au dat verdictul anchetei: Adrian Constantin Simionescu, deputat în Parlamentul României şi administrator al societăţii comerciale Fan Speed Nikopole, a fost pus sub urmărire penală fiind acuzat de efectuare de acte de comerţ incompatibile cu funcţia deţinută şi complicitate la evaziune fiscală. Alături de Simionescu au fost puşi sub urmărire penală Marian Fişcuci, administrator al SC Proinvest SRL şi  Florinel Marinaş (cumnatul lui Liviu Dragnea) administrator al unei societăţi comerciale, suspectat de complicitate la evaziune fiscală.

Ancheta DNA a scos la iveală o adevărată inginerie prin care deputatul şi ceilalţi doi acuzaţi au facut acte de comerţ ilegale. În perioada 2012 – 2014, Marian Fişcuci, prin SC Proinvest SRL, a achiziţionat din spaţiul intracomunitar utilaje agricole de la firme consacrate în domeniu, pe care le-a livrat beneficiarilor - firme româneşti. 

În acest lanţ economico - financiar, Fişcuci a  introdus o verigă fictivă, respectiv firma bulgărească Fan Speed Nikopole patronată de deputatul PSD, căreia i-ar fi fost livrate utilajele agricole, acesta livându-le mai departe beneficiarilor finali din România.

„Ca mod de operare, iniţial se identificau beneficiarii – firme româneşti şi se perfectau înţelegeri cu administratorii acestor societăţi, interesate în achiziţionarea de utilaje agricole, promiţându-li-se vânzarea unor astfel de utilaje, procurate preponderent din Germania şi Franţa, prin intermediul SC Proinvest S.R.L. care este şi dealer-ul autorizat al firmelor producătoare. După identificarea firmelor interesate care erau şi beneficiari finali, utilajele erau achiziţionate din statele menţionate şi transportate, apoi depozitate la sediul SC Proinvest S.R.L.”, au arătat procurorii. Oamenii legii precizează că dacă la momentul aducerii utilajelor agricole în România, fiind vorba de achiziţiile intracomunitare, s-ar fi procedat direct la revânzarea acestora către firmele româneşti – destinatarii finali, tranzacţia comercială ar fi fost generatoare a obligaţiei de plată a TVA.

Schema infracţională

Ancheta DNA a scos la iveală şi schema infracţională în care firma deputatului PSD a jucat un rol important. SC Proinvest S.R.L. Alexandria, controlată de Fişcuci, realiza o vânzare fictivă -tranzacţie intracomunitară către firma Fan Speed Nikopole, controlată de deputatul Adrian Simionescu şi Marinaş Florinel, operaţiunea fiind scutită de TVA. Agentul economic din Bulgaria revindea  utilajelor către clienţii din România, identificaţi anterior şi cu care se negociase deja vânzarea utilajelor, încă de când acestea erau proprietatea Proinevest SRL sau urmau să devină proprietatea acesteia.

În cadrul acestei operaţiuni comerciale fictive, utilajele ar fi fost transportate de la sediul SC Proinvest S.R.L. Alexandria pe teritoriul Bulgariei, ulterior fiind reintroduse în România şi livrate beneficiarului final.   

Tranzacţiile care erau realizate cu firma din Bulgaria nu aveau un scop economic real, fiind efectuate exclusiv pentru a crea o aparenţă de legalitate şi pentru a  beneficia de regimul de scutire de TVA aplicabil operaţiunilor intracomunitare. 

Potrivit DNA , în cursul 2014, deputatul Adrian Simionescu, prin demersurile efectuate, direct sau cu sprijinul altor persoane, ar fi controlat întreaga activitate comercială a două societăţi comerciale, una dintre ele fiind Fan Speed Nikopole. Deputatul PSD ar fi realizat în mod efectiv activităţile de administrare a celor două firme, el fiind atât factorul decizional în respectivele societăţi comerciale, cât şi administratorul „de facto”.

Ingineriile au faultat statul român cu 5.005.082 de lei

Procurorii au stabili că, în intervalul 2012 – 2014, valoarea utilajelor care au fost livrate intracomunitar, prin schema infracţională menţionată mai sus, a fost de 20.854.508 de lei.  Prin simularea livrărilor intracomunitare de bunuri către Fan Speed Bulgaria, SC Proinvest SRL Alexandria a creta statului un prejudiciu de 5.005.082 de lei, reprezentând TVA de plată.

Ancheta DNA în care deputatul PSD este acuzat de acte de comerţ incompatibile cu funcţia şi evaziune fiscală continuă.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite