Teleormanul science-fiction proiectat de Liviu Dragnea în 2010. Lista investiţiilor cu iz faraonic niciodată puse în practică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judeţul Teleorman ar fi trebuit să aibă un aeroport încă din 2016. Obiectivul a fost prevăzut, printre multe altele, în Strategia de Dezvoltară Durabilă 2010-2020, document elaborat cu bani europeni, pe vremea când Liviu Dragnea conducea judeţul din postura de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman.

Un aeroport de 20 de milioane de euro, o hidrocentrală la Islaz şi o autostradă Bucureşti-Alexandria. Acestea sunt doar câteva din proiectele promise teleormănenilor, pe vremea când Liviu Dragnea patrona judeţul în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman.

Autorităţile judeţene din Teleorman au elaborat în 2011  un document ambiţios menit să stea la baza dezvoltării judeţului Este vorba despre o Strategie de Dezvoltară Durabilă 2010-2020, document elaborat cu banii europeni care şi astăzi este prezent pe site-ul instituţiei CJ Teleorman.

În 2011, la stufoasa strategie care are 336 de pagini au lucrat, vreme de şase luni, reprezentanţi ai autorităţilor locale, instituţiilor publice, agenţi economici, organizaţii nonguvernamentale şi simpli cetăţeni. Proiectul a costat 440.330 de lei, din  care 374.000 de lei au reprezentat finanţare nerambursabilă din Fondul Social European.

Strategia de dezvoltare durabilă a judeţului Teleorman, pentru perioada 2010-2020, conţine, pe lângă analiza privind starea judeţului, şi un portofoliu de proiecte pentru perioada 2010-2020. . În 2011 s-au cheltuit bani pentru tipărirea a 300 de broşuri cu conţinutul strategiei, acestea fiind distribuite autorităţilor. Alte 400 de broşuri au fost tipărire în variantă bilingvă, română şi engleză, conţinând oportnităţile de investiţii în Teleorman.Pentru cele mai multe dintre obiectivele ambiţioase ale lui Dragnea, trecute în strategie, termenele de realizare au trecut deja

Teleormanul ar trebui să aibă aeroport în 2016

Cel mai nerealist obiectiv din strategie este cel legat de construirea unui aeroport în Teleorman. Potrivit documentului întocmit în 2011, aeroportul ar fi urmat să fie construit de Consiliul Judeţean Teleorman, împreună cu Ministerul Transporturilor şi cu mediul privat. În ceea ce priveşte sursele de finanţare, investiţia care se  ridica la 20 de milioane de euro urma să fie  suportată din bugetul Consiliului Judeţean, din fonduri atrase prin Programul Operaţional Sectorial sau din alte surse. Aeroportul ar fi  trebuit să fie gata  încă din 2016. În afară menţionării investiţiei în Strategie, nicio autoritate din Teleorman nu a amintit în ultimii ani de un asemenea proiect. Întrebat ce se mai aude de aeroportul promis în 2011, actulul preşedinte al CJ Teleorman, Dănuţ Cristescu, declară :”Strategia nu mai este de actualitate cu privire la aeroport. Nu ştiu dacă în momentul acesta este prioritar pentru Teleorman un aeroport. Judeţul are alte priorităţi”

Autostradă şi hidrocentrală

În Teleorman ar fi trebuit să se ridice o mare hidrocentrală la Islaz. Potrivit strategiei, investiţia de 20.000 de lei urma să fie realizată de CJ Teleorman şi Consiliul Local Islaz. De la menţionarea în strategia din 2011 şi până în prezent , ideea hidrocentralei din Teleorman a fost reluată şi folosită în toate campaniile electorale în care Dragnea a câştigat voturile teleormănenilor. Până la această dată, nimic din cele promise nu s-a concretizat. Strategia prevedea, de asemenea, construirea autostrăzii Bucureşti-Alexandria . Termenul de realizare prevăzut era 2015, iar valoarea menţionată 30.000 de lei. Ideea a fost, de asemenea, reluată pe parcursul campaniilor electorale scurse din 2011, însă până în prezent, nimic nu s-a concretizat.

Alte obiective

Încă din 2012 în Teleorman ar fi trebuit să existe, potrivit Strategiei de Dezvoltare Durabilă,  cluburi de tineret, pentru pregătirea în domenii de larg interes utilizarea calculatoarelor, internet, limbi străine . Şi tot din 2012 în şcoli ar fi trebuit să se intre pe bază de legitimaţii. 2013 era termenul limită pentru înfiinţarea de centre tip after school şi tot în 2012 se prevedea înfiinţarea unei maternităţi locale.

Strategia prevedea şi construirea unui spital regional până în 2015. Alte obiective promise de Strategia lui Dragnea sunt : reabilitarea, modernizarea şi construirea de parcaje supraterane şi subterane supraetajate- 2014, realizarea unor pasarele pietonale peste carosabil în zonele aglomerate-2013, crearea de pieţe de gros la nivel urban-2012, realizarea unui parc agro-industrial în judeţul Teleorman, care să grupeze diverse sectoare din domeniu -2012, introducerea unor senzori de proximitate la accesul în şcoli (carduri) -2012, înfiinţarea de grădiniţe speciale cu funcţionare pe perioada de vară- 2012, realizarea de parcuri fotovoltaice pentru producerea de energie regenerabilă- 2013.

Stadion de 12 milioane de euro

Despre modernizarea stadionului din Alexandria, cea mai controversată investiţie aflată pe punctul de a demara în Teleorman, nu se vorbea în Strategia de dezvoltare din 2011. Proiectul a primit însă recent aprobarea Ministerului Dezvoltării şi se află la votul guvernanţilor. Modernizarea stadionului va costa 55,7 milioane de lei  ceea ce înseamnă 12,2 milioane de euro şi va fi derulată prin Compania Naţională de Investiţii Contribuţia municipalităţii din Alexandria este de doar 1,38 milioane de lei Stadionul va avea o capacitate totală pentru 5.496 spectatori, o suprafaţă construită de 15.795 de mp, iar termenul de realizare a investiţiei este de 18 luni.


 

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite