VIDEO Obiceiurile fericirii. Călugăr tibetan: „Petrecem surprinzător de puţin timp având grijă de ce contează mai mult“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Cred că e un efect al globalizării faptul că poţi găsi cutii de Coca-Cola pe vârful muntelui Everest şi un călugăr budist în Monterey. Am sosit acum două zile din munţii Himalaya, la amabila dumneavoastră invitaţie“, aşa şi-a început discursul călugărul tibetan Matthieu Ricard la un eveniment TED din 2004. Acesta este şi fotograf şi autor de cărţi.

Prelegerea călugărului tibetan de origine franceză Matthieu Ricard scoate în evidenţă percepţiile oamenilor despre fericire, inclusiv despre asocierea ei cu plăcerea.

„Fiind francez, trebuie să menţionez că mulţi intelectuali francezi care cred că fericirea nu e deloc interesantă“, punctează Ricard, la evenimentul TED din 2004, stârnind râsete în sală.

Potrivit acestuia, cea mai des întâlnită idee despre fericire e că „fericirea înseamnă plăcere“. 

„Un minunat tort de ciocolată: prima înghiţitură este delicioasă, a doua nu prea, apoi ne îngreţoşează. Aceasta este natura lucrurilor: obosim. (...) Atunci ce este fericirea? Iar fericirea e un cuvânt foarte vag, aşa că o voi numi «stare de bine». Cred că cea mai bună definiţie, conform concepţiei budiste, e că starea de bine nu e o simplă senzaţie de plăcere, ci un sentiment profund de linişte şi împlinire, o stare care este, de fapt, răspândită şi stă la baza tuturor stărilor emoţionale a tuturor bucuriilor şi tristeţilor pe care le poţi simţi. S-ar putea să vă surprindă. Putem să avem această stare de bine în timp ce suntem trişti? Într-un fel, de ce nu? Pentru că vorbim de niveluri diferite“, povesteşte călugărul, pe ted.com.

Acesta consideră că trebuie să învăţăm că există o anumită stare de spirit care duce la bunăstare, „la ce grecii numeau «eudaimonia», înflorire“.

El adaugă că un rol important în fericire e „antrenamentul minţii“ şi „că asta nu e doar un lux, nu e o vitamină suplimentară pentru suflet“.

„E ceva care va hotărî calitatea fiecărei secunde din viaţa noastră. Suntem pregătiţi să petrecem 15 ani educându-ne. Ne place să facem jogging, fitness. Facem tot felul de lucruri pentru a rămâne frumoşi. Cu toate astea, petrecem surprinzător de puţin timp având grijă de ce contează mai mult: felul în care funcţionează mintea noastră. Care e factorul cel mai important care generează calitatea experienţelor noastre“. 

Mai puteţi citi:

VIDEO Preţul fericirii. Experimentul unui jurnalist american: „De ce oamenii cheltuie aceste enorme sume de bani?“

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite