VIDEO Papa Francisc, la prelegerile TED: „Viitorul umanităţii nu stă doar în mâinile politicienilor, a marilor lideri, a marilor companii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Papa Francisc  FOTO: Biserica Catolica a Angliei si Wales/via photopin.com
Papa Francisc  FOTO: Biserica Catolica a Angliei si Wales/via photopin.com

Aproape 3 milioane de oameni au urmărit prelegerea Papei Francisc de la TED în 2017. Discursul acestuia a fost filmat la Vatican, iar mesajul s-a putut vedea şi auzi la un eveniment TED din aprilie 2017, în Canada.

Papa Francisc şi-a început prelegerea spunând că îi place mult ideea sub care s-a desfăşurat evenimentul TED - „The future you“/„Viitorul tu“, din 2017, la Vancouver, Canada, potrivit ted.com.

„Mulţi ani de viaţă mi-au întărit convingerea că existenţa fiecăruia e strâns legată de cea a celorlalţi: viaţa nu e doar timpul care trece, viaţa e timpul presărat cu întâlniri“, afirmă Sfântul Părinte, potrivit traducerii de pe ted.com, semnate de către George Ovidiu Panaite şi Bianca Ioanidia Mirea.

Ideile centrale ale mesajului său sunt: „avem nevoie unii de alţii, niciunul dintre noi nu e o insulă“, „cât de frumos ar fi dacă o creştere în inovaţii ştiinţifice şi tehnologice ar veni cu mai multă egalitate şi incluziune socială“, respectiv despre lecţia tandreţii care ar fi bine să fie percepută ca o putere, nu ca o slăbiciune.

„Astăzi mulţi dintre noi par a crede că un viitor fericit e imposibil de atins. Deşi astfel de griji trebuie luate în serios, acestea nu sunt de nedepăşit. Pot fi depăşite dacă nu ne închidem în noi înşine. (...)  Cât de frumos ar fi ca în timp ce descoperim planete îndepărtate, am redescoperi nevoile fraţilor şi surorilor din jurul nostru. Cât de frumos ar fi dacă fraternitatea, acest cuvânt frumos şi uneori incomod, nu ar fi redusă doar la asistenţa socială, ci ar deveni în schimb atitudinea de bază în alegerile politice, economice şi ştiinţifice, dar şi în relaţiile dintre indivizi, oameni şi ţări.  Doar educând oamenii în spiritul fraternităţii, solidarităţii adevărate, vom putea să trecem peste «cultura deşeurilor», care nu are de-a face doar cu mâncare şi bunuri, dar mai ales cu persoanele care sunt date la o parte de sistemele noastre tehno-economice care, fără să realizeze, se concentrează pe produse în loc de oameni“, afirmă Sfântul Părinte.

Acesta consideră că „solidaritatea e un termen pe care mulţi îl vor şters din dicţionar“ şi că pentru a face bine e nevoie de memorie, de curaj şi de creativitate. 

„Viitorul umanităţii nu stă doar în mâinile politicienilor, a marilor lideri, a marilor companii. Da, aceştia au o responsabilitate enormă. Dar viitorul e, mai presus de toate, în mâinile acelor oameni care îl recunosc pe celălalt ca fiind un «tu», iar pe ei înşişi ca fiind parte din «noi». Avem nevoie unii de ceilalţi. Aşa că vă rog să vă gândiţi şi la mine cu tandreţe, ca să-mi pot îndeplini misiunea încredinţată în slujba binelui celorlalţi, a fiecăruia dintre noi, a tuturor. Mulţumesc!“, astfel îşi încheie Papa Francisc mesajul. 

credit: Youtube TED

Mai puteţi citi:

VIDEO Gestul copleşitor al unui japonez pentru a-şi face soţia oarbă să zâmbească

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite