VIDEO Povestea femeii căreia îi este atribuit primul roman scris în lume. Era japoneză şi i se cunoaşte pseudonimul acceptat de Curtea Imperială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Murasaki Shikibu este pseudonimul cu care a rămas în istorie femeie care ar fi scris primul roman din lume, ”Povestea lui Genji”.

O japoneză, născută într-o familie nobilă, este considerată autoarea primul roman din lume. I se cunoaşte doar pseudonimul dat de Curtea Imperială japoneză - Murasaki Shikibu - nu şi numele real. 

„Nu se ştie prea multe despre viaţa lui Murasaki“, se arată într-un articol pe newyorker.com

Se cunoaşte doar că s-a născut în clanul Fujiwara, o familie nobilă, între anii 978 şi 1014, în perioada dinastiei Heian. Murasaki s-a dedicat studiului şi, spre deosebire de multe dintre femeile de viţă nobilă,  a rămas mai mult în casa părintească. S-a căsătorit în jurul vârstei de 20 de ani cu unul dintre prietenii tatălui său, potrivit theculturetrip.com. Au avut o fiică. La doi ani de la naşterea acesteia, soţul lui Murasaki a murit de holeră. 

Se crede că moartea soţului ar fi inspirat-o să scrie „Povestea lui Genji“. Ea obişnuia să scrie poezii. După ce lumea a auzit de talentul ei, Murasaki a fost chemată la curte ca să facă parte dintre doamnele  Împărătesei Shōshi. „Trebuia să fie şi un tutore, şi un tovarăş pentru împărăteasa adolescentă“, mai scriu cei de la theculturetrip.com. 

Potrivit acestora, romanul lui Murasaki descrie minuţios viaţa de la curte, aristocraţia acelui timp şi moravurile vremii, iar personajul central este Genji, un prinţ.

Ivan Morris, un cunoscător al culturii japoneze, nota în cartea sa „Lumea Prinţului strălucitor“ că, în ciuda influenţei budismului, „societatea Heian era în general guvernată mai degrabă de stil decât de principii morale“, se arată pe newyorker.com.

Japoneza a descris în roman intrigile sociale, căsătoriile din interes, slăbiciunile nobililor, atitudinea linguşitoare din anumite situaţii. În ce priveşte manuscrisul original, el nu s-a păstrat.

„Fragmente de text au supravieţuit într-un pergament ilustrat din secolul al XII-lea, dar ediţiile moderne ale cărţii se bazează pe o compilaţie a secolului al XIII-lea făcută de un poet numit Fujiwara no Teika“, potrivit newyorker.com

Despre Murasaki se mai ştie că a început să citească de la o vârstă fragedă şi că a studiat cărţi despre Japonia şi China, precizează japanpowered.com. „Genji este o lucrare densă şi dificil de descifrat“, mai arată sursa citată. 

„Povestea lui Genji“ se găseşte şi în librăriile româneşti. 

Povestea, pe scurt, a romanului    credit video: Youtube ACHS Library

Mai puteţi citi:

VIDEO De ce este Danemarca ţara cu cei mai fericiţi oameni din lume. „Când sunt admişi la colegiu, ei se aşteaptă să fie plătiţi să meargă la şcoală“

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite