Pâinea preferată de soţii Ceauşescu este sărbătorită festiv în judeţul Arad. De ce este considerată „pita de Pecica“ cea mai bună din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În localitatea arădeană Pecica are loc în această perioadă o sărbătoare intitulată Praznicul de Pită Nouă, în cadrul căreia oamenii locului îşi sfinţesc şi-şi celebrează pâinea produsă prin gospodării, care era comandată în perioada comunistă săptămânal de către cuplul dictatorial Ceauşescu.

Este cel mai cunoscut eveniment din Pecica care are loc în fiecare an după Adormirea Maicii Domnului (15 august).

Pornită iniţial ca o sărbătoare de trei zile (vineri, sâmbătă şi duminică), Praznicul de Pită Nouă a crescut ca durată, în anul 2012 desfăşurându-se timp de o săptămână.

Programele cuprind expoziţii de produse tradiţionale sau agricole, competiţii sportive, demonstraţii, concursuri de gătit, spectacole artistice, culturale, concerte de diferite genuri muzicale (uşoară, simfonică, bisericească, folclorică). De mare succes se bucură concursul de prins purcei, dedicat copiilor.

Duminică, în ultima zi şi cea mai importantă zi a manifestării, are loc o şedinţă festivă a Consiliului Local, urmată de momentul festiv al sfinţirii pâinii noi de către reprezentanţii cultelor din oraş şi o paradă hipo.

FOTO: Pavel Sinka 

image

„Unul din simbolurile valoroase ale oraşului este Pita de Pecica. Gustul inconfundabil al pâinii produse aici se datorează, pe lângă reţeta specială şi modul specific de prepare, şi grâului crescut în această zonă. Fiind cultivat în Câmpia Mureşului, zonă deosebit de fertilă, grâul recoltat este bogat în gluten, de aici şi gustul distinctiv al pitei de Pecica.

Se spune că, în vremurile de demult, fiecare familie îşi recunoştea după gust pâinea făcută în propria casă. Unicitatea pâinii de Pecica este apreciată la nivel naţional, fiind considerată cea mai bună pâine pe vatră.

La sfârşitul anului 2011 Pita de Pecica a obţinut certificarea de marcă înregistrată, brandul local devenind motiv de mândrie pentru întregul oraş. Coaptă pe vatră, nu conţine conservanţi  şi este făcută din grâul ce se recoltează doar din holdele din apropierea localităţii. Reţeta este veche, moştenită de la o generaţie la alta”, spune Pavel Sinka, consilier pentru comunicare în cadrul Primăriei Pecica. 


Acesta mai spune că aluatul pâinii se face din făina obţinută din grâul crescut de pecicani; în mod tradiţional, la dospitul pâinii se folosea cumlăul în loc de drojdie. 

Cumlăul era un amestec de format dintr-o cantitate mică de aluat, tărâţe de grâu şi hamei, iar acesta se înmuia în apă călduţă, de unde s-a dezvoltat şi expresia locală „apă caldă ca de pită”.
Aluatul se frământa până când „asuda grinda”, adică fruntea celei care frământa. În timpul în care aluatul stătea la dospit într-o cameră caldă, se pregătea focul în cuptorul special de copt.

image

FOTO: Pavel Sinka 

Pâinile rezultate erau vândute la târgurile din Arad, iar cele care se păstrau pentru consumul propriu, rămâneau proaspete timp de o săptămână, fiind păstrate cu grijă în ştergare.

Secretul pitei, pe lângă cantităţile de apă, drojdie, sare şi făină bine drămuite, este şi cel al cuptoarelor din cărămidă făcute de ţigani, arse la foc de lemne, de ştiuleţi de porumb ori de resturi vegetale.

Majoritatea caselor aveau cuptoare care, prin modul special de construcţie, făceau ca pita de Pecica să aibă coaja groasă şi crocantă, ce păstrează atât de bine aroma specială a pâinii.

Perioada comunistă duce la coacerea pâinii în brutăria CAP-ului, ce păstrează însă coptul pe vatră.
În prezent, în Pecica există patru brutării, dintre care 3 prepară pâinea tradiţională, cuptoarele acestora fiind construite din acele cărămizi vechi care contribuie la farmecul pitei.

image

Pita făcută pe vremuri FOTO arhivă Primăria Pecica 

În fiecare săptămână, cel puţin de două ori: marţea şi vinerea, pita de la Pecica, produsă după reţete tradiţionale, era trimisă cu avionul la Bucureşti, pentru a ajunge pe masa dictatorului comunist. Pita consumată de soţii Ceauşescu era făcută la CAP „Ogorul”, situat la intrarea în localitate, dinspre municipiu. 

Pe vremuri, cea mai cunoscută în Pecica era făcută de către Gajo, unul din cei ai renumiţi brutari din localitate. 
În anii trecuţi, Pita de Pecica a fost prezentată la aproape toate târgurile de profil din România, dar a ajuns şi peste hotare, în Ungaria, Austria, Franţa sau Belgia, dusă de delegaţii din Pecica.

image

Programul Praznicului de Pită Nouă:

JOI, 17 AUGUST
19:00 - Cupa Spicul de Aur la minifotbal (terenul sintetic din spatele Sălii mari de sport)
CASA DE CULTURĂ „DORU IOAN PETESCU”:
20:30 - Spectacol de teatru „Trei F.M.I.” prezentat de actori ai Teatrului de Stat „Ioan Slavici” Arad

VINERI, 18 AUGUST
19:00 - Cupa Spicul de Aur la minifotbal (terenul sintetic din spatele Sălii mari de sport)
19:00 - Program folcloric maghiar cu formaţiile Búzavirág din Pecica şi Tőzike din Adea
21:00 - MATYI és a HEGEDŰS (Ungaria)
22:00 - RADICS GIGI (Ungaria)
23:00 - Bal stradal cu formaţia Roulette din Peregu Mic
Prezintă: Beke-Kutasi Judith      

SÂMBĂTĂ, 19 AUGUST                
10:00 - Concurs de gătit la ceaun (Ferma de Bivoli)
19:00 - Cupa Spicul de Aur (terenul sintetic) - finalele
19:30 - Dans modern cu trupele Clubului Elevilor Pecica
20:00 - Recital Marcela Iovi
20:30 - Demonstraţie Zumba
21:00 - Emilia Semian
21:20 - Melisa
22:00 - ANDREEA BĂNICĂ
23:00 - Bal stradal cu formaţia Atmosphere Band şi soliştii Roberta Salagea şi Adrian Diş
Prezintă: Georgiana Ţentea

DUMINICĂ, 20 AUGUST
11:00 - Şedinţa festivă a Consiliului Local (Sala Festivă a Primăriei)
13:00 - Sfinţirea pâinii noi în Piaţa Regele Mihai I
18:00 - Concurs de prins purcei (Parcul Sfânta Treime)
19:00 - Dansuri populare cu Păstrătorii Tradiţiei juniori
20:00 - Ansamblul Kud Kolo din Arad
21:00 - Ansamblul folcloric „Păstrătorii Tradiţiei” din Pecica
22:00 - Recital CORNEL BORZA
23:00 - SIMONA COSTIN şi formaţia   
23:50 - Foc de artificii.
Prezintă: Nicoleta Pavel

Vă mai recomandăm: 

Pita de Pecica, de pe vremea dacilor, produs tradiţional cu patalama de la UE

Pita de Pecica, secretele delicioasei pâini pe care o prefera Ceauşescu. Se produce în cuptoare vechi din perioada interbelică şi rezistă 10 zile fără conservanţi

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite