PORTRET: Mihaela Orodan îmbină medicina cu metodele alternative

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A ales să fie medic pentru că i-a plăcut mereu să ajute oamenii, iar în prezent îşi dedică pasiunea terapiilor complementare. Primii paşi în medicina alternativă i-a făcut în urmă cu aproximativ 15 ani.

Profil:

Născută. 31 martie 1963
Studii. Universitatea de Medicină şi Farmacie Timişoara, Doctorand în gemoterapie
Familie. Căsătorită

A ales acest drum atunci când nu mai existau rezerve pentru recuperarea pacienţilor. „Se întâmpla prin 1996 de la o aparentă întâmplare legată de o problemă de sănătate din familie. Şi cum niciodată nimic nu este întâmplător, am fost un autodidact. Am început să caut Şi să citesc tot ce consideram eu că are legătură cu problema care mă interesa. La momentul respectiv Internetul nu era atât de dezvoltat, mai ales în România, iar bibliografia în materie de terapie alternativă era destul de precară. Noi nu am beneficiat în facultate de cursuri, nici măcar de noţiuni introductive de fitoterapie, acupunctură sau homeopatie”, a povestit Mihaela Orodan.

În 2002, în schimb, a câştigat o bursă de un an pentru a face un curs de iniţiere în acupunctura cu acul de albină în Taiwan. „Acela a fost primul pas care mi-a deschis o altă uşă spre o altă înţelegere. Drumul acesta nu a însemnat niciodată că m-am despărţit de o medicină ca să încep o altă medicină. Este acelaşi tablou construit pe alte schiţe”, a mărturisit Mihaela.

Secretele medicinei

Chiar dacă specialitatea de bază a terapeutului arădean este medicina de urgenţă, în care este nevoită să gândească rapid şi eficient în câteva minute sau chiar secunde, Mihaela şi-a dorit mai mult, iniţiându-se totodată şi în medicina chineză.

„A cunoaşte medicina tradiţională chineză este ca şi cum ai cunoaşte mecanismul apariţiei bolilor, adică un model de a diagnostica şi de a trata, vechi de cel puţin trei mii de ani şi care în ciuda evoluţiei timpurilor nu şi-a pierdut  deloc valoarea. Acupunctura se poate practica oriunde şi oricând cu condiţia să ştii ce ai de făcut. Este o mare diferenţă între a pune ace şi a face acupunctură”, a spus terapeutul arădean.

Faptul că lucrează cu oamenii îi aduce zilnic satisfacţia lucrului bine făcut. „Există un proverb care spune că orice drum începe cu primul pas. Trebuie să-ţi iubeşti meseria şi omul pentru a face medicină indiferent care ar fi specialitatea pe care vrei să o urmezi. Mă incintă orice rezultat pozitiv pe care mi-l relatează vreun pacient”, a mai spus Mihaela Orodan.

Întrebări şi răspunsuri


Cum v-aţi decis să deschideţi un cabinet de medicină alternativă?
Cabinetul l-am gândit după modelul chinezesc unde medicul combină toate terapiile pe care le cunoaşte. În aceşti 15 ani am văzut multe modele de terapie, pentru că am călatorit mult în încercarea de a cunoaşte profesori de excepţie, care să îmi ofere modele de urmat.
Cum se împacă medicina alterantivă cu medicina clasică?
Cele două se pot împăca foarte bine tocmai pentru că ele nu se exclud. Am speranţa că într-o zi  şi în România vor coexista ca în Asia cele două tipuri de terapii. Am văzut personal în Asia existenţa în cadrul aceluiaşi spital posibilitatea de a te trata după cum doreşti.

Ce-i place
„Îmi place să călătoresc, pentru că doar aşa ajungi să cunoşti cu adevărat lumea din jur. Cu atât mai mult îmi place să călătoresc, cu cât primele mele călătorii legate de medicină alternativă au fost în Asia, în Taiwan, China, Japonia şi Sri Lanka“.

Ce nu-i place
„Nu-mi place minciuna, o atitudine des întâlnită. Mă feresc cât pot de minciună, iar dacă aş putea aş schimba automatismele şi banalul care ne domină viaţa. Omul are nu doar nevoi materiale, ci şi afective şi spirituale. Nu-mi place hoţia şi faptul că oamenii apelează tot mai mult la ea“.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite