Povestea tânărului instructor de dansuri populare care apare în spectacole peste hotare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian participă la diferite spectacole FOTO arhivă personală
Adrian participă la diferite spectacole FOTO arhivă personală

Are 26 de ani şi s-a născut în Câmpia Crişului Alb, în subzona folclorică Chişineu Criş (judeţul Arad), într-o familie cu frică de Dumnezeu care iubeşte frumosul, care îndrăgeşte portul şi muzica populară pe care a început şi el să o asculte. Aşa se descrie instructorul de dansuri populare, Adrian Boloş.

Cei doisprezece ani de şcoală i-a urmat tot la Chişineu-Criş, iar mai apoi a urmat studiile la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad specializat fiind pe contabilitate, iar în paralel a studiat şi modulul psihopedagogic care urma să îl ajute în predarea şi învăţarea dansului popular românesc după finalizarea Şcolii Populare de Arte Arad, specializarea: Instructor dans popular, din anul 2013, urmând ca din anul 2016 să aibă primii lui învăţăcei, pe Muguraşii din Curtici.

„Această pasiune se datorează în primul rând părinţilor mei şi surorii mele Maria, care a îmbrăţişat dansul popular înaintea mea. Prima dată a fost o curiozitate: «Oare cum va fi?». Am însoţit-o pe sora mea la Sintea Mare, unde timp de un an am activat la formaţia de dansuri “Moştenitorii”, avându-l ca instructor pe domnul instructor Ilie Macovei, care m-a învăţat primii paşi de dans”, mărturiseşte tânărul.
După un an, spune că i-a cunoscut  pe dansatorii de la «Spicul» din Olari, care în scurt timp i-au primit cu braţele deschise în familia “Spicul”, actualmente “Ansamblul Maria Graţiana”, avândul ca îndrumător, instructor şi tată cum îl considerăm ei pe Petru Răuţ.

„Aici ne-am simţit mereu ca acasă pentru că eram îndrăgiţi de toată lumea. Am avut foarte mult de muncit pentru a-i ajunge pe colegii noştri, dar ne-am ambiţionat şi în câteva luni am reuşit să urcăm alături de ei pe scenă. despre cei 11 ani petrecuţi la Olar ar fi prea mult de spus.  Am petrecut mult timp în sala de repetiţie, dar rezultatele muncii noastre nu au întarziat să apară. Am avut nenumărate spectacole, festivaluri, concursuri, diverse evenimente, filmări cu numeroşi interpreţi de muzică populară, deplasări dincolo de graniţele ţării: Ungaria, Cehia, Austria şi Grecia. Astfel, cele mai mari realizări sunt: Tofeul la “Festivalul Concurs Autentic Fest” în anul 2011, Trofeul la concursul “Spicul de Aur”,  Participarea le Festivalul Internaţional de Folclor “Festivalul Inimilor” de la Timişoara, 10 ani de activitate “Ansamblul Spicul”, etc. În anul 2011, timp de câteva luni am activat în paralel şi la formaţia de dansuri “Floarea Crişului” din Chişineu-Criş, dar am conştientizat faptul că nu poţi să faci performaţi în două părţi, astfel luând decizia de a continua doar la Olari”, mai adaugă Adrian.

adrian dansuri

Acesta spune că pe el dansul l-a relaxat şi l-a ajutat să parcurgă anii de şcoală mult mai uşor, chiar dacă unii colegi au abandonat dansul spunând că este prea mult, că nu au timp pentru dansuri, el îi contrazicea spunând că dacă vrei cu adevărat, ai timp pentru toate.

Uneori mă întreb, «Oare nu le-a fost greu părinţilor noştri?» pentru că timp de unsprezece ani ne-au adus la Olari la fiecare repetiţie, spectacol, filmare, nuntă, etc. Ne ajutam părinţii la toate, indiferent că era vară sau iarnă, dar când aveam repetiţii lăsam totul deoparte şi mergeam. Timpul a trecut, mai repede decât gândul, iar atunci când urc pe scenă şi îmi văd părinţii în public nu îmi pot stăpâni emoţiile pentru că oricât le-aş mulţumi nu ar fi de ajuns pentru tot ceea ce au făcut pentru mine.

Nu pot să nu vorbesc despre domnul Petru Răuţ, care a fost, este şi va fi mentorul şi modelul meu în viaţă. Datorită domniei lui sunt ceea ce sunt astăzi, datorită lui am ajuns pe această treaptă a vieţii şi tot datorită lui îi instruiesc pe Muguraşii din Curtici şi Zestrea din Şagu”, mărturiseşte Adrian Boloş. 

În urmă cu un an şi-a început cariera de instructor de dansuri populare, iar primii lui învăţăcei au fost Muguraşii din Curtici, urmaţi de Zestrea din Şagu alături de care într-un timp relativ scurt au reuşit să obţină rezultate foarte bune.

adrian dansuri

„Aceste rezultate se datorează în primul rând domnului Petru Răuţ pentru toată munca depusă şi în al doilea rând dansatorilor pentru orele petrecute în sala de repetiţie. Pe lângă cele două formaţii preluate de la domnul Petre, de câteva luni mai instruiesc două grupuri de copii din Arad şi Chişineu-Criş, astfel depăşind o sută de învăţăcei. Chiar dacă încă nu s-a terminat, acest an a fost unul cu o activitate foarte bogată şi rezultate pe măsură pentru Muguraşii şi Zestrea. Ambele formaţii mi-au umplut sufletul de bucurie la fiecare apariţie scenică, iar premiile obţinute atât la nivel judeţean cât şi internaţional au fost o răsplată şi în acelaşi timp un impuls de a continua, de a munci şi de a duce mai departe jocul nostru strămoşesc. Aş vrea să le mulţumesc în primul rând părinţilor, soţiei, surorii mele, cumnatului meu, domnului instructor şi mentor Petru Răuţ, pentru tot sprijinul oferit, pentru încredere şi pentru tot ceea ce au făcut şi fac pentru mine, şi nu în ultimul rând copiilor mei cum îmi place mie să le spun şi tuturor acelora care mă ajută în tot ceea fac”, încheie tânărul.

Vă mai recomandăm: Muguraşii din Curtici, pe podium la Festivalul Internaţional de Folclor

INTERVIU Solista de muzică populară Sofia Vicoveanca: „Fac 58 de ani de cântec. În rest nu mă uit în buletin, ca să nu-mi stric ziua“

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite