Reţetă rapidă şi delicioasă de sărăţele cu caşcaval. Cum pregătim acasă aluatul fraged şi ce ingrediente sunt obligatorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei care s-au săturat de dulciuri în zilele de Sărbători pot încerca sărăţelele cu caşcaval, făcute după reţeta arădencelor Oana Igreţiu şi Diana Rajos Nicolin. Este vorba despre sărăţele fragede şi aromate, cu unt şi untură, cu gust de caşcaval.

Arădencele ne sfătuiesc să facem porţie dublă, deoarece prima tavă, ne asigură gospodinele, se va ”topi” sub privirile noastre, atât sunt de bune sărăţelele propuse de ele.

„Dacă vă plac aceste sărăţele cu caşcaval, va trebui neaparăt să faceţi porţie dublă, pentru că prima tavă dispare înainte de a ieşi a doua tavă din cuptor. Eu tot am numărat sărăţelele şi era extrem de dubios, că parcă au ieşit prea puţine. Apoi am verificat pozele şi mi-am dat seama că prima tava s-a… evaporat. Făptaşii sunt soţul şi băiatul”, spune Oana. 

Pentru ca sărăţelele să arate exact ca în imagine, trebuie respectată reţeta cu sfinţenie. 

Sărăţele cu caşcaval

Timp de preparare: 30 minute
Timp de gătire: 20 minute
Timp Total: 50 minute
Porţii: 60 buc

Ingrediente
250 g brânză de vaci (simplă, dulce, nu sărată)
300 g făină
100 g unt cu min. 80% grăsime
150 g untură (sau alte 100 g unt min. 80% grăsime)
250 g cascaval
1 ou
sare, piper, chimen
Pentru uns (la final)
1 ou pentru bătut cu puţină paprica (boia dulce)
sare grunjoasă
seminţe de chimen
puţin caşcaval ras

Mod de preparare sărăţele cu caşcaval

Pentru aluat se amestecă mai înainte brânza de vaci, untul la temperatura camerei, untura şi 100 g caşcaval. Se adaugă o linguriţă de sare, piper, chimen dupa gust, oul şi apoi se omogenizează bine. Când am obţinut o cremă omogenaă adăugăm treptat şi făina.

Întindere şi decupare

„Eu am folosit 200 g Cheddar şi 50 de parmezan, îmi place gustul lor intens şi aromat, dar puteţi folosi şi gouda, trapist sau edam”, spune Oana.

 Aluatul se întinde pe masă şi se presară cu o treime din caşcavalul ras pe răzătoarea mica pe 2/3 din suprafaţă. Se păstrează un pic de caşcaval şi pentru presărat deasupra, la final. Apoi se împătura: latura fără caşcaval se aduce peste partea din mijloc, apoi cealaltă din dreapta peste şi apoi treimea de sus şi în final treimea de jos. Obţinem astfel un pachet patrat de aluat. Operatiunea se repeta de 3 ori, cu căte o treime de caşcaval.

După ce s-a împăturit de 3 ori se întinde aluatul astfel încât să aibă o grosime de 5-6 mm şi se taie cu rola sau cu un dispozitiv special pentru sărăţele.

„Tiparul de plastic mă ajută enorm la tăierea acestor sărăţele cu caşcaval. Se găseşte şi în formatul cu pătrate (pentru pateuri), cu semilune sau cu forme diverse de biscuiţi”, mai adaugă arădeanca.

Sărăţelele cu caşcaval se aşează în tavă şi se ung cu oul bătut amestecat cu un praf de paprica. Se presară cu un pic de caşcaval, sare grunjoasă, chimen, dupa gust.

Coacere sărăţele cu caşcaval

Sărăţelele cu caşcaval se coc 15 minute la 180° C (cuptor preîncălzit – treaptă medie spre înaltă la cele cu gaz), până devin rumene, aurii.

Reţeta celor două arădene împreuncă cu fotografii este postată pe site-ul lor savoriurbane.com. Este vorba despre un un blog creat de cele două arădence în care se găsesc cele mai originale reţete. 

Vă mai recomandăm: 5 reţete de prăjituri sănătoase fără foc

Prăjitură cu nuci şi foi de plăcintă

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite