Reţete româneşti care n-au ajuns niciodată în cărţile de bucate. Secretele ciorbei de borboane, o delicatesă culeasă recent în zona rurală a judeţului Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciorbă de borboane Foto credit Diana Oros
Ciorbă de borboane Foto credit Diana Oros

Colindând satele săseşti, Claudia-Romana Rista a cules reţete vechi care nu se gasesc în nicio carte de bucate. Tânăra din Arad doreşte să împărtăşească descoperirile sale şi cititorilor „Adevărul“.

Romana vrea ca tradiţia să nu piară şi astfel colindă satele din România. „Ce întâlnire poate fi mai emoţionantă şi de suflet, decăt să te afli la masă şi să auzi direct de la cei care au plecat, dar şi de la puţinii saşi care au rămas aici, frânturi înduioşătoare de viaţa, povesti legate de tradiţiile sau de obiceiurile culinare săseşti”, ne spune Claudia-Romana Rista, cunoscută drept „Fata care găteşte cu flori“.

Aceasta spune că: „de la Wilhelmine Fornoga din Crit, judeţul Braşov, am primit un borcan de agrişe în compot pe care le-am folosit la supa excepţională cu agrişe şi stafide a cărei reţetă v-o împărtăşesc”.

Ciorba de borboane (ajeresch sup), reţetă culeasă de Claudia-Romana Rista de la Wilhelmine Fornoga, o localnică din satul Crit:

‘Astea sunt borboanele’, îmi spune tanti Wilhelmine şi îmi arată borcanul cu compot din camară, plin ochi cu bobiţe mici verzi de forma asemănătoare cu bobul de strugure. Nu, nu sunt corcoduşe, sunt agrişe! Aici, în Ţara Ovăzului-Haferland, întrucat e zonă de dealuri, agrişul rodeşte prin iunie, iar fructele lui se recoltează de săsoaice toată vara.

ciorba borboane foto Diana Oros

Foto credit: Diana Oros

Cel mai adesea agrişele se congelează şi se folosesc în sosuri dulci-acrişoare şi se servesc lângă friptură sau fiertura de carne. Sau se fac compot. După reteţa de mai jos când borcanele cu borboane merg de minunte deschise pentru inedita Ciorbă săsească de agrişe.

Compot de borboane (Ajeresch kompott)

Pentru 6-8 borcane de 370ml ai nevoie de urmatoarele:

Ingrediente pentru sirop:

1.8 kg apă (se cântăreşte)

1 kg zahăr tos

fructe: 1.2 kg de agrişe verzi, alese şi spălate bine (opţional, 2 pungi de agrişe congelate)

Mod de preparare:

1. Ca să  îţi iasă un compot de agrişe ca la carte faci un sirop lejer ideal pentru fructele acrişoare din 1.8 kg de apă şi 1 kg de zahăr. Îl pregăteşti punând apa şi apoi zahărul (şi nu, invers!) într-un vas emailat smălţuit. Îl laşi să fiarbă descoperit o jumătate de ora la foc potrivit.

ciorba borboane foto Diana Oros

Foto credit: Diana Oros

Ciorba de borboane (ajeresch sup)

Aceasta este ciorba al carei gust nu îl voi uita niciodată. Este cea mai inedită ciorbă pe care am întâlnit-o până acum în călătoriile mele.  Borboanele sunt agrişe. Aşa li se spune la Crit. Doamna Wilhelmine Fornoga îmi spune că e o ciorba care se făcea la nunţile săseşti, în unele locuri. Are şi stafide în ea.
Ingrediente pentru o oală de 5 litri

Pentru zeama de carne:

250 g de carne de porc, de preferat pulpă de porc

250 g de carne de vită

½ de găina sau  1/2 de pui

Zarzavat: 2 rădăcini de pătrunjel şi 2 morcovi, tăiat în ‘pătrăţele’, adică cubuleţe

2 cepe albe, tocate, dar nu foarte mărunt

2 cartofi mari, cuburi

75 g de stafide aurii sau brune

1 compot de agrişe, pregătit după reţeta de mai sus
sare
Pentru deresătură:
Într-un castron se amestecă cu lingura de lemn: 2 linguri de lapte rece cu o linguriţă cu vârf de făina şi separate, în alt castron: 2 linguri de smăntână ardelenească cu gălbenuşul de la 2 ouă şi un strop de sare.

Mod de preparare:

1. Carnea bine spălată şi tăiată în bucatele o pui în apa rece cu o linguriţă de sare, într-o oală de 5 litri descoperită, şi laşi să fiarbă la foc mic. Aduni spuma de la carne.

2. Truc. Dacă găina este bătrână pui în apa în care fierbe o linguriţă de inox, sau mai multe, pentru fragezire.

3. Când carnea este gata fiartă, adaugi ceapa, morcovii şi rădăcina de pătrunjel şi o laşi să fiarbă la foc mic, acoperită cu capac pe jumătate.

4. Dupa ce a fiert zarzavatul, pui cartofii, stafidele şi borboanele cu tot cu zeama lor din borcan.

5. Piper nu pui, dar potriveşti de sare: două linguriţe cu vârf de făină frecată cu patru linguri de lapte rece le adăugi, înainte de a lua oala de pe foc. Mai lăşi să mai fiarbă câteva clocote ca să se lege bine făina.

7. Iei de pe foc şi o dregi cu deresătură din smântână frecată bine cu două gălbenuşuri şi două linguri de apă rece peste care torni puţină ciorbă fierbinte. Amesteci totul cu restul de ciorbă. Potriveşti la final de sare.

ciorba borboane foto Diana Oros

Foto credit: Diana Oros

Vă mai recomandare: Secretele celui mai popular preparat românesc. Reţeta delicioasei ciorbe de perişoare. Ce pui în ea ca să iasă perfectă

Tânăra care găteşte cu flori şi umblă prin toată România pentru a culege reţete: „Am trăit 15 ani «visul american»

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite