FOTO Acoperiş de 400 de mii de lei pentru câinii fără stăpân. Adăpostul public din Bacău, cel mai mare din ţară, are peste 2500 de suflete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primele 30 de boxe au fost introduse sub structura metalică realizată în adăpost
Primele 30 de boxe au fost introduse sub structura metalică realizată în adăpost

Primăria Bacău a finalizat investiţia realizată la adăpostul public de lângă groapa de gunoi a oraşului, unde, potrivit ultimului recensământ, trăiesc 2508 câini. Firma Contact Plus din Bacău a realizat o schelă metalică cu acoperiş, care protejează 86 de boxe din lemn, în care sunt cazaţi şi trăiesc în sistem semi-deschis peste 300 de câini fără stăpân.

Societatea Contact Plus a realizat în ultimile luni o structură metalică de mari dimensiuni, sub care vor fi aşezate 86 de boxe, în care încap lejer peste 300 de câini. Totodată, a fost nivelat terenul, au fost realizate şanţuri de scurgere ale dejecţiilor dar şi alte amenajări. „Este vorba de realizarea unei structuri metalice, cu acoperiş, dar şi alte lucrări de amenajare, incluse într-un contract de 402 mii de lei, atribuit societăţii noastre de Primăria Bacău“, a precizat Radu Lazăr, administratorul Contact Plus din Bacău.

Noua investiţie realizată la Serviciul de Gestionare a Câinilor Fără Stăpân a fost impusă şi de legislaţia din domeniu, care prevede normele de bunăstare obligatorii pentru animalele ţinute în captivitate.


Câinii de la Adăpostul din Bacău trăiesc din donaţii. Mănâncă tone de granule, oase şi resturi de pui, vită, porc şi peşte macrou


Dupa ce sunt strînşi de pe stradă, câinii sunt aduşi în adăpostul public de la Nicolae Bălcescu. Sunt deparazitaţi, sterilizaţi şi hrăniţi cu mâncare diversă, în funcţie de starea de sănătate, dimensiune şi vârstă. Primăria Bacău a cheltuit anul trecut 15 mii de lei pe achiziţia mai multor tone de granule, care încă nu s-au terminat.

În afara structurilor metalice, plătite de la bugetul local, aproape toate amenajările de la adăpostul Primăriei sunt realizate din donaţii. Cuştile din lemn, cele 86 de boxe care vor fi incluse sub acoperişul metalic, vasele de hrană, de apă, toate provin din donaţii.
„Câinii primesc hrana din donaţii, de la firmele partenere, vorbim de tone, zilnic. Hrana este proaspătă şi este însoţită de aviz sanitar veterinar. Pe viitor investiţia asta făcută acum la adăpost va produce bani, prin introducerea adopţiei la distanţă. Conform legii, o parte din câinii din adăpost vor fi cazaţi şi îngrijiţi contra cost. Se va stabili o taxă lunară şi oricine vrea să adopte un câine, va achita această taxă şi ciinele va fi îngrijit, hrănit şi adăpostit la noi. Practic, o parte dintre câini vor produce bani pentru ceilalţi câini“, a declarat Dinu Pâncescu.


Pentru hrănirea celor 2500 de câini, Agricola Internaţional trimite zilnic câte o tonă de carne proaspată şi oase rezultate din abatorizarea cărnii de pui.

„De la Nicbac primim, zilnic, o tonă şi jumătate de resturi de vită şi porc: plămâni, inimă, stomac, ş.a. „Menţionez că toată hrana este însoţită de aviz sanitar veterinar / certificate de conformitate şi este destinată consumului animalelor. Fiecare boxă, în care avem câte o cuşca dublă, este acoperită şi dispune de sistem colectare de dejecţii cât şi de separatoare între boxe pentru ca urina şi fecalele să nu treacă dintr-o boxă în alta. La final, dejecţiile se strâng în fosa septică“, a mai precizat Dinu Pâncescu.


 

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite