„Famiglia” lui Romeo Stavarache: Cum învârtea baronul de Bacău şpăgile prin trusturi de presă „de casă” şi prin şeful fondurilor europene din Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul liberal Romeo Stavarache a reuşit să pună la punct o adevărată reţea de stors ilegal bani de la stat, dar şi de la oameni de afaceri care încheiau contracte cu Primăria Bacău. FOTO: Mediafax
Primarul liberal Romeo Stavarache a reuşit să pună la punct o adevărată reţea de stors ilegal bani de la stat, dar şi de la oameni de afaceri care încheiau contracte cu Primăria Bacău. FOTO: Mediafax

Procurorii DNA l-au reţinut, joi, 26 iunie, pe primarul municipiului Bacău, liberalul Romeo Stavarache, alături de alţi doi apropiaţi ai lui, pentru fapte de corupţie. Aceştia au fost duşi, ulterior, în faţa judecătorilor cu propunere de arestare preventivă. Anchetatorii au explicat în detaliu schema de corupţie implementată la vârful Primăriei Bacău de către Stavarache şi acoliţii săi, Liviu Goian şi Liviu Cenuşă, patroni din mass-media locală.

Primarul municipiului Bacău, liberalul Romeo Stavarache (51 de ani), a fost reţinut, ieri, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Bacău, şi este urmărit penal pentru luare de mită. Alături de edilul-şef, au mai fost reţinuţi Liviu Goian, fratele lui Dorin Goian, fost fotbalist al Stelei, şi Liviu Cenuşă, văr al lui Stavarache. Toţi au fost duşi în regim de urgenţă în faţa judecătorilor cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. 

Procurorii DNA de la Serviciul Teritorial Bacău au arătat că cei trei au luat mită peste 3 milioane de lei, în perioada 2008 - 2011, de la patru oameni de afaceri locali, pentru a le intermedia semnarea unor contracte pe bani publici la Primăria Bacău.

CĂŞUNEANU, PRINS ÎN LANŢUL ŞPĂGILOR
Schema de corupţie a urmat acelaşi model în toate cele cinci cazuri pentru care procurorii au strâns probe. Oamenii de afaceri erau puşi să semneze contracte de sponsorizare a televiziunii locale 1-TV Bacău, deţinută de Liviu Goian, a publicaţiei „Ziarul de Bacău“, patronată de Liviu Cenuşă, şi a Asociaţiei „Top Sport“, administrată de Constantin Apostol, şeful Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est şi cumătru al lui Stavarache.

Cel mai notoriu nume prins în plasa „şpăgii la Stavarache“ este omul de afaceri Costel Căşuneanu. Potrivit DNA, ADRNE a aprobat în 2008 un contract în valoare de 54 de milioane de lei pentru firma SC Asero SRL, deţinută de Căşuneanu. Scopul finanţării a fost construirea în municipiul Bacău a unui „centru financiar şi de management al afacerilor“. Ulterior, Stavarache şi Apostol ar fi condiţionat eliberarea certificatului de urbanism pentru ridicarea clădirii de virarea unor sume de bani în conturile Asociaţiei „Top Sport“ şi a societăţii Ligone International SRL Suceava (n.r. - administrată de Liviu Goian). Căşuneanu, care este şi el urmărit penal în această speţă, pentru dare de mită, a virat către cele două entităţi, în total, 819.245 de lei.

Pe 6 decembrie 2011, DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la concesionarea, în condiţiie nelegale, a sistemului de iluminat public din Bacău. Contractul a fost „prins“ de SC Electroconstrucţia Elco SA Bacău. Şase zile mai târziu, Radu Cosmin Iliuţă, directorul general al Rombet SA Bacău şi fost director al SC Electroconstrucţia Elco SA Bacău, apare ca martor în acest dosar. Iliuţă sesiza că „în perioada 2007-2011, au fost remise numitului Oţetea Toader - şef Serviciu drumuri, reţele şi iluminat din cadrul Primăriei municipiului Bacău diferite sume de bani şi bunuri pentru a confirma şi introduce la plată situaţii de lucrări şi facturi emise de către SC Electroconstrucţia Elco SA Bacău, operatator al serviciului de iluminat public în municipiul Bacău“. Contractul de operare a serviciului de iluminat fusese încheiat în februarie 2003.

MITA CIRCULA PRIN PATRONII PRESEI
„DE CASĂ“ 

Iliuţă a mai semnalat că Rusu Costică, acţionar majoritar la cele două firme, a virat bani periodic, începând cu 2010, în conturile SC Ligone International SRL Suceava, în baza unei înţelegeri cu Romeo Stavarache. Viramentele erau stabilite în baza unei „punctaj pe stâlp“, convenit între Iliuţă şi Liviu Goian (foto dreapta). Taxa lunară pe fiecare stâlp la care se executau lucrări de mententanţă era de 18 euro.

goianbacau

Pe 21 decembrie 2011, omul de afaceri băcăuan Costică Rusu apare şi el cu declaraţii în dosar, în calitate de denunţător. Rusu a mărturisit că, în cursul anului 2007, Romeo Stavarache i-a pretins drept mită suma de 18 euro pe stâlp, în vederea continuării derulării contractului. Rusu vira periodic banii, iniţial în conturile firmei care deţinea „Ziarul de Bacău“ - SC Duoco SRL Bacău şi SC SSC Invest SRL Bacău. Persoana cu care Rusu ţinea evidenţa şpăgii era Liviu Cenuşă, patronul „Ziarului de Bacău“.

Ulterior, mita a fost mutată pe firma SC Ligone International SRL Suceava, aflată în spatele televiziunii 1-TV Bacău. În final, în intervalul martie 2008 - octombrie 2011, Rusu ar fi dat şpagă 810.670 de lei. Stavarache i-a pretins 50% din totalul sumei decontate de primărie, de 38 de euro pentru fiecare stâlp întreţinut.Pe 12 decembrie 2013, omul de afaceri băcăuan Viorel Rusu a venit şi el cu un denunţ la DNA. Administrator al firmelor SC Conextrust SA Bacău şi SC Rustrans SRL Bacău, Rusu a semnat cu Primăria, în 2009, un contract de lucrări tehnico-edilitare, pentru care spune că a plătit şpagă 150.000 de lei. Ulterior, Rusu „l-a convins“ pe Stavarache să preia în administrarea primăriei un bloc ANL cu 45 de locuinţe.

Omul de afaceri construise blocul cu 2,68 de milioane de euro, bani veniţi de la Agenţia Naţională pentru Locuinţe Bucureşti. „Capacul“ lui Stavarache ar fi fost de 10% din valoarea contractului de antrepriză generală, adică 1,26 de milioane de lei, bani viraţi de Rusu în contul societăţilor enunţate anterior. „Ce-am avut de spus, am spus la DNA. Nu vreau să influenţez ancheta în niciun fel“, a spus Rusu.

PIONUL PRIMARULUI: ŞEFUL BANILOR UE 
Al treilea denunţător din dosarul „mită la Stavarache“ a fost omul de afaceri Constantin Şoşu, asociat şi unic administrator al SC Soma SRL Bacău, firmă care a obţinut contractul de salubrizare a municipiului Bacău. Pe 13 iunie 2014, Şoşu a reclamat la DNA că, în 2010 şi 2011, Stavarache i-a cerut să încheie două contracte de sponsorizare, în valoare de 30.000 de lei şi 40.000 de lei cu firma Ligone International SRL Suceava.

Constantin Apostol, despre care Viorel Rusu susţine că a intermediat inclusiv şpaga în cazul său, este urmărit penal, în stare de libertate, pentru complicitate la luare de mită. „Nu comentez. Nu am în faţă nicio hârtie. Nu ştiu despre ce este vorba şi, de aceea, nu vreau să dau nicio declaraţie“, a spus şeful fondurilor europene pe Moldova. ;

POSTACI, ZIAR ŞI TELEVIZIUNE DE PROPAGANDĂ
Liviu Goian şi Liviu Cenuşă, cei doi patroni de presă locală din Bacău, care au fost reţinuţi ieri, odată cu Romeo Stavarache, sunt abonaţi la finanţări nerambursabile de la Primăria Bacău, pentru susţinerea afacerilor din media. Liviu Goian, preşedinte al Asociaţiei Sport Club Bacău, a primit milioane de lei pentru  finanţarea Sport Club Bacău, echipă de fotbal aflată în a doua ligă. Totodată, an de an, televiziunea 1 Tv Bacău, deţinută de acelaşi om de afaceri liberal, a primit diferite contracte publice prin intermediul municipalităţii.

„Ziarul de Bacău“, deţinut de Liviu Cenuşă, a primit finanţări de peste 1 milion de lei în ultimii patru ani, de fiecare dată prin încredinţare directă. Banii au fost alocaţi atât firmei SCC Invest SRL, cât şi societăţii care editează publicaţia amintită, SC Duoco SRL. Romeo Stavarache a fost atent şi cu jurnaliştii apropiaţi intereselor de partid. Deşi Primăria Bacău are un departament de relaţii cu mass-media, unde sunt angajate trei persoane, a alocat un contract de monitorizare media către firma G&P Advertising. Numai în 2011, valoarea acestui contract a fost de 53.000 de lei.

Aceeaşi firmă a câştigat mai multe contracte de publicitate, la proiecte cu finanţare europeană, alocate de Primărie, dar şi de Consiliul Judeţean Bacău. Florin Popescu, unul dintre cei doi angajaţi ai firmei, deţine un blog unde postează, zilnic, articole defăimătoare la adresa adversarilor politici ai lui Romeo Stavarache. Din acest motiv, a pierdut două procese de calomnie, unul cu fostul primar, Dumitru Sechelariu, dar şi unul cu un jurnalist. Mai mult, în urmă cu doi ani, blogger-ul a devenit directorul „Ziarului de Bacău“, controlat de verişorului primarului Stavarache. 

MAREA „FAMIGLIE“ A LUI ROMEO STAVARACHE 
Arestările de ieri vin după zeci de scandaluri de corupţie, în care au fost implicată familia primarului Bacăului, dar şi apropiaţii acesteia. Romeo Stavarache ajunge în arest după 10 ani petrecuţi la cârma municipalităţii, după ce l-a învins în alegerile din 2004 pe Dumitru Sechelariu.

În acest interval, a numit în funcţii-cheie oameni de încredere, din rândul familiei sau a tinerilor liberali. Marius Stănilă, fratele soţiei lui Romeo Stavarache, Ana Stavarache, execută acum un an şi patru luni de închisoare, după ce a fost condamnat definitiv pe 14 mai 2014 pentru şantaj. Stănilă a fost numit director la CET Bacău în 2006, funcţie pe care a ocupat-o până aproape de a ajunge după gratii. De pe această poziţie i-a ameninţat pe administratorii pistei de karting din Bacău, realizare a lui Dumitru Sechelariu, că nu le mai prelungeşte contractul de furnizare a energiei electrice. Stănilă a condiţionat parafarea unui nou contract de încetarea de către ziarul „Deşteptarea“ (n.r. – publicaţie controlată de familia fostului primar Sechelariu) a seriei de articole defăimătoare la adresa cumnatului Stavarache.

Numele lui Marius Stănilă (foto dreapta) a fost implicat, de-a lungul timpului, şi în alte scandaluri, legate de achiziţionarea unor produse pentru CET Bacău. În 2006, cumnatul lui Stavarache s-a ales cu o plângere penală la DNA, legată de achiziţionarea unui grup de cogenerare nou pentru centrală, de la firma germană MW Zander. Potrivit reclamaţiei la DNA, Stănilă ar fi cerut şpagă 30.000 de euro pentru a-şi premia colegii şi ar fi fost într-o excursie în Tenerife împreună cu consultantul firmei furnizoare.

mariusstanila

Un al doilea grup de cogenerare a fost cumpărat de Stănilă în 2012, la un preţ de 23 de milioane de euro, de la consorţiul Elsaco-Branpis. Atât conducerea Elsaco, cât şi cea a firmei Branpis au legături de prietenie directe cu Romeo Stavarache. Mihai Voineagu, fostul director Elsaco Electronics, a fost coleg de facultate cu primarul, iar firma Branpis a fost fondată şi este în continuare controlată de Răzvan Găină, impus de primarul băcăuan director al Companiei Regionale de Apă (CRAB) Bacău.

Deşi plângerile şi denunţurile s-au adunat în teancuri pe masa procurorilor băcăuani, edilul Romeo Stavarache, dar şi apropiaţii au primit, în mai multe situaţii, NUP, fără efectuarea unor minime cerecetări asupra cheltuirii banilor publici sau a atribuirii unor contracte. Numele „famigliei“ lui Romeo Stavarache este legat şi de tranzacţii imobiliare, realizate în beneficiul clientelei de partid a PNL Bacău. După ce a lăsat Ştrandul Tineretului să se degradeze, motivând că nu există resurse pentru a-l reabilita, acesta a fost scos la licitaţie, în august 2006. Procedura a fost câştigată de liberalul Gică Vlăsie, care a participat cu două firme la licitaţie, singurele cu oferte acceptate. Primăria Bacău i-a concesionat acestuia 3,5 hectare pe 25 de ani, cu drept de preemţiune, la preţul de 50.000 de lei/an, într-o zonă subcentrală a oraşului Bacău. Un alt scandal în care a fost implicat Stavarache s-a referit la înstrăinarea unor terenuri care aparţineau statului român, administrate de Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual. Reprezentanţii sindicatului i-au făcut în 2009 o plângere penală primarului Stavarache, la DNA Bacău, pentru un prejudiciu de 2 milioane de euro.

Constantin Apostol (ultimul din foto dreapta), directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord Est (ADRNE), are o prietenie de peste 20 de ani cu Romeo Stavarache. Tot de atunci, cei doi îşi împart banii şi funcţiile. În 1996, Apostol a candidat la Primăria Bacău, iar şef de campanie i-a fost Romeo Stavarache, atunci, ambii la PDSR. Un an mai târziu, Apostol i-a botezat o fată viitorului edil al Bacăului.

cenusabacau

După ce Romeo Stavarache a ajuns primar, prietenia între cumetri a devenit şi mai strânsă. Municipalitatea a primit numeroase finanţări cu fonduri europene. Ulterior anului 2004, Constantin Apostol a înfiinţat Asociaţia „Top Sport“, care a fost finanţată, în ultimii şase ani, cu peste 27 de milioane de lei din bugetul local. Constantin Apostol, preşedintele asociaţiei, a acţionat ca un impresar cu bani publici al echipei de handbal masculin Ştiinţa Municipal Bacău, în contul căreia, potrivit DNA, s-au adunat şpăgile cerute de Romeo Stavarache pentru diverse contracte. Constantin Apostol a ajuns inclupat în primul dosar în urmă cu doi ani, pentru fals şi abuz în funcţie. El a acordat o finanţare europeană ilegală, de 162.740 de euro, soţiei deputatului liberal Lucian Ciubotaru. Apostol fost condamnat în martie 2014 la 2 ani de închisoare cu suspendare.

Vărul lui Stavarache, Liviu Cenuşă (cel din dreapta primarului Stavarache, foto sus), a preluat „Ziarul de Bacău“ în 2007, de la omul de afaceri Constantin Şoşu, menţionat ca denunţător de către procurorii DNA. Cenuşă, sucevean la origine, se ocupa, până atunci, de comerţul cu amănuntul în bazarul de Suceava. Vărul lui Stavarache a devenit acţionar majoritar al firmelor care administrează publicaţia ca urmare a presiunilor primarului la adresa lui Şoşu, deţinător al contractului de salubrizare a Bacăului. Liviu Goian, şi el născut la Suceava şi prieten cu Cenuşă, a jucat fotbal spre finalul carierei la Selena Bacău. Televiziunea 1-TV Bacău, controlată de Goian, a fost înfiinţată tot în 2007. 

DNA, „moartă“ la Bacău până în ianuarie 2014
Acuzaţiile de corupţie aduse lui Romeo Stavarache au fost soluţionate, până de curând, de fiecare dată cu neînceperea urmăririi penale. Fostul procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Bacău, Manuel Humulescu, care a condus instituţia din octombrie 2007 până în ianuarie 2014, a ajuns la Bacău de pe funcţia de şef al Corpului de Control al ministrului liberal al Justiţiei, Tudor Chiuariu.

Cele mai răsunătoare cazuri în mandatul lui Humulescu au fost cele legate de şpaga pentru obţinerea Bacalaureatului la un liceu din Podul Turcului, dar şi de trimiterea în judecată a şefului Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord Est, Constantin Apostol şi a Gabrielei Ciubotaru, soţia deputatului Lucian Ciubotaru. De la începutul acestui an, conducerea DNA a fost preluată de procurorul Cornelia Hrincescu. Pe 3 aprilie, Romeo Stavarache a fost trimis în judecată pentru tentativă de abuz în funcţie, iar acum a fost reţinut pentru infracţiuni grave de corupţie.

Vă mai recomandăm:

„Bacău. Acasă la creştini“. Campanie electorală facută cu bani publici, sub sutana Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Primăria Bacău a finanţat cu 385 de mii de lei cartea „Bacău. Acasă la creştini“, realizată în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului. Lucrarea, care conţine pozele bisericilor din oraş, cu o scurtă descriere, va intra curând în casele băcăuanilor.  Romeo Stavarache are dedicate mai multe pagini în cartea Arhiepiscopiei iar în 2012 şi-a făcut campanie cu cartea şi sloganul „Bacău. Acasă“.

Romeo Stavarache şi Asociaţia Top Sport Bacău, cercetaţi penal de DNA pentru finanţări de milioane de euro. Romeo Stavarache este cercetat penal de Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru abuz în serviciu în formă calificată, pentru finanţarea Asociaţiei Top Sport Bacău. În luna martie, Parchetul Judecătoriei Bacău a considerat că vechea soluţie dată de NUP, a fost ilegală, fără fundament şi a dispus începerea cercetărilor penale.  În acelaşi dosar mai sunt cercetaţi senatorul Dragoş Luchian, fost viceprimar şi secretarul Ovidiu Popovici.


Percheziţii ale procurorilor DNA la Primăria Bacău şi la domiciliul unor oameni de afaceri apropiaţi lui Romeo Stavarache. În Bacău  au avut loc mai multe percheziţii dispuse de Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Bacău. Au fost vizate Primăria Bacău, sediul unui ziar şi a unei televiziuni locale, dar şi firmele afaceriştilor Liviu Goian şi Liviu Cenuşă, verişorul lui Romeo Stavarache. Surse din rândul avocaţilor afirmă că procurorii ar fi deschis un dosar de corupţie, pentru deturnarea mai multor milioane de euro.

Cumnatul primarului din Bacău, condamnat definitiv la închisoare cu executare pentru şantaj. Marius Ion Stănilă, fostul director de marketing al CET Bacău şi totodată cumnatul primarului Romeo Stavarache a fost condamnat definitiv la un an şi patru luni de închisoare cu executare, pentru infracţiuni de şantaj şi abuz în serviciu.

Baronii Bacăului. Romeo Stavarache şi Dragoş Benea conduc autoritar municipiul şi judeţul Bacău de 10 ani. Atât primarul municipiului Bacău, Romeo Stavarache, cât şi preşedintele Consiliului Judeţean Bacău, Dragoş Benea, se află la al treilea mandat. Din punct de vedere politic şi administrativ, cei doi lideri şi-au împărţit demult sferele de influenţă. Primarul Bacăului a fost lăsat să aibă o organizaţie puternică PNL, în municipiu, iar Dragoş Benea, în judeţ.


 

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite