FOTO Tabără pentru tinerii din Bacău, aflaţi în situaţie de dificultate, printr-un proiect finanţat cu fonduri norvegiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tabără pentru tinerii aflaţi în situaţie de risc, la Durău, plătită din banii norvegienilor
Tabără pentru tinerii aflaţi în situaţie de risc, la Durău, plătită din banii norvegienilor

200 de elevi, cu vârste cuprinse între 16 şi 19 ani, proveniţi din familii cu venituri reduse din judeţul Bacău au beneficiat în perioada 8-13 februarie de o excursie la Durau. Întreg sejurul a fost organizat de Direcţia pentru Protecţia Copilului şi Asistenţă Socială, în cadrul proiectului „Centrul de resurse pentru tinerii în situaţii de risc, finanţat prin fonduri norvegiene.

„Tineri pentru tineri“ este numele taberei care a avut loc la mijlocul lunii februarie, la Durau. 200 de elevi şi 20 de însoţitori au petrecut cinci zile la Hotelul Bradul şi la Casa Pelerinului din Durău. Sejurul a fost achitat dintr-un grant norvegian, în cadrul proiectului „Centrul de resurse pentru tinerii în situaţii de risc“, în valoare de 920 818 de lei. „Am încercat să le oferim un program cât mai complex, atât educativ, cât şi de relaxare. Au mers la mănăstire, cu ghid, au văzut Muzeul Zooetnografic, au participat la ateliere de formare, la sesiuni de comunicări despre Muntele Ceahlău şi au fost implicaţi în diverse jocuri. Am vrut să-i învăţăm să schieze, dar din păcate zăpada a fost puţină pe pârtie“, a precizat Dumitru Nănescu, administratorul unei companii de turism, care a pus la punct întreaga excursie. Întreaga tabără a costat 140 de mii de lei, sumă 100% nerambursabilă, acoperită prin fonduri norvegiene. Selectarea copiilor s-a făcut din baza de date a DGASPC Bacău, în urma anchetelor sociale făcute în comunele judeţului. „Pentru mulţi dintre ei, asta a fost prima ieşire într-o excursie din viaţa lor. Sperăm că continuăm acest proiect şi să avem susţinerea financiară pentru organizarea unei noi tabere. Petrecerea timpului în natură, drumeţiile, buna dispoziţie, comunicarea şi activităţile de cunoaştere inter şi intrapersonale au constituit obiectivele principale ale Taberei tematice - Durău 2016. S-au închegat prietenii noi, s-au acumulat cunoştinţe despre masivul Ceahlău şi legendele sale şi nu în ultimul rând s-a învăţat despre respectul care trebuie acordat muntelui“, a precizat Mihai Buganu, specialist în cadrul DGASPC, coordonator al programului. 

Proiectul „Centrul de resurse pentru tinerii în situaţii de risc“

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bacău a lansat proiectul „Centrul de resurse pentru tinerii în situaţii de risc“  pe 13 mai 2015, care beneficiază de o finanţare prin Granturile SEE 2009-2014, administrate de Fondul Român de Dezvoltare Socială. Proiectul este implementat în cadrul Apelului – SINERGII PENTRU VIITOR – Tineri în situaţii de risc, din cadrul Programului RO10-”Copii şi tineri aflaţi în situaţii de risc şi iniţiative locale şi regionale pentru reducerea inegalităţilor naţionale şi pentru promovarea incluziunii sociale”.

„Obiectivele proiectului sunt înfiinţarea unui Centru de resurse pentru tineri în situaţii de risc în cadrul DGASPC Bacău, care să vină în sprijinul unui număr de cel puţin 1000 de tineri în perioada de implementare din care 182 de tineri vor constitui grupul ţintă principal.  140 tineri vor participa la 10 ateliere tematice  în vederea integrării/reintegrării sociale şi vor beneficia totodată de servicii de informare, evaluare, orientare profesională, promovare, dezvoltare personală,  42 de tineri vor beneficia de cursuri de calificare /recalificare , informare, evaluare, orientare profesională, promovare, acompaniere, consiliere şi sprijin pre- si/sau post-angajare, dezvoltare personală şi profesională; 818 tineri vor fi informaţi, evaluaţi, orientaţi profesional şi promovaţi pe platforma web“, se arată într-un comunicat al DGASPC.                                                                                                                                                             

Valoarea totală a proiectului este de: 920 818 de lei, din care cofinanţare publică din fonduri locale, doar 138 122 de lei. Ultimile activităţi se vor încheia la sfârşitul lunii aprilie. Judeţul Bacău şi comunităţile defavorizate au beneficiat în ultimii ani de mai multe finanţări prin granturi norvegiene. O parte din ele au fost derulate de Fundaţia de Sprijin Comunitar (FSC) mai ales în comunele sărace din estul judeţului cum ar fi Stănişeşti sau Vultureni. 

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite