Cum scăpăm de insomnie fără medicamente. „Cel mai important lucru este să căutăm cauza“. Cinci tehnici recomandate de specialişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Termenul de ”insomnie” este unul destul de des întâlnit în zilele noastre, când oamenii trăiesc cu viteză sporită. Traiul liniştit şi tihnit nu mai este de actualitate în societatea de azi, iar stresul zilnic conduce, aproape sigur, la insomnie.

Psihologii spun că primul lucru pe care trebuie să-l facem atunci când ne ocoleşte somnul sau când, deşi credem că am dormit toată noaptea, ne trezim parcă mai obosiţi decât ne-am culcat, este acela să stablim cauzele insomniei.

”Cel mai important lucru este să căutam cauza insomniei. Aceasta poate fi efectul secundar al unei afecţiuni de natură medicală, biologică, precum boli cardiovasculare sau de nutriţie – diabet - ori menopauză. De asemenea, poate fi dată de disfuncţii ale glandelor endocrine”, explică psihologul clinician Dana Crişan. De asemenea, mai arată ea, insomiile sunt diferite în funcţie de cauze: insomnia dată de anxietate diferă de cea dată de depresie ori de surmenaj etc. ”Dacă nu este nicio cauză biologică şi persoana este clinic sănătoasă, atunci, pentru a reduce dificultăţile de adormire este suficient să impunem un program înainte de culcare, un gen de ”ritual” care va ajuta la instalarea somului”, mai explică psihologul.

1. Nu faceţi exerciţii fizice înainte de culcare. Psihologul clinician Dana Crişan spune că efortul fizic înainte de culcare nu va ajuta în niciun caz la inducerea somului.

2. Nu mâncaţi cu cel puţin două ore înainte de culcare. Nici culcarea cu stomavul plin, mai arată ea, nu ajută, ba din contră, chiar şi în cazul în care persoana va adormi, dacă a consumat alimente grele înainte de culcare nu va avea un somn odihnitor.

3. ”Ritualul” înainte de culcare: ”Este bine ca înainte de culcare să ne obişnuim cu anumite activităţi relaxante precum o baie cu spumă, apoi o carte lejeră sau un film lejer, muzică liniştitoare”, mai arată psihologul. Această metodă se aplică şi la copii, însă la cei mici este recomandat să fie obişnuiţi cu acest ”ritual” înainte de culcare precum c baie, apoi îmbrăcarea în pijamale şi o poveste citită cu glas redus, cu lumină slabă. Aceste activităţi repetate cu care se va obişnui cel mic îi vor induce somnul. 

4. Tehnici de relaxare progresivă Jacobson. Acest tip de relaxare are drept scop reducerea sau eliminarea tensiunilor psihice prin descărcarea tensiunii acumulate în muşchi. Tonusul muscular scăzut conduce la relaxare fizică şi implicit relaxarea psihică.

5. Tehnici de imagistică mentală. ”Vizualizăm imagini relaxante cum sunt marea sau muntel sau un colţ de natură”, mai expică psihologul, lucru care ne poate induce o stare de relaxare.

În niciun caz, mai arată ea, alcoolul, tutunul sau cafeaua cosumate înainte de culcare nu vor fi de ajutor, tocmai de aceea, aceastea trebuie evitate.

Mai puteţi citi:

 
Ce facem când bebeluşul se îneacă cu alimente. Cum intervenim pentru eliberarea de urgenţă a căilor aeriene

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite