Executarea silită a Prefecturii Maramureş, anulată în instanţă. Conflictul priveşte retrocedarea a 17.000 de hectare de pădure

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prefectura Maramureş    Foto: Adevăru
Prefectura Maramureş    Foto: Adevăru

Instanţa a anulat executarea silită a Prefecturii Maramureş, în urma conflictului pe care îl are în instanţă cu Composesoratul Borşa. În august a fost nevoie de intervenţia jandarmilor, după ce un executor şi un avocat au fost opriţi să intre în instituţie pentru a pune în aplicare executarea silită.

Scandalul dintre Prefectura Maramureş şi Composesoratul Borşa privind retrocedarea a 17.000 de hectare de pădure a luat, ieri, o nouă turnură, după ce instanţa a hotărât anularea executării silite a instituţiei. „(...)Dispune anularea executării silite (...) dată de Judecătoria Năsăud (...). Respinge cererea de suspendare a executării silite formulată de I. P. Maramureş – C.j. p. s. d. de p. p. a. t. Maramureş, ca lipsită de obiect. Menţine celelalte dispoziţii ale Sentinţei Civile nr. 6767/01.09.2017 atacată, care nu sunt contrare prezentei decizii. Fără cheltuieli de judecată în apel”, se arată în Hotărârea instaţei.

Scandalul dintre Insitituţia Prefectului Maramureş şi Composesoratul Borşa este unul mai vechi şi se referă la o retrocedare a unei suprafeţe de 17.000 de hectare de pădure, pe care Composesoratul Borşa a câştigat-o în instanţă, retrocedare a cărei legalităţi a fost contestată de către Primări Borşa. Punerea în posesie nu a mai avut loc, astfel, Compsesoratul Borşa s-a îndreptat împotriva Prefecturii, instituţiei care trebuie să supravegheze respectarea şi punerea în aplicare a legii. Astfel, în august, reprezentanţi Composesoratului s-au prezentat la Prefectură cu un executor judecătoresc şi un avocat, numai că li s-a interzis accesul în instituţie, pe motiv că dosarul se afla încă pe rolul instanţei. A fost nevoie, atunci, de intervenţia jandarmilor pentru a restabili ordinea. Prefectura a anunţat, atunci, că procesul este încă pe rolul insanţei şi că este ilegală executarea silită. Ei s-au adresat, atunci, instanţei, care acum a anulat executarea silită.

Retrocedare contestată

Retrocedarea celor 17.000 de hectare de pădure la Borşa a fost contestată, primarul a arătat, la momentul scandalului din august că, niciodată, Composesoratul Borşa, nu a avut o asemenea suprafaţă de pădure şi că retrocesarea a fost ilegală. Ba, mai mult, el a spus atunci că există şi un denunţ penal pe numele preşedintelui Asociaţiei Composesorale Borşa, pentru că s-ar fi folosit documente false la obţinerea suprafeţei impresionante de pădure. „Şi noi suntem cu o cerere de suspendare în instanţă, dar ei (composesoratul) fac un abuz încercând să pună sechestru (privind executarea silită a Prefecturii din august, n.r.), până când procesul nu este finalizat. Există o sentinţă prin care instituţia este obligată să plătească 1.000 de lei pe zi până la punerea în posesie a celor 17.000 de hectare, s-au pus o dată în posesie, în urmă cu 11 ani, dar nu ştiu ce s-a întîmplat atunci şi de ce nu s-au preluat atunci pădurile. Cei care erau la vremea respectivă în funcţie spun că au refuzat să semneze un contract de administrare a pădurii cu o societate specializată, mai exact cu un ocol silvic, iar din cauza aceea, nu s-a dus la îndeplinire sentinţa respectivă”, spunea atunci primarul oraşului Borşa, Sorin Ion Timiş. „Din actele originale pe care eu le deţin la primărie, Composesoratul Borşa n-a avut niciodată 17.000 de hectare, nici din registrul agricol. A avut 6.058 de hectare. Cererea pe care au făcut-o ei în urmă cu 14 ani a fost pentru 11.000 de hectare, dar, de ce s-a dat sentinţa pe 17.000, noi nu ştim”, a mai precizat Sorin Ion Timiş în august, când s-a încercat executarea silită a Prefecturii.

Mai puteţi citi:

Scandal la Prefectura Maramureş. A fost nevoie de intervenţia jandarmilor pentru a calma spiritele

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite