Experienţe unice la Tabăra de arheologie. Copiii au învăţat tainele meşteşugurilor antice, dar şi a cercetărilor arheologice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii au probat replici ale unor costume militare si civile antice  Foto: MJIA
Copiii au probat replici ale unor costume militare si civile antice  Foto: MJIA

Prima ediţie a Taberei de arheologie experimentală pentru copii s-a încheiat în urmă cu câteva zile. Evenimentul s-a desfăşurat în mai multe locaţii şi a avut 40 de participanţi de la Şcoala Gimnazială 149 din Bucureşti. Elevii au avut parte de activităţi din cele mai diverse, au ţesut, au olărit şi au învăţat cum s confecţioneze cămăşi din zale.

Prima zi de activităţi a fost dedicată atelierului “Micul Arheolog”. Copii, însoţiţi de patru profesori şi cinci arheologi au desfăşurat timp de o zi, la situl arheologic de la Bozânta Mică-Grind, activităţi specifice muncii de arheolog. ”Le-au fost prezentate, iar apoi au experimentat ei înşişi metodele prin care se identifică, cercetează şi documentează un şantier arheologic,  acţiunea de cercetare de suprafaţă, sondajul arheologic şi cercetarea sistematică, documentarea prin fotografie şi desen arheologic, conservarea şi depozitarea materialelor descoperite”, arată Viorel Rusu, directorul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş.  

arheologie1

A doua zi a fost dedicată ceramicii lucrate cu mâna şi la roata olarului. ”Ziua a debutat printr-o vizită la sediul Muzeului de Istorie şi Arheologie Maramureş unde au fost vizitate expoziţiile de bază ale muzeului. În acest fel elevii beneficiind de un ghidaj specializat, au putut vedea unde ajung piesele ceramice descoperite pe un şantier arheologic şi s-au familiarizat cu diferite civilizaţii ale antichităţii. După o scurtă prezentare despre tehnicile de modelare, decorare şi arderea ceramicii lucrate cu mâna şi la roată, pe şantierul arheologic de la Bozânta Mică, elevii, împărţiţi în două grupe au reuşit să modeleze forme ceramice lucrate la roată, imitaţii după cele găsite pe şantierul arheologic şi au confecţionat măşti la atelierul de modelat din lut”, a mai subliniat directorul muzeului.

Atelierul de ţestut la război vertical după  model antic s-a desfăşurat în ce-a de a treia zi de activităţi, la sediul Muzeului şi a implicat o incursiune în istoriea firului de lână de la lâna de la oaie până la cămaşa finită. ”Au fost explicate toate metodele de producere, preparare, prelucrare a firului de lână, apoi elevii au avut ocazia să testeze lucrul la patru războaie de ţesut manual de tip antic, vertical. În paralel s-a desfăşurat şi atelierul de lucru de confecţionat o cămaşă de zale din fier şi de probare a unor replici a costumelor militare şi civile antice”, mai arată el.

arheologie4

Tot cu această ocazie, la sediul Muzeului a fost vernisată o expoziţie temporară ce va rămâne deschisă până în 7 august. În cadrul expoziţiei sunt prezentate, în trei vitrine, piesele realizate de elevi în cadrul atelierelor de ceramică lucrată la roata şi modelaj în lut, de cusut, ţesut şi împletit. Sunt expuse de asemenea şi cele patru războaie de ţesut verticale folosite de elevi, atelierul de confecţionat cămaşă de zale din fier, precum şi piesele de armament prezentate şi probate în timpul taberei.

Scopul acestei tabere a fost de a oferi participanţilor - elevi de gimnaziu şi profesori - posibilitatea să descopere tainele unor civilizaţii ce au existat în antichitate pe teritoriul actualului judeţ Maramureş, să participe activ la  activităţile de pe un şantier arheologic şi să se iniţieze în diferite tehnici şi meşteşuguri specifice prin intermediul unor ateliere de arheologie experimentală şi alte activităţi  prin care elevii să îşi însuşească cunoşinţe despre arheologie şi istoria locală. Ativităţile au avut loc în perioada 19-25 iulie, în staţiunea Şuior, la situl arheologic de la Bozânta Mică – Grind şi la sediul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş. Tabăra a fost organizată de Raio Press (Bucureşti) în colaborare cu Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş (Baia Mare) şi Asociaţia Culturală Omnis Barbaria (Satu Mare) şi a fost inclusă în cadrul Proiectului Educaţional Internaţional „DISCOVERY-DESCOPERĂ LUMEA!”.

Mai puteti citi:

Cum a fost judecat un nobil acuzat de omor, în secolul XVI, şi relaţiile tensionate dintre maramureşeni şi bistriţeni – documente

Puterile nebănuite ale pietrelor şi ale mineralelor. Ametistul este recomandat pentru cei care vor să ţină departe prietenii făţarnici

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite