FOTO Majoritatea castelelor din Maramureş au fost date uitării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cel mai degradat castel din Maramureş este cel din Pribileşti
Cel mai degradat castel din Maramureş este cel din Pribileşti

În Maramureş există nu mai puţin de patru castele, care mai de care impunătoare şi cu poveşti istorice frumoase. Chiar dacă majoritatea ar putea deveni puncte de atracţie pentru turişti, clădirile care aparţin de Consiliul Judeţean nu au fost reabilitate de zeci de ani şi nici cele private nu au o viaţă prea bună. Un singur castel a fost renovat în ultimii ani, fiind unul dintre cele mai vizitate puncte din judeţ.

Două dintre cele mai degradate castele din Maramureş sunt cele din Pribileşti şi  Castelul Apaffi din Coştiui. Construit în urmă cu aproximativ 300 de ani, Castelul Teleki Geza se află într-o stare avansată de degradare. Chiar dacă în urmă cu aproximativ şase ani, castelul a fost cumpărat de un urmaş alş familiei Teleki, acesta arătând că imobilul din comuna Pribileşti va fi reabilitat, nici până în ziua de astăzi nu s-a întâmplat nimic. Astfel, castelul este doar o ruină, iar nimeni nu poate interveni pentru reabilitarea sa. Castelul a fost construit în secolul al XVIII-lea, fiind utilizat ca reşedinţă a familiei nobiliare maghiare Teleki. Imobilul a fost folosit ca reşedinţă de vară de către nobilul Teleki Geza. În anul 1897 castelul a fost supraetajat şi modernizat în stil eclectic, iar până la finele celui de-Al Doilea Război Mondial, a rămas în administrarea contelui Teleki Pál (1879-1941) şi urmaşilor acestuia.

În ceea ce priveşte castelul Apafii, din satul Coştiui, acesta apare pe lista de inventar a comunei Coştiui, însă autorităţile judeţene nu s-au implicat foarte mult în reabilitarea sa. Din fericire, în acest imobil se desfăşoară cursurile şcolii din localitate, astfel că de-a lungul anilor, castelul a mai suportat mici retuşuri din banii sătenilor. Construit la finele secolului XVII, din clădirea originală au mai rămas doar subsolul şi o cameră, restul suferind modificări de-a lungul anilor. De-a lungul vremii, castelul a fost folosit drept castel de vânătoare, închisoare şi reşedinţă a familiilor care au deţinut minele de sare de la Coştiui.  

Alte două castele cu un trecut puţin mai fericit sunt cele din Gârdani şi din Satulung. După ce ani buni de zile Castelul Blomberg a aparţinut Consiliului Judeţean Maramureş, în urmă cu trei ani acesta a trecut în visteria unui nepot de-al baronului Blomberg. Imobilul arată destul de bine, având în vedere că şi acesta a funcţionat drept unitate de învăţământ până nu de mult, şi oamenii au investit diferite sume de bani pentru reabilitarea sa. Castelul din comuna Gârdani  a fost construit de contele Blomberg, lucrările fiind finalizate în jurul anilor 1820. În timpul celui de-al doilea Război Mondial, familia contelui părăseşte România iar castelul este transferat în patrimoniul judeţului, fiind transformat în scoală.    

Singurul castel din Maramureş care se află într-o stare impecabilă este cel din Satulung. Castelul Teleki  a aparţinut familiei nobiliare transilvane şi a fost construit iniţial de Teleki Mihaly, între anii 1740-1780. Actuala formă a castelului a fost creată în jurul anilor 1890, sub atenta îndrumare a lui Teleki Geza. În 1949, castelul a fost naţionalizat având diferite întrebuinţări de-a lungul anilor. Lăsat în paragină timp de mai multe decenii, castelul Teleki din Satulung a fost cumpărat de către un afacerist maramureşean care a restaurat integral clădirea. 

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite