Povestea unui băieţel care a supravieţuit miraculos, după ce a fost declarat mort la naştere. O asistentă a observat după opt ore că se mişcă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ionuţ, un copil din Maramureş, este cu adevărat un miracol pentru părinţii lui. Băieţelul are acum 10 ani, însă la naştere a fost declarat mort. Medicii au şi emis foaia de deces, când, după aproape opt ore, o asistentă a observat că se mişcă. Aceste ore fără oxigen i-au lăsat sechele.

Mama copilului spune că totul a început cu un certificat de deces, o dramă nesfârşită încheiată după opt ore, când o asistentă ar fi remarcat că de fapt copilul a fost lipsit de oxigen, dar nu a murit. „I-au spus soţului meu să se pregătească de înmormântare, să ia sicriu, că nu are nicio şansă, că s-a născut mort. Nici nu i-au acordat primul ajutor, au zis că nu au pentru ce. Scorul APGAR a fost zero. Copilul era, de fapt, în comă şi a stat aşa aproape opt ore”, spune Ilenuca Dobroschi, mama lui, care a aflat mai târziu ce a produs această tragedie la naştere. 

„Am ajuns la spitalul din Sighet cu dureri, însă medicul a spus că e prematur şi mi s-au făcut injecţii pentru oprirea durerilor. Din cauza asta, copilul s-a asfixiat, s-a născut în comă, iar medicii au crezut că e mort, aşa că nu i-au acordat primul ajutor. Au emis şi certificatul constatator al decesului. După câteva ore, a intrat o asistentă şi a văzut că el îşi mişca degeţelele. Apoi l-au pus în incubator, l-au intubat, alimentat prin sondă”, povesteşte mama lui, Ilenuca Dobroschi. Astfel, mama şi copilul au rămas în spital până la şase săptămâni, iar diagnosticul ar fi fost pus greşit, encefalopatie infantilă, în termeni populari, lipsa unei părţi din creier. Dar n-a fost aşa. „Am plecat de la Sighet la Cluj, acolo i s-au făcut investigaţii şi i s-a pus diagnosticul de paralizie cerebrală şi tetrapareză spastică”, mai spune mama lui.

Din cauza faptului că a fost atâtea ore neoxigenat, creierul lui Ionuţ a suferit leziuni care i-au lăsat sechele pe tot restul vieţii, care îl fac acum dependent de terapiile recuperatorii. Mama lui povesteşte că problemele au început să apară doar la naştere, deşi, în tipul sarcinii, totul a decurs normal.

Despre gravitatea diagnosticului, Ilenuca avea să afle mai târziu. „Nu am ştiut ce înseamnă asta. Când am plecat la Cluj m-am gândit că mă duc şi stau cu el internată, îi face tratament ca şi la o răceală şi vin cu el acasă. Nu ştiam ce înseamnă paralizie cerebrală”, îşi mai aminteşte Ilenuca. Avea să afle în scurt timp că are un copil special, care va avea nevoie de toată atenţia şi energia ei pentru următorii ani. Astfel, au început terapiile recuperatorii, prin diferite centre din ţară. Rezultatele, însă, s-au lăsat aşteptate. „Nu se dezvolta nici psihic, nici motor, corespunzător vârstei. El, de exemplu, a stat în funduleţ abia pe la trei ani. Şi atunci, cu sprijin. Nu-şi putea ţine singur capul, era o întârziere în dezvoltarea lui fizică şi psihică. Acum face 10 anişori şi nu prea vorbeşte, decât ca un copil cam la un an”, mai spune ea.

Terapiile în străinătate, susţinute de o fundaţie

În urmă cu trei ani, Ilenuca Dobroschi a contactat Asociaţia Părinţi Salvatori, cu care a început o colaborare benefică pentru Ionuţ. Cu ajutorul acestei fundaţii, a reuşit să meargă de mai multe ori la Barcelona, unde a făcut terapii recuperatorii specifice. „Acum stă singur, mănâncă singur, deşi tetrapareza îi afectează şi mâinile şi picioarele. Nu poate să prindă încă foarte bine, dar încercăm. În toţi anii ăştia a fost dependent de aceste terapii de recuperare, pentru că el învaţă totul din nou, cum să stea, să se mişte, să calce, tot. Dar cele mai multe le face acum, de când ne susţine «Părinţii salvatori» Până acum trei ani am fost doar în centre de recuperare ale statului, dar nu am văzut rezultate ca şi acum, de când mergem la clinicile astea private”, adaugă Ilenuca.

Ea mai spune că, la clinica din Barcelona, terapiile pe care le face Ionuţ se adresează osului, nu musculaturii, iar rezultate snt foarte bune. „Se numeşte osteopatie (o metoda modernă de diagnostic şi tratament utilizată pentru depistarea tulburărilor patologice ale biomecanicii corpului, organelor şi ţesuturilor, cu tehnici manuale blande şi de mare rafinament. Medicul osteopat acţionează manual asupra structurilor craniului, coloanei, coastelor, bazinului, sacrului etc, n.r.), iar rezultatele sunt vizibile. La Bucureşti am avut un consult ortopedic în care medicul ne-a spus că e nevoie de operaţie pentru plăcuţă de fixare la glezne, pentru că el călca cu picioarele foarte înăuntru. După două sesiuni la Barcelona, picioarele lui sunt drepte. Se văd rezultate”, completează ea.

E nevoie de bani, în continuare

Din păcate, sumele necesare pentru aceste terapii sunt de aproximativ 4.000 de euro, iar familia nu dispune de aceşti bani. Pentru sesiunea programată în martie s-au strâns bani prin fundaţie, însă pentru cea din mai şi octombrie mai e nevoie de bani. De asemenea, terapia cu oxigen care a dat rezultate foarte bune necesită costuri destul de mari. Potrivit mamei lui Ionuţ, o şedinţă costă 400 de lei, însă e nevoie de minim 12 şedinţe pentru a se vedea rezultate.

Ilenuca este decisă, însă, să nu renunţe la luptă pentru fiul ei, mai ales când medicii i-au spus că Ionuţ are şanse de recuperare. „Medicii spun că au mai fost cazuri de copii cu acest diagnostic care merg, vorbesc, se descurcă singuri. şanse sunt, dar Dumnezeu ştie. De exemplu, la naştere nu ni s-a dat nicio şansă, soţului i s-a spus să aducă sicriu că nu va rezista până dimineaţă. Dar eu sunt optimistă şi parcă prevăd că din ce în ce o să fie mai bine. şi tot timpul gândesc aşa. El a ajuns să meargă de mânuţă când nu stătea nici în fund. Asta e o realizare. Am scăpat de pampers de acum doi ani, iar unii copii cu diagnosticul lui ajung adulţi şi încă sunt la pampers. Astea toate sunt rezultate de când mergem la Barcelona”, mai spune Ilenuca, plină de curaj.

Oricine doreşte şi poate să îl ajute pe Ionuţ să beneficieze, în continuare, de terapiile care îi sunt de atât de mare ajutor, o poate face donând orice sumă în conturile asociaţiei care i-a ajutat până acum:

Asociaţia pentru Educaţie şi Caritate

Cont în lei: RO 43 CECE MM25 30 RON 0680 875

Cont în euro: RO 90 CECE MM25 C1 EUR 0680 876

Cel mai simplu se pot face donaţii pe site-ul: http://parintisalvatori.ro/doneaza/

De asemenea, Vasile Vlaşin, preşedintele Asociaţiei Părinţi Salvatori, doreşte să mulţumească tuturor celor care au ajutat până acum, fiind vorba de peste 30.000 de euro pentru aceste terapii.

Mai puteţi citi:

 

Din ringul de box la căminul de bătrâni. Destinul trist al unui fost campion

Baia Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite