Secretul ciorbei de burtă perfecte. Cum trebuie păstrată „materia primă“ cu două ore înainte de preparare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciorba de burtă    Foto: bucatariaromaneasca.ro
Ciorba de burtă    Foto: bucatariaromaneasca.ro

Pe cât e de gustoasă, pe atât le speria pe gospodine cu ani în urmă, când în comerţ nu se găsea bruta curăţată şi prefiartă. "Operaţiunea" de curăţare şi fierbere era una anevoiasă şi până era gata ciorba, multe gospodine se plângeau că le „trecea pofta” de a mai mânca.

Aşadar, dacă am cumpărat din comerţ burtă prefiartă, tăiată gata fideluţe, „operaţiunea” e mult mai simplă şi mai rapidă. Emilia, o băimăreancă de 47 e ani, pasionată de bucătărie, spune că ciorba de burtă a fost o provocare pentru ea.

„Mi se părea foarte dificil să o curăţ, iar după ce reuşeam cu mare greutate, dura peste trei ore spă o fierb. La final, nu mai aveam nicio poftă să mănânc, dar mă bucuram când vedeam că ceilalţi ai casei o mănâncă cu poftă”, spune ea. „Acum e mult mai simplu, găsim burtă gata curăţată şi fiartă pe jumătate. E mult mai uşor de pregătit”, mai explică ea. 

Avem nevoie de:

 - un os de vită

 - 2 morcovi (plus, după preferinţă, alte rădăcini: pătrinjel, ţelină etv)

 - 1 – 2 căpăţâni de usturoi

 - 2 kg burtă prefiartă

 - 500 ml smântână grasă

 - 1 ceapă

 - 2-3 gălbenuşuri de ou

 - condimente, după gust, oţet

La preparare se pune la fiert osul de vită într-o oală mare (6-8 litri), împreună cu legumele, ceapa, sarea şi condimentele. Se lasă la fiert cam o oră şi mai bine, chiar o oră şi jumătate dacă e nevoie, după care se strecoară. În zeama fiartă se adaugă burta, care s-a decongelat între timp şi se pune la fiert. Dacă zeama a scăzut prea mult, se va completa cu apă şi se mai lasă la fiert 30-45 de minute, până când fideluţele de burtă sunt moi şi bine fierte. „Eu răzuiesc un pic de morcov şi îl adaug în ciorbă, pentru aspect în special”, mai spune Emilia.

Separat se amestecă smântâna cu usturoiul zdrobit şi cu gălbenuşurile de ou. Pentru ca smântana să nu se „brânzească” atunci când e pusă în oală, e bine să folosim smântână de minim 20% grăsime. Se adaugă toată compoziţia în oală şi se mai lasă la fiert câteva minute. După gust, se adaugă condimente, oţet etc.  

Pont: „Dacă foloosiţi burtă care nu a fost prefiartă, se poate păstra la frigider, acoperită în apă cu o linguriţă de bicarbonat, pentru două ore înainte de pregătire”, mai spune băimăreanca.

Mai puteţi citi:

Povestea Muzeului de Etnografie şi Artă Populară din Baia Mare. De ce cred localnicii că seamănă cu Casa Albă

Baia Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite