Vinerea Mare, ziua în care Isus a fost judecat şi răstignit. Ce nu ai voie să faci în această zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Isus a fost răstignit în Vinerea Mare   Foto: Adevărul
Isus a fost răstignit în Vinerea Mare   Foto: Adevărul

Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este o zi de doliu a creştinătăţii. Este ziua în care Isus a fost răstignit pe cruce. Rânduielile bisericeşti ne învaţă că astăzi nu se fac unele lucruri. Tocmai pentru că e o zi de doliu, nu se face nici Sfânta Liturghie la biserică.

Vinerea Mare sau Vinerea Seacă este o zi specială în creştinism, este ziua în care Isus a fost răstignit pe cruce. Fiind considerată mai degrabă o zi de doliu, nu se face Liturghie, fiind o zi aliturghică. ”Ceremonia principală din această zi este scoaterea Sfântului Epitaf din altar şi aşezarea lui pe o masă în mijlocul bisericii. Prin scoaterea Sfântului Epitaf retrăim coborârea de pe Cruce a lui Hristos şi pregătirea Trupului Său pentru înmormântare”, arată creştinortodox.ro.

Astăzi creştinii ţin post negru, adică nu mănâncă nimic, ci pot să bea doar apă. ”Se numeşte Săptămâna Mare pentru că s-au întâmplat cele mai importante evenimente din istoria mântuirii neamului omenesc. Astăzi, Hristos Domnul a fost vândut, azi noapte a fost luat, judecat de Ana şi Caiafa. Vânzare a avut loc în noaptea de joi spre vineri şi vineri dimineaţa s-a auzit glasul mulţimii strigând <răstigneşte-l, răstigneşte-l>”, explică părintele Vasile Fodoruţ.  De asemenea, mai arată el, în această zi, ”cei fărădelege L-au răstignit. Au cerut să-l elibereze pe Baraba, un răufăcător din neamul lui Israel”.

Ce nu ai voie să faci în Vinerea Mare

Pentru că semnificaţia acestei zile est una deosebită, ânduielile biserieşti interzic anumite activităţi, chiar dacă suntem aproape de Sărbătoarea Învierii Domnului. Părintele arat că în această zi nu se sacrifică animale, nu se spală, nu se face curăţeni, nu se taie nimic. ”Vinerea Mare are o semnificaţi deosebită pentru că ne transpune în starea aceasta de durere şi de aceea anumite activităţi domestice, chiar dacă e vorba de pregătirea pentru sărbătoarea Paştelui nu se întâmplă. De obicei nu se face curăţenie, nu se lucrează cu carnea de miel nu se sacrifică animale, pentru că astăzi s-a sacrificat mielul lui Dumnezeu”, a menţionat el.

În această zi, biseica ne îndemană la rugăciune, la împăcare, la meditaţie profundă.  Părintele Fodoruţ spune că ”este o zi a întoarcerii în noi înşine, o recunoaştere a păcatelor noastre şi o dorinţă de a muri cu Hristos dar şi de a învia cu El”.

Mai puteţi citi:

Controale în pieţele din Maramureş. Poliţiştii verifică în special locurile unde de vând şi se sacrifică miei

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite