6 metode inedite de apărare folosite de locuitorii cetăţilor medievale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu câteva secole, invadatorii puteau să şteargă de pe faţa pământului oraşe întregi. Aşa se face că multe oraşe erau protejate cu ajutorul unor ziduri înalte, cu ajutorul unor canale cu apă, dar şi a locuitorilor, care găseau metode inventive şi banale pentru a-I ţine departe pe invadatori.

Istoricii spun că invazia devastatoare a mongolilor din 1241 a determinat multe oraşe din spaţiul transilvan şi nu numai să se pună la adăpost cu ajutorul unor fortificaţii de zid. 

Înainte ca oraşele să fie înconjurate cu ziduri impunătoare, administraţiile locale apelau la cetăţi mai mici, unde să se poată refugia locuitorii oraşelor în caz de atac. 

Pentru a-şi apăra oraşele, autorităţile locale apelau atât la fortificaţii, cât şi la locuitorii acestora şi la ingeniozitatea lor. Adevărul.ro vă prezintă cele mai folosite 6 metode de a ţine la distanţă invadatorii:

- Ziduri groase şi înalte. Cetatea Bistriţei, de exemplu, a fost înconjurată de ziduri de 10 metri înălţime şi late de 1,5 metri. Acestea erau construite din piatră şi aveau turnuri de observaţie, de unde se puteau studia împrejurimile. 

image

Turnul Dogarilor este singurul element care a mai rămas din Cetatea Bistriţei (Foto: Bianca Sara)

- Canale şi mlaştini pline cu apă. Până să ajungă la ziduri, invadatorii aveau de trecut de canale pline cu apă şi mlaştini care înconjurau şi ele cetatea.

- Porţile imense, singurele locuri de acces în cetate. Accesul în cetate se făcea doar printr-una din porţile imense din lemn. Acestea erau mai tot timpul închise, fiind atent verificaţi cei care doreau să intre în cetate. Cetatea Bistriţei avea 3 astfel de porţi, cu o înălţime de mai bine de 34 de metri. 

- Pază permanentă. Apărarea oraşelor-cetate cădea în sarcina cetăţenilor. Fiecare poartă principală avea câte doi paznici, iar cele secundare câte unul. Aceştia aveau misiunea de încasare a taxelor de intrare în cetate şi supraveghere. Paznicii erau prezenţi inclusiv pe ziduri şi în turnurile de observare. Cetatea Bistriţei, a fost păzită în permanenţă încă din 1639. 

- Bărbaţii erau pregătiţi să lupte în caz de pericol. În Transilvania, breslele ocupaţionale erau cele care asigurau paza cetăţii. Bărbaţii erau şi pregătiţi să se lupte în caz de pericol, în cadrul breslelor din care făceau parte. 

- În caz de atac, inclusiv femeile ajutau în lupta cu inamicul. Acestea stateau cu oale cu apă clocotită la ferestre şi o aruncau pe inamici. De asemenea, se arunca în inamici cu torţe aprinse, smoală sau cu bolovani. 

Vă mai recomandăm:

Povestea coloşilor din piatră care „păzeau” Cetatea Bistriţei. Construcţiile medievale au fost dărâmate, după ce sute de ani au asigurat cetatea

Turnul Dogarilor, de la turn de observare la închisoare pentru prostituate şi galerie expoziţională

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite