Cel mai frumos armăsar din lume va avea urmaşi în România. Cât valorează sperma lui Diamant de Semilly, inseminată artificial într-o clinică din Bistriţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai bun armăsar din lume ar urma să facă pui anul acesta într-un sat din Ardeal unde lucrează unul dintre cei cinci medici veterinari din România specializat în inseminări artificiale la iepe. Procedura este destul de costisitoare, însă se poate dovedi foarte profitabilă pentru crescătorii de exemplare valoroase.

Pentru al doilea an consecutiv, cel mai bun armăsar din lume a fost desemnat Diamant de Semilly, un cal de 25 de ani din Franţa. Acesta a început să se impună în industria concursurilor dedicate cailor încă din 2002, când a devenit campion naţional în Franţa şi campion mondial cu echipa franceză.

Calul provine dintr-o familie de campioni, tatăl său fiind considerat o adevărată legendă în sportul de profil din Franţa. Acesta este evaluat la câteva milioane de euro, în timp ce urmaşii săi pot fi achiziţionaţi cu câteva zeci de mii de euro.

Urmaşii săi ar putea fi întâlniţi şi în România, cu ajutorul celor câţiva medici veterinari specializaţi în inseminare artificială. Pe unul dintre ei îl întâlnim în satul Şirioara, situat la nici jumătate de oră de mers cu maşina de Bistriţa.

Aici, Dan Ignătescu a pus bazele uneia dintre puţinele clinici private din România. De altfel, doar el şi alte patru persoane pot să facă inseminări artificiale la iepe şi au posibilitatea să confirme ecografic gestaţia. 

„Diamant de Semilly a fost desemnat pentru al doilea an consecutiv cel mai bun armăsar din lume. Împreună cu alţi 90 de armăsari va fi disponibil, prin inseminare artificială, pentru crescătorii de cai de sport din România, la clinica noastră, dar şi la centrele partenere din ţară”, precizează medicul veterinar Dan Ignătescu. 

Dozele de material seminal sunt aduse direct din Franţa, prin comandă. Preţul unei singure doze de spermă, care se poate folosi pentru o singură inseminare, este destul de piperat, situat între 600 şi 1.000 de euro, astfel că nu mulţi crescători de cai sunt dispuşi să investească în astfel de proceduri.  Cu toate acestea, medicul bistriţean este convins că va avea clienţi.

Cum face magie veterinarul în clinica de la sat 

Bistriţeanul de 34 de ani a început să lucreze cu aceste animale nobile încă de când a terminat Facultatea de Medicină Veterinară în 2008, iar la 8 ani de când şi-a început cariera deja ştie tot ce se poate despre cai. 

Acesta locuieşte în Şirioara, un sat situat la 20 de kilometri de Bistriţa. Până acum toate tratamentele le făcea în deplasare, după ce a pus la punct două maşini pentru intervenţie. 

Clinica a început s-o pună pe picioare în urmă cu un an şi jumătate, constatând că cei care au cai cu probleme de sănătate sunt destul de limitaţi, în ţară fiind doar trei clinici de profil: în Cluj-Napoca, în Bucureşti şi în secuime. 

„Eu lucrez cu caii de sport de când am terminat facultatea. Până să deschidem noi clinica, nu prea erau posibilităţi, singura variantă era Facultatea de Medicină Veterinară de la Cluj, mai aproape”, explică Dan Ignătescu.

Tânărul medic veterinar îşi amenajase un cabinet chiar acasă, la Şirioara, cabinet care de un an şi jumătate s-a tot transformat, astfel că, în prezent, Dan Ignătescu poate interna 10 cai în interior concomitent. 

La clinica de la Şirioara se face recuperare cu caii accidentaţi, serviciu medical pentru care se colaborează cu un kinetoterapeut, specializat pe cai tocmai în Australia. Aici vin atât oameni simpli care au nevoie de o castrare sau intervenţii chirurgicale minime, dar şi campioni care au suferit accidentări şi vin aici la recuperare.

Kinetoterapeutul cu care colaborează Dan deja de trei ani face masaje, acupunctură şi chiar presupunctură. 

Cel mai valoros pacient al clinicii a fost o iapă din Ungaria, care aparţine unui crescător din Bucureşti. Aceasta a ajuns la Şirioara în urma unei accidentări. Iapa în cauză, care are în palmares numeroase premii la concursurile internaţionale de profil, este evaluată la 40.000 de euro. 

Au mai ajuns aici cai din Satu Mare, din Oradea, Bucureşti, Piatra Neamţ, Suceava, Sibiu. Cei care bat sute de kilometri pentru a-şi trata caii de regulă deţin exemplare valoroase, pe care le şi folosesc la concursuri de profil. 

Aici vin inclusiv caii care au probleme stomatologice, asta pentru că dacă sunt ignorate genul acesta de probleme pot duce la complicaţii ce pot dezvolta alte afecţiuni. 

image

Dan Ignătescu, la clinica de la Şirioara (Foto: Arhivă Personală)

„Facem intervenţii chirurgicale simple, care nu necesită anestezie totală, cum sunt castrările, intervenţii chirurgicale, tratăm diverse afecţiuni ortopedice, ajutăm la recuperări după diverse afecţiuni, facem consultaţii, vaccinări, deparazitări şi chiar ecografii. Datorită creşterii numărului de solicitări, în prezent căutăm să angajăm cu normă întreagă doi medici veterinari”, precizează Dan, care momentan lucrează alături de prietena sa care este asistentă şi de tatăl său, care are grijă de caii internaţi. 

Caii au la dispoziţie o suprafaţă de 6 hectare de păşune, unde vara sunt cazate animalele cu probleme de sănătate. De asemenea, au fost amenajate 10 boxe în interior, unde caii pot fi cazaţi pe timp de iarnă. 

Deşi a băgat deja 300.000 de lei în modernizarea şi extinderea spaţiului, instrumentar medical, aparatură şi maninile de intervenţie, Dan Ignătescu vrea să se extindă, dublând numărul de „saloane” pentru cai şi amenajând o nouă sală de operaţie, una de anestezie, una de terapie intensivă, radiologie şi un laborator de analize. 

Vă mai recomandăm:

Aventura americană a unei foste poliţiste din Bistriţa: face acupunctură la câinii şi caii de concurs de peste Ocean

VIDEO Bistriţa-Năsăud are propriul „Vest Sălbatic”. Şieu Sfântu, locul unde caii au raiul lor

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite