După decenii de cercetări s-au găsit două morminte dacice în Bistriţa-Năsăud, foarte rare în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele două morminte au fost descoperite în urmă cu două zile în Ciceu-Corabia FOTO: Muzeul civilizatiei dacice si romane
Cele două morminte au fost descoperite în urmă cu două zile în Ciceu-Corabia FOTO: Muzeul civilizatiei dacice si romane

În urmă cu două zile, cercetătorii din cadrul Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud au descoperit două morminte dacice de incineraţie în localitatea Ciceu-Corabia. Astfel de descoperiri ce oferă informaţii despre ritualurile funerare ale dacilor sunt foarte rare pe teritoriul Transilvaniei şi al României.

Potrivit holland.ro, în data de 28 august au fost descoperite două morminte dacice de incineraţie pe raza localităţii Ciceu-Corabia de către experţii Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud.

Acestea sunt primele morminte dacice descoperite în Bistriţa-Năsăud şi se numără printre puţinele din România. Cele două morminte conţin arme şi podoabe dacice. Printre acestea se numără obiecte de port tradiţional dacic, fibule, vârfuri de lance sau o sicae ornată.

„Este o descoperire importantă, mai ales că am înţeles de la domnul profesor Corneliu că ar fi vorba de morminte dacice de dinainte de cucerirea romană, cu un secol înainte de Hristos”, a precizat pentru mesagerul.ro, Valentin Mureşan, primarul comunei Ciceu Mihăieşti, de care aparţine satul Ciceu Corabia.

Cercetătorii iau în calcul ca cele două morminte să indice prezenţa unei necropole dadice, acestea fiind la mică distanţă unul de celălalt.

Astfel de cercetări se fac pe teritoriul judeţului Bistriţa-Năsăud încă din anii `80, fiind obţinute mai multe informaţii despre habitatul sau armele dacilor. Însă puţine descoperiri oferă informaţii despre ritualurile funerare.

Aceasta nu este singura descoperire care aduce în prim plan viaţa dacilor, în urmă cu doar o săptămână fiind găsiţi de către un căutător de metale aproape 30 de denari romani, care susţin încă o dată că romanii şi dacii făceau diverse schimburi comerciale înainte de cucerirea Daciei.



Vă mai recomandăm:

Un sigiliu din secolele XIV-XV cu struţul, simbolul Cetăţii Bistriţa, descoperit de un „căutător de metale”

Daniel Georgiu, IT-istul ce a trecut de la softuri la căutarea bucăţilor de istorie




 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite