FOTO „Corida românească“ ce le ajută pe fete să se mărite de sute de ani. Cum se desfăşoară procesiunea din Ardeal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tradiţia spune că fetele care vor prinde boul se vor mărita anul acesta sau anul viitor FOTO: Bianca Sara
Tradiţia spune că fetele care vor prinde boul se vor mărita anul acesta sau anul viitor FOTO: Bianca Sara

De sute de ani, fetele de măritat din satul Figa, de lângă oraşul bistriţean Beclean, se înghesuie să pună mâna pe un bou împodobit cu flori, pentru a se mărita. Cele mai în vârstă dintre localnice spun că animalul le-a purtat noroc acum câteva decenii, când au reuşit să căsătorească chiar în anul în care au luat parte la acest inedit obicei.

An de an, în prima zi de Rusalii, satul Figa îşi dublează populaţia. Pentru o zi, micuţa localitate de lângă oraşul Beclean este în centrul atenţiei, toţi locuitorii săi chemându-şi rudele şi prietenii să observe un inedit spectacol, ce aduce cu o coridă spaniolă. Acest obicei este păstrat cu sfinţenie de locuitorii acestui sat de sute de ani. 

Obiceiul poartă numele „Înstruţatul Boului” şi este pregătit încă de dimineaţă, înainte ca lumea să meargă la biserică. Cu o zi înainte de eveniment, copiii din sat merg la „furat” de flori, în grădinile localnicilor. Acestea sunt mai apoi folosite pentru a face o coroană cu flori, pe care o poartă boul pe cap, în goana sa pe uliţele satului.

Imediat ce iese lumea din biserică boul este spălat şi împodobit cu florile culese cu o seară înainte. Flăcăii şi fetele de măritat din sat se îmbracă în costume populare şi pornesc cântând în faţa boului.

Venirea boului este „anunţată” de mai mulţi călăreţi, care merg în galop pe uliţele satului. Animalul este impulsionat din spate de două „paparude”, doi localnici îmbrăcaţi în crengi de copaci. Acesta goneşte de trei ori pe uliţele satului, direcţionat de călăreţi şi paparude. 

instrutatul boului 12

Fetele care prind boul aşteaptă inelul de logodnă

Rolul acestora este să sperie animalul şi să-l dirijeze spre fetele care îl aşteaptă. Tradiţia spune că fetele care reuşesc să atingă boul se vor mărita anul care urmează. 

„Da, m-am măritat chiar în anul în care am prins boul! L-am prins acu ceva ani, pe vremea asta, şi m-am măritat după Crăciun”, povesteşte o localnică.

Mai în glumă, mai în serios, localnicii spun că femeile prind boul şi ajung să se mărite cu unul.

Dacă acum câteva decenii fetele chiar sperau să fie cerute de soţie după ce reuşesc să prindă boul, acum adolescentele iau parte la acest obicei tocmai pentru a nu se pierde.

„Nu prea vreau să mă mărit, sunt încă tânără, dar ne place foarte mult acest obicei şi participăm an de an la el”, spune o localnică. 

instrutatul boului 11

Cum se vede „Înstruţatul boului” în 2018? Ei bine, doar cei care participă efectiv la obicei mai poartă costumul popular, iar din mâna spectatorilor este nelipsit telefonul, cu care este suprins fiecare moment. Nici boul nu mai e ce a fost, localnicii din Figa fiind nevoiţi să apeleze la un taur în acest an. 

Obiceiuri similare întâlnim în prima şi a doua zi de Rusalii în localităţile Căianu Mic, Căianu Mare, Tăure şi Figa. În Căianu Mic, obiceiul are o conotaţie agrară. Animalul împodobit, care nu de puţine ori era o vacă, era purtat la casa celui mai bun gospodar din sat, cel care a ieşit ărimul la arat şi care şi-a terminat primul lucrările de primăvară. Drept răsplată, comunitatea îi oferea cununa purtată de bou, care era pusă pe grajdul gospodăriei. 

Vă mai recomandăm:

Obiceiuri ciudate de Crăciun în Ardeal. Cum se desfăşoară colinda în „bere”, cu grupul organizat pe principii militare

FOTO Cum au fost readuse la viaţă şezătorile de altădată, de o profesoară. Tinerele vin să înveţe să-şi facă propria ie

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite