Judecătoarea care a încercat să-i garanteze fiului un scaun de notar cu ajutorul lui Puţura, în schimbul aranjării unui proces, trimisă în judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătoarea Corina Iacob FOTO: gazetadebistrita.ro
Judecătoarea Corina Iacob FOTO: gazetadebistrita.ro

Corina Iacob, judecătoarea care a încercat să îi garanteze fiului său un scaun de notar folosindu-se de influenţa fostului secretar de stat Ovidiu Puţura, a fost în sfârşit trimisă în judecată, la trei ani de la izbucnirea scandalului de corupţie. În schimbul influenţei lui Puţura, judecătoarea trebuia să dea o sentinţă favorabilă într-un dosar în care era parte soţia fostului secretar de stat.

La trei ani de al izbucnirea scandalului de corupţie care i-a şi adus fostului secretar de stat Ovidiu Puţura o condamnare la 5 ani de închisoare, a fost trimisă în judecată şi judecătoarea Corina Iacob, de la Tribunalul Bistriţa-Năsăud.

Aceasta a fost trimisă în judecată pentru fapte de corupţie în luna decembrie a anului 2017, însă dosarul nu este încă public. La scurt timp după, Consiliul Superior al Magistraturii a suspendat-o din funcţie. 

„Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât suspendarea din funcţie a doamnei Iacob Corina, judecător la Tribunalul Bistriţa-Năsăud, ca urmare a trimiterii în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni, începând cu data de 20.12.2017”, se arată în hotărârea şedinţei din 20 decembrie.

Potrivit procurorilor, în cursul lunii noiembrie a anului 2014, Ovidiu Puţura i-ar fi promis Corinei Iacob, care era judecător la Tribunalul Bistriţa-Năsăud, că îi va garanta fiului acesteia promovarea examenului pentru notari stagiari din anul 2015, prin fraudarea acestuia. 

Pentru această „favoare”, Corina Iacob trebuia să ofere o sentinţă favorabilă într-un proces în care parte era soţia fostului secretar de stat. Titus Iacob obţinuse nota 3,63 la concursul din anul 2014, fiind şi sancţionat disciplinar în urma unui incident din sala de concurs.

Pentru o mai uşoară fraudare a examenului pentru notari, Ovidiu Puţura i-a recomandat judecătoarei să-l înscrie pe fiul său în Moldova sau secuime.

În schimb, judecătoarea îi oferea soţiei lui Puţura, printr-o sentinţă judecătorească 916 metri pătraţi în Bistriţa. Pe terenul respectiv, cei doi bistriţeni pe care i-a chemat în judecată Alina Ofelia Puţura, îşi ridicasera casă. 

Puţura i-ar fi cerut unui bistriţean 25.000 de euro să nu-i dărâme casa

Părţi în dosarul civil pe care trebuia să îl aranjeze judecătoarea Corina Iacob erau Alina Ofelia Puţura, soţia fostului secretar de stat şi Paul Brendea Mureşan. Bistriţeanul a achiziţionat în 2010 un teren situat în oraş, în apropiere de zona industrial. 

Pentru această achiziţie, Paul Brendea Mureşan s-a împrumutat în bănci cu zeci de mii de euro. Acesta şi-a ridicat şi o casă pe terenul în cauză, lucrările la construcţie fiind întrerupte în momentul în care bistriţeanul se trezeşte dat în judecată de soţia lui Puţura, care susţinea că terenul în cauză este o moştenire de familie.

Sentinţa judecătoarei îl obliga pe bistriţean să returneze terenul şi să îşi demoleze casa. 

„Fără absolut nicio dovată a câştigat. Toţi avocaţii şi apropiaţii au rămas surprinşi, mai ales de decizia de demolare, care nu era deloc normal. Nu cred că s-a mai pierdut în ţară un asemneea proces”, declara la începutul anului 2015, Paul Brendea Mureşan.

Acesta mai mărturisea la acea dată că Ovidiu Puţura i-a propus să-şi cumpere terenul din nou şi astfel să scape de demolare. Pentru această „achiziţie” aberantă, bistriţeanul trebuia să îi plătească lui Puţura 25.000 de euro. 

Vă mai recomandăm:

STENOGRAME Ovidiu Puţura, arestat pentru corupţie: „De nu îi dau doi pumni în gură, în Tribunal, de îi rup picioarele”

STENOGRAME Ovidiu Puţura, arestat preventiv. Cum trăgea sforile la Justiţie: „Mă ocup de ea, proasta dracului”

Fostul secretar de stat din Ministerul Justiţiei, judecătorul Ovidiu Puţura, condamnat definitiv la cinci ani de închisoare pentru corupţie

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite