Lumea poate fi copleşitoare pentru copii în lipsa regulilor, spun psihologii. Cum îi ajută pe cei mici impunerea limitelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lumea poate fi copleşitoare pentru copiii fără reguli FOTO: perfecte.ro
Lumea poate fi copleşitoare pentru copiii fără reguli FOTO: perfecte.ro

E bine să le impunem copiilor reguli sau e bine să îi lăsăm să facă ce doresc? Sunt întrebări esenţiale pe care şi le pun părinţii. Psihologii spun că lumea poate fi copleşitoare şi imprevizibilă pentru copiii care nu au reguli. Acestea trebuie însă impuse cu grijă, pentru a nu împiedica dezvoltarea celor mici.

Impunerea regulilor în cazul celor mici nu face altceva decât să îi ajute, susţin psihologii. Potrivit acestora, regulile pe care le impunem copiilor îi ajută să se adapteze mediului social.

„Lumea poate fi copleşitoare şi imprevizibilă tocmai din cauza absenţei limitelor (regulilor) impuse. Între a interzice totul, din anxietate sau frica exagerată a celor din jur, şi modalităţile de a impune limite care să nu limiteze capacitatea de dezvoltarea a copilului este o mare diferenţă ce constă în atitudine şi metode de educare. Fiinţa umană «are în genă», la naştere, libertatea de manifestare fără limite. Din punct de vedere al socializării copilului, regulile şi limitele pe care i le impunem sunt cele care-l vor face să se adapteze mediului şi grupului social din care face parte”, susţine psihologul Daniela Dragne-Macarie.

Regula trebuie prezentată cu calm şi explicată copilului 

Responsabilitatea impunerii regulilor aparţine părinţilor, dar şi şcolii şi chiar societăţii. Impunerea regulilor trebuie însă făcută cu mare grijă, fără agresivitate şi fără a se transforma în abuz. 

„O restricţie (regulă) prezentată cu calm şi explicată copilului cu empatie, pentru suferinţa pe care i-o va antrena va face să crească respectul copilului faţă de părinte, încrederea că părintele este aliatul său, nu duşmanul (stăpânul furios), este cel care-i asigură protecţia, alungând relele. O restricţionare violentă va dubla suferinţa, urmărându-l permanent o spaimă faţă de eventuala izbucnire parentală şi aceste manifestări îl vor convinge că problemele în viaţă se rezolvă cu violenţă şi frică indusă agresiv”, explică specialistul.

Psihologii ne recomandă să ţinem cont de unicitatea copiilor noştri atunci când interacţionăm cu ei şi să fim atenţi la interesele, spaimele şi emoţiile pe care le comunică în fiecare moment. 

„A nu şti faptul că lumea copilului tău este cu totul alta decât a ta, a nu-i respecta ritmul existenţial şi interesele lui înseamnă a nu-ţi cunoaşte copilul şi a reduce asemănarea lui cu ceea ce scrie în cărţi”, mai spune Daniela Dragne-Macarie. 

Vă mai recomandăm:

Este bine să lăsăm copiii să poarte tocuri şi să se machieze? Psiholog: „Primul model de femeie, în viaţa unei fetiţe, este mama“

Ce e mai bine: elevi care poartă uniformă sau parada modei în fiecare şcoală? Psiholog: „Cu toţii cunoaştem importanţa imaginii în rândul adolescenţilor“

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite