Cum arată haina făcută integral din păr uman. O femeie a adunat materia primă după ce s-a pieptănat timp de 20 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tanti Ortansa cu vesta din păr uman FOTO Cosmin Zamfirache
Tanti Ortansa cu vesta din păr uman FOTO Cosmin Zamfirache

În comuna Stăuceni din judeţul Botoşani se află un obiect vestimentar neobişnuit. Este vorba despre o vestă împletită de o localnică din propriul păr strâns timp de 20 de ani. Botoşăneanca a respectat o tradiţie care interzice femeilor să-şi arunce părul.

Comuna Stăuceni se află la doar 10 kilometri de municipiul Botoşani. Este un sat tradiţional moldovenesc de câmpie, dar cu rădăcini din vremea vechilor voievozi. Dincolo de legende şi povestiri mitologice, la Stăuceni, într-un mic muzeu etnografic amplasat ad-hoc în sediul Primăriei, se află şi un obiect vestimentar unicat şi cu totul inedit. 

Printre cămăşoaie şi iile tradiţionale, pe lângă cuptioarele moldoveneşti, războaiele de ţesut şi alte elemente de port popular se află o vestuţă de culoare maro. Simplă cu nasturi, împletită parcă dintr-un mohair fin. 

Puştanii din sat veniţi să repete un dans popular în camera care este şi sală de spectacole, îşi dau coate când se uită la vestă şi parcă nu ar vrea să pună mâna pe ea. Doar profesorul Ioan Dumitriu cel care se ocupă de istoria şi tradiţiile locale, o ridică fără sfială şi dezleagă misterul vestei. ”Este făcută din păr uman. A împletit-o o femeie din sat din propriul păr care l-a strâns ani de zile. Este atât de moale şi bine lucrată”, spune amuzat profesorul.

Vestă împletită din părul strâns timp de 20 de ani

Profesorul Dumitriu ne conduce şi la cea care a lucrat-o. Este o femeie de 65 de ani din satul Victoria, comuna Stăuceni. Stă la doar 2 kilometri de centrul Stăuceniului şi nu se fereşte să vorbească despre vesta din păr uman. Se numeşte Ortansa Pascariu, are trei copii şi este o persoană veselă şi muncitoare. Nu vede nimic neobişnuit în a împleti o vestă din păr uman. 

Se uită chiar cu drag la obiectul vestimentar făcut cadou Primăriei la o şezătoare organizată de profesorul Dumitriu în sat. Este dispusă chiar să explice cum a reuşit să facă vesta din păr. Spune din start că a durat aproape o viaţă de om să strângă părul.

”Cred că am început să strâng părul de la vârsta de 40 de ani şi am reuşit să adun un kilogram, cât era necesar pentru un ilic, în 20 de ani. Adică, atunci când aveam 60 de ani am reuşit să adun tot părul. Este păr care a ieşit de la pieptănat. Aveam părul foarte lung, dincolo de şolduri şi se adunau fire foarte lungi“, explică doamna Ortansa, ţinând în mână ilicul făcut din propriul păr.

Un proces complicat care cere multă pricepere

Botoşăneanca spune că împletirea unui ilic din păr uman cere multă răbdare, talent şi îndemânare. Tanti Ortansa explică că a folosit procedee tradiţionale, pentru lână fină sau mohair. De altfel, explică femeia, părul uman este la fel de fin ca orice mohair. „Condiţia este însă ca părul să fi fost bine îngrijit. Mereu pieptănat, spălat şi întreţinut. Cu părul neîngrijit, degradat, nu obţii rezultate”, adaugă tanti Ortansa. 

ortansaa

Tanti Ortansa spune că nu se sfiieşte să îmbrace vesta făcută din propriul păr FOTO Cosmin Zamfirache

Totodată spune etapele prin care a trecut pentru a realiza vesta. ”Părul a fost spălat, apoi uscat  şi l-am dus la fuşalăul pentru scărmănat lâna. Apoi pentru a face un fir de împletit am tras câte două fire de păr ca să aibă rezistenţă. Este o muncă migăloasă, dar mie îmi place“, adaugă femeia.

După ce a reuşit să tragă în fire tot părul, a urmat partea uşoară, spune tanti Ortansa. ”Am terminat vesta într-o săptămână. Era exact un kilogram de păr şi cunoşteam din experienţă că trebuie să iasă o vestă. Lucram cu pasiune la ea. Era ciudat dar foarte plăcut aşa să împleteşti din părul tău o haină. Imediat ce făceam curat, puneam masa, lumea se liniştea, eu mă duceam la împletit”, spune Ortansa Pascariu.

”Mi-au spus că nu sunt sănătoasă la cap”

Imediat ce a terminat-o, tanti Ortansa nu s-a sfiit să iasă cu ea prin sat. La început i-a prezentat-o soţului, Vasile Pascariu. ”Mi-a arătat-o şi eu nu am ştiut că era din păr. A fost o surpriză pe care ea a vrut să o facă. Am pus mâna şi am crezut că este o lâniţă fină sau aşa ceva. Am fost foarte mândru de ce a reuşit să facă. Este extrem de complicat. Este şi foarte frumoasă”, spune nenea Vasile. Primul drum cu vesta din păr uman, tanti Ortansa, l-a făcut până la magazinul din sat. 

Femeile i-au apreciat obiectul vestimentar, dar au rămas mute de uimire când au auzit din ce material este făcută. ”Au crezut că este din mohair şi o tot lăudau. Când le-am spus că este din păr de om, şi-au făcut cruce şi unele mi-au spus că nu sunt sănătoasă la cap. Mai puţin cele mai în vârstă, fiindcă ştiau ele de ce”, spune râzând tanti Ortansa. Femeia spune că a purtat vesta aproape doi ani. ”Este atât de moale şi vine perfect pe mine. Ţine şi cald”, adaugă botoşăneanca.

Familie de ţesători iscusiţi

Vesta din păr uman, nu ar fi putut-o face oricine. Aşa cum spune şi familia Pascariu trebuie multă îndemânare, răbdare şi talent. Ortansa Pascariu este însă o maestră a împletitului şi ţesutului. Face aproape orice şi spune că de la 8 ani lucrează diferite împletituri. Ştie să lucreze şi la războiul de ţesut aproape orice. Este de altfel o pasiune. ”Tata a fost cel pasionat de împletit şi ţesut. De la el am învăţat şi aveam 8 ani când m-am apucat. Mi-a plăcut de la început. Mă linişteşte, mă face să mă simt bine ţesutul şi împletitul. 

Am lucrat aproape orice, dar mai ales împletituri. Am făcut la multă lume căciuli, mănuşi, pulovere şi veste”, spune tanti Ortansa. De altfel este obişnuita clăcilor de meşteri populari şi obişnuia să-şi împărătşească priceperea. A făcut şi un superb peretar( material ţesut cu diferite ornamente de pus pe perete), o parte a acestuia ajungând şi în Italia. La una dintre aceste clăci şi-a donat, capodopera, vestuţa din păr uman. 

cu sotul

Ortansa şi Vasile Pascariu împletesc împreună FOTO Cosmin Zamfirache

”Este foarte pricepută. Venea la noi la clacă, la festivalurile tradiţionale, la festivalul plăcintelor de la noi din comună. Într-o zi ne-a donat această vestă. Am rămas uimit, credeam că este din mohair ca toată lumea”, spune râzând şi profesorul Ioan Dumitriu, care este şi coordonatorul unui ansamblu de dansuri populare şi datini la Stăuceni. Soţul tantei Ortansa, Vasile Pascariu o ajută, împărtăşind pasiunea pentru împletit. ”O ajut mereu şi am prins şi eu aşa drag de împletituri. Stăm şi împletim şi ne liniştim. Eu am mult răbdare. Ea este extrem de pricepută. Dacă a făcut ea din păr de om, care este atât de subţire, apoi poate face orice”, spune convins nenea Vasile.

”Vin spiritele şi îşi caută frumuseţea”

Tanti Ortansa nu a făcut însă întâmplător această vestă din părul ei. În tinereţe auzise vechi superstiţii din zona Stăuceniului şi urmase o tradiţie. Femeile nu au voie să-şi arunce părul. ”Aşa am auzit de la bătrâni că femeile nu au voie să-şi arunce părul de la pieptănătură. Trebuie să-l păstreze. Dacă nu, spun bătrânii, este ca şi cum şi-ar arunca frumuseţea, iar duhurile vin după moarte de dincolo să o caute.”, spune puţin amuzată tanti Ortansa. Totodată există tradiţia ca în pernele mortului să bagi păr uman pentru a-i împiedica sufletul să bântuie. În orice caz cu părul de femeie trebuie să fie încropit ceva, care să servească în lumea de dincolo. 

Tanti Ortansa spune că şi-a strâns mereu părul într-o debara dar nu ştia ce să facă cu el. ”Era strâns acolo şi nu-l aruncam că aşa spune tradiţia. Într-o zi am văzut la televizor. Cred că era în străinătate, o femeie care şi-a făcut din păr, o haină. Aşa mi-a venit ideea. Am zis dacă ea poate, eu de ce nu a-ş reuşi?”, spune tanti Ortansa. Totodată femeia spune că la 65 de ani, nu mai crede în poveştile cu spirite dar este totuşi convinsă că tradiţiile sunt tradiţii. Intelectualii satului, privesc vesta nu ca pe o ciudăţeni ci ca pe un obiect vestimentar unicat şi sunt bucuroşi că o deţin. ”Eu aşa ceva nu am mai văzut. Este unicat. Arată foarte bine şi ne bucurăm că deţinem un asemenea obiect inedit”, spune Dumitriu.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Costumul popular românesc a făcut senzaţie la Carnavalul de la Veneţia. Specialiştii de la Muzeul Satului au fost modele la parada din Piaţa San Marco

Minunatul port al oltencelor în vechime. Prin ce gest ritualic schimba naşa pe vecie condiţia finei din virgină în nevastă

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite